«Απλά περίπλοκoς» του Τόμας Μπέρνχαρντ – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ – Από 28/11ου

ΓΙΑ 10 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ένας γέρος πρώην διάσημος ηθοποιός, τώρα εντελώς ξεπεσμένος, ο οποίος μονολογεί διηγούμενος τη ζωή του, είναι το κεντρικό πρόσωπο του έργου του Τόμας Μπέρνχαρντ, «Απλά περίπλοκος»…

…που ανεβαίνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν από Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και για 10 μόνο παραστάσεις.

Ο ηλικιωμένος ηθοποιός, τελευταίος επιζών της οικογένειας του – ακόμα και η γυναίκα του έχει πεθάνει – ζει κάτω από άθλιες συνθήκες σ’ ένα φθαρμένο σπίτι,  μισώντας τους πάντες και τα πάντα. Η συνεχώς αυξανόμενη αυτολύπηση, το μίσος και η γεροντική κατάθλιψη τον έχουν μετατρέψει σε μια αλλόκοτη φιγούρα.

Το μόνο πρόσωπο που βλέπει είναι η Κατερίνα, ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, που του φέρνει δυο φορές τη βδομάδα ένα μπουκάλι γάλα. Είναι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο επιτρέπει να τον πλησιάσει, ο μόνος με τον οποίο μιλά.  Της ομολογεί ότι μισεί το γάλα, ότι το χύνει, αλλά το παραγγέλνει μόνο και μόνο για να βλέπει το κορίτσι.

“Οι ηθοποιοί είμαστε σαν τα παιδιά, γι’ αυτό τα πάμε τόσο καλά οι δυο μας”, της λέει.
Η σύνθεση αυτή του Tόμας Μπέρνχαρντ είναι τόσο απλή όσο και σύνθετη. Πρόκειται για  ένα διανοητικό χείμαρρο με θέμα τη μοναξιά, το γήρας, τον εγωισμό, τη χαμένη κοινωνική συνείδηση, που δεν οδηγούν πουθενά αλλού παρά στην παραφροσύνη.

Ο Αυστριακός συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ (1931-1989)  θεωρείται ένας απ’ τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Ο θεατρολόγος Μάρτιν Έσλιν τον παραλληλίζει με τον Σάμουελ Μπέκετ. Έχει γράψει ποιήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, ενώ  ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη μουσική.

Τα περισσότερα πρόσωπα του Μπέρνχαρντ είναι δυσαρεστημένοι άνθρωποι που θέλουν οπωσδήποτε να υπάρξουν, έστω κι αν συντρίβουν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω τους. “Υπάρχουμε μόνο όταν είμαστε το κέντρο του κόσμου”, γκρινιάζει ο γέρος ηθοποιός. “Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κατακτήσουν μία θέση στο κέντρο του κόσμου. Γύρω τους οι άλλοι φαντάζουν αποτυχημένοι δημιουργοί μιας ζωής, που δεν τους ανήκει.

Μιας ζωής που τη σκηνοθετούν, μόνον όσοι απεφάσισαν να καταστρέψουν ό,τι ανθρώπινο υπάρχει ακόμη στην ανθρωπότητα.” Μία σύγχρονη διαστροφή, που συναντάμε συχνά δίπλα μας: άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να κάνουν τη ζωή τους, όπως θα ήθελαν, καταστρέφουν, ό,τι ζωντανό υπάρχει.
Ένας μονόλογος – προειδοποίηση για το επικείμενο τέλος της εγωιστικής ζωής, που ζούμε.

Συντελεστές:
Μετάφραση – σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μακιγιάζ: Χάρης Χαραλαμπάκης – Sarah Jordan

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ίρις Αδάμ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ  ΚΟΥΝ                                                             
ΥΠΟΓΕΙΟ – Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα  τηλ. ταμείου 210 3228706
ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: Δευτέρα- Κυριακή 10.00- 13.00 και  17.00-22.00

Σχετικές δημοσιεύσεις