Μπύρα και δίαιτα (Μύθος και πραγματικότητα)

 

Γράφει ο Νίκος Αλιμπέρτης – Το θέμα μπύρα και δίαιτα μας έχει απασχολήσει για πολλά χρόνια και όχι αδίκως.

Η μπύρα ένα ευρέως διαδεδομένο ποτό, στα χρόνια μας, εφεύρεση μάλιστα γυναικεία, ναι καλά διαβάσατε. Για την ακρίβεια σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο της η ιστορικός Τζέιν Πέιτον πριν 7000 χρόνια στην Μεσοποταμία μόνο οι γυναίκες είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα της παρασκευής της μπύρας στο σπίτι. Η παράδοση συνεχίστηκε στους Βίκινγκς αλλά και αργότερα στην Αγγλία έως την εποχή της εκβιομηχανοποίησης, τον 18ο αιώνα, όπου μοιραία η παραγωγή της πέρασε στα χέρια των ανδρών.

Η θρεπτική αξία του ποτού αυτού είναι μεγάλη και η περιεκτικότητα της σε άλατα, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο, βιταμίνες Β1, Β2, πρωτεΐνη C, δυναμώνουν τον οργανισμό μας. Ευεργετικές είναι οι ιδιότητες της μπύρας για την υγεία όταν η κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο πάντα.
Πχ. μειώνει την κακή χοληστερίνη και δρα προστατευτικά ενάντια στις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.
Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες ενισχύοντας το νευρικό μας σύστημα, καταστέλλοντας την υπερένταση.
Λόγω του ασβεστίου και των μετάλλων που περιέχει δρα κατά της οστεοπόρωσης, καθώς και των ρευματισμών.
Βοηθά στη καλύτερη λειτουργία  των νεφρών ως διουρητικό και μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη.
Επίσης η μαγιά της μπύρας  αποτελεί θρεπτικό συστατικό για νύχια και δέρμα.
Και όσον αφορά τις θερμίδες της;

Ένα μικρό ποτήρι μπύρας περιέχει 85 θερμίδες, ενώ υπάρχουν 119 θερμίδες σε αντίστοιχο ποτήρι κόκκινου κρασιού, 131 στο λευκό και 128 θερμίδες στο φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Ακόμη πρέπει να πούμε πως 500 ml μπύρας lager παρέχουν περίπου 200 θερμίδες – όσες και ένας καφές latte με πλήρες γάλα.
Έρευνες έδειξαν πως λόγω της έλλειψης λιπών και λόγω των λίγων θερμίδων που διαθέτει μια μπύρα lager ή ale, μεκατανάλωση μιας φιάλης την ημέρα και σε συνδυασμό με την μεσογειακή διατροφή και την ελαφριά άσκηση όχι μόνο δεν προσθέτουμε κιλά αλλά χάνουμε κόλας τα περιττά. Απόλαυση λοιπόν και υγεία μαζί.
Προσοχή μόνο στην κατάχρηση, στην κατανάλωση ταυτόχρονα ξηρών καρπών, αλμυρών σνακ, τηγανιτών πατατών, λουκάνικων κλπ. Στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από το επιθυμητό.
Για σας λοιπόν φίλες μου που ενδιαφέρεστε να κάνετε ένα παραπάνω βήμα γευσιγνωσίας
πέρα από τις κλασσικές “ανδρικές” μπύρες Pils, Lager, Weisse κλπ μπορούμε να σας προτείνουμε:
Timmermans Framboise, Kriek, Peche (φρουτόμπυρες με αλκοόλ 4,5%)

Mort Subite Framboise, Kriek (φρουτόμπυρες με αλκοόλ 4,3%MagnersOriginal, Pear     (μηλίτης με αλκοόλ 4,5%)
Woodpecker (μηλίτης με αλκοόλ 3,5%)
Strongbow (μηλίτης με αλκοόλ 5,3%)
Veltins lemon (με λεμόνι  και αλκοόλ 2,7%)
Clausthaler (χωρίς αλκοόλ)
Jever fun (χωρίς αλκοόλ)
St. Peter’s G-free (χωρίς γλουτένη)
Schlenkerla (καπνιστή με 5,1% αλκοόλ)

Στην υγεία σας
Τις παραπάνω μπύρες δοκιμάσαμε για σας στην εξειδικευμένη κάβα μπύρας Beer & Beer στην Νέα Ερυθραία, Χαριλάου Τρικούπη 157, τηλ. 2108078720, www.beernbeer.gr.

Ν.Α.

Σχετικές δημοσιεύσεις