Ιαπωνία – Φόβοι για διαρροή ραδιενέργειας

Χθεσινός απολογισμός των αρχών στην βορειοανατολική Ιαπωνία ανεβάζει τους νεκρούς και αγνοούμενους στον αριθμό άνω των 1.700 ατόμων, ενώ άγνωστη είναι η τύχη των 10.000 κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου.

Φυσικά οι ζημιές από τον φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το τρομερό τσουνάμι που σάρωσε τη χώρα είναι ανυπολόγιστες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο κίνδυνος της μόλυνσης από την ραδιενέργεια  δεν είναι πλέον σενάριο φαντασίας. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν συνέστησε τη μεταφορά του πληθυσμού τουλάχιστον στα 10 χιλιόμετρα από την περιοχή του αντιδραστήρα 1, στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Εκφράζονται όμως φόβοι πως ήδη μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας έχει διαφύγει λόγω της έκρηξης μετά το μεγάλο σεισμό κατά την οποία  τραυματίστηκαν και εργαζόμενοι, ενώ Ραδιενεργό Κάσιο εντοπίστηκε, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για τήξη του πύρινα λόγω της διακοπής ρεύματος μετά τον σεισμό που έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα.
Η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) που εκμεταλλεύεται τους αντιδραστήρες δήλωσε την αδυναμία της να ελέγξει και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην ίδια περιοχή. Σχεδιάζει δε με το σύστημα αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού που θα σημαίνει διαρροή ραδιενέργειας όχι μεγαλύτερη σε ακτίνα των 3.000 μέτρων 
να αντιμετωπίσει την υπερβολική πίεση του αντιδραστήρα.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις