Δικαίωση για την Greenpeace!

Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου απέρριψε συνολικά το αίτημα της ΔΕΛΤΑ για απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα ή για παράλειψη του ονόματός της.

Το δικαστήριο αναγνώρισε όχι μόνο τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας βαθμολόγησης της Greenpeace, αλλά και τη σημασία ύπαρξης του Οδηγού Καταναλωτών. Ο Οδηγός κυκλοφορεί κανονικά και χωρίς κανέναν περιορισμό αναφοράς στο όνομα και τη βαθμολογία της ΔΕΛΤΑ. Το δικαίωμα στη διάφανη και αμερόληπτη ενημέρωση των καταναλωτών επικράτησε.

Συνεχίζουμε τη δράση μας, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ελεύθερα από μεταλλαγμένα με κρατική σήμανση. Άλλωστε η δημιουργία του προαιρετικού κρατικού σήματος, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται σε εξέλιξη και το επόμενο βήμα είναι να υιοθετηθεί από τις ίδιες τις εταιρίες.

«Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τον πολυετή αγώνα της Greenpeace και των ελλήνων καταναλωτών για το δικαίωμα να γνωρίζουμε αν καταναλώνουμε μεταλλαγμένα, διαβάζοντας απλά την ετικέτα των προϊόντων πριν τα επιλέξουμε», δήλωσε η Αλεξία Βουρεξάκη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

«Θα συνεχίσουμε δυναμικά τη δράση μας για να διασφαλίσουμε την υλοποίηση ενός αξιόπιστου κρατικού σήματος για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στα ζωικά προϊόντα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε τη σήμανση πάνω στις συσκευασίες των ελληνικών ζωικών προϊόντων», συνέχισε η Αλεξία Βουρεξάκη.

Η ΔΕΛΤΑ κινήθηκε νομικά εναντίον της Greenpeace τον Φεβρουάριο του 2011,  ζητώντας την απόσυρση της τρέχουσας έκδοσης του Οδηγού Καταναλωτών, στην οποία παρουσιάζει σημαντική πτώση στη βαθμολογία της. Η εταιρία, ενώ είχε προσκομίσει στην Greenpeace όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, αθέτησε τη δέσμευσή της να προβεί σε σχετική αναγραφή στη συσκευασία του τελικού προϊόντος έως το Μάϊο του 2010.

Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες της ΔΕΛΤΑ τόσο για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού όσο και για συκοφαντική δυσφήμηση,  ενώ αναγνώρισε ότι «ο τρόπος βαθμολόγησης είναι διαφανής, ίδιος προς όλες τις συμμετέχουσες εταιρίες και αμερόληπτος». Επιπλέον απεφάνθη πως «η αναγραφή –μη χρήσης μεταλλαγμένων- στη συσκευασία δεν είναι παράνομη» όπως ισχυριζόταν η ΔΕΛΤΑ «αφού δεν αντίκειται σε διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών».

Το ίδιο χρονικό διάστημα και ύστερα από πιέσεις της Greenpeace, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στη δημιουργία επιτροπής σχεδιασμού προαιρετικού κρατικού σήματος για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στα ζωικά προϊόντα. Η Greenpeace συμμετείχε στην Τεχνική Επιτροπή και κατέθεσε τις προτάσεις της για σωστή και αξιόπιστη κρατική σήμανση.

Περιμένουμε το Υπουργείο να ανακοινώσει άμεσα τη δημιουργία ενός κρατικού σήματος που θα προασπίζει υπεύθυνα το δημόσιο συμφέρον, στα θέματα κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύει σημαντικά το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις