Κάππαρη, ο θαυματουργός μικρός καρπός

Ιστορία της κάπαρης
Η κάππαρη ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και τρώγονταν όπως και σήμερα σε σαλάτες και σάλτσες ως ορεκτικό.

Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τη ρίζα και τα φύλλα της κάππαρης για το πρήξιμο.
Κάππαρη
Περιγραφή
Η κάππαρη είναι χαμηλός θάμνος που φυτρώνει σε άγονα πεδινά εδάφη κυρίως παραθαλάσσια ή πάνω σε βράχους, όπου απλώνεται ή κρέμεται. Συχνά φυτρώνει και κρέμεται από παλιούς τοίχους σπιτιών μέσα στις πόλεις.Έχει επιφανειακές ρίζες και φύλλα ωοειδή, καρδιοειδή, λίγο σαρκώδη, με δύο παράφυλλα αγκιστροειδή αγκαθωτά στη βάση τους. Ανθίζει από το Μάιο ως τον Αύγουστο. Τα άνθη της είναι μεγάλα, μοναχικά , άσπρα , με τέσσερα πέταλα και πολλούς στήμονες μακρύς και λεπτούς με απόχρωση ροζ – ιώδη στην άκρη τους. Οι καρποί της είναι ωοειδείς ή σφαιρικοί, πολύσπερμοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις