Λέρος το νησί της ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς

Γράφει  o Δήμαρχος της Λέρου κ. Κόλιας Μιχάλης
Λέρος ή αλλιώς το νησί της Άρτεμης, της ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς και της απέραντης αρμονίας. 

 

Ένα νησί με 8.500 κατοίκους, στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στην Πάτμο και την Κάλυμνο.   

Σήμερα η Λέρος αποτελεί έναν από τους τελευταίους μικρούς παραδείσους για τον επισκέπτη που αναζητά την ηρεμία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.  Μια ηρεμία που ξεκουράζει πνεύμα και αισθήσεις ταυτόχρονα, σε ένα περιβάλλον τόσο φιλόξενο που γίνεται οικείο από την πρώτη στιγμή.  Η Λέρος είναι ένας προορισμός που δεν έχει υποστεί τις συνέπειες της αλόγιστης τουριστικής ανάπτυξης και παραμένει ένα νησί που διατηρεί τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Αυτό είναι άλλωστε το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού: φυσικό περιβάλλον και ηρεμία, αλλά ταυτόχρονα επιλογές για σύγχρονη διαμονή, νυχτερινή ζωή, εστίαση με παραδοσιακές συνταγές και φυσικά άφθονο φρέσκο ψάρι.   

 

Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων, να περιηγηθεί στα στενά σοκάκια του Πλατάνου και να φτάσει έως το Κάστρο της Παναγίας του Κάστρου, να γυρίσει πίσω στην ιστορία περιπλανώμενος στις ιστορικές διαδρομές, αλλά και να επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στον Πύργο του Μπελένη στα Άλιντα  

 

 

Η Λέρος προσφέρεται και για τους φανατικούς των καταδύσεων, αφού μπορείτε να επιχειρήσετε ένα ταξίδι στο

βυθό του της Λέρου με τα 7 ναυάγια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και τα ιδιαίτερης οικολογικής αξίας υποβρύχια οικοσυστήματα. Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με το σκάφος τους, το απάνεμο λιμάνι του Λακκίου το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο ασφαλές φυσικό λιμάνι της Μεσογείου περιμένει τους ναυτικούς.  Εναλλακτικά για πρόσδεση προσφέρονται, τα Τεμένια, οι όρμοι Άλιντα, Παντέλι, Μπλεφούτη, Ξηροκάμπου, όπου η αγκυροβολία είναι εξίσου ασφαλής και συνδέεται με τη δυνατότητα πλήθους δραστηριοτήτων.  

Όσον αφορά την σύνδεση του νησιού, ακτοπλοϊκά συνδέεται με τον Πειραιά 4 φορές την εβδομάδα και αεροπορικά με  την Αθήνα σε καθημερινή βάση (4 μέρες της εβδομάδας με διπλό δρομολόγιο).  Επίσης, η Λέρος συνδέεται καθημερινά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο με τη Ρόδο και τη Κω, τόσο αεροπορικά (με επιδοτούμενη τιμή εισιτηρίου), όσο και ακτοπλοϊκά, όπως και με τα γύρω νησιά Πάτμο και Κάλυμνο.   

 

Μεγάλες προσφορές από το www.hellogreece.gr  
• Castelo apartments, www.castelo.gr, 2247023030, 6977628615 email: castelobeachhotel@yahoo.gr  
• Hotel Chrisoula, www.chrisoula.gr, ΤΗΛ: 22470 22451, FAX: 22470 23677  
• Marilen Hotel, www.marilen.com, Tel: +30 22470 24100, 24660, 28100  Fax:+30 22470 22531, email: info@marilen.gr  
• Crithonis Paradise Hotel, www.crithonisparadisehotel.gr 25.120, 121, 122  fax: 22470 24.680

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Η Λέρος είναι κατά κανόνα νησί ψαράδων οπότε το κυριότερο προϊόν ης Λέρου είναι τα Ψάρια. Καθημερινά φορτηγά μεταφέρουν τόνους από ψάρια με τα οχηματαγωγά πλοία στην κεντρική ψαρόσκαλα του Πειραιά στο Κερατσίνι. Το χειμώνα με τις τράτες εκατοντάδες τόνοι από μαρίδα και γόπα ψαρεύονται στα νερά τις Λέρου.

Το Καλοκαίρι είναι η εποχή της παλαμίδας του κολιού και της σαρδέλας καθώς και ψάρια πρώτης κατηγορίας όπως οι Συναγρίδες, τα Λυθρίνια και τα φαγκριά, Β κατηγορίας όπως Μελανούρια, Αστακοί, Ξιφίες, Καλαμάρια κλπ.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας ψαριών τα παλαιότερα χρόνια οι Λεριοί δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα ψάρια τους έξω από το νησί γιατί δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα όπως τα οχηματαγωγά, ο πάγος, οι νταλίκες έτσι πολλά ψάρια τα πάστωναν. Έτσι έγινε το παραδοσιακό προϊόν της Λέρου ο παστός Κολιός, ένας από τους καλύτερους μεζέδες για ούζο που πάει επίσης με φασολάδα, φακές και σαλάτα.

Ένα άλλο παραδοσιακό προϊόν της Λέρου είναι η Μυτζήθρα που γίνεται φρέσκια η ξερή καλυμμένη με την περίφημη τυριά ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι που της δίνη μια υπέροχη γεύση. Η Λέριικια μυτζήθρα είναι ότι πρέπει η να τη φάτε με παξιμάδι λάδι και ντομάτα η να την τρίψετε στα μακαρόνια. Αλλά τυριά είναι το Λαδότυρο και το κρασότυρο. Όλα τα τυρια και τα παστά θα τα βρειτε στα σουπερμαρκετ του νησιού καθώς και Λέρικο Θυμάρι.

Η Λέρος εχει επισης μεγάλη παράδοση στα γλυκά όπως τα πουγκάκια, με γέμιση πικραμύγδαλου, τα ξεροτήγανα , οι σβιγγοι και η Λέρικες τυρόπιτες με μυτζήθρα. Θα βρειτε παραδοσιακα γλυκά Λέρου στην αγία Μαρίνα στο Παραδοσιακό της Νίκης Καρπαθάκη.
Το καλοκαιρι στι Λέρο θα βρειτε πολλά οποροκηπευτικά και φρουτα, τα πιο γνωστα είναι τα αγγουράκια Λέρου, σταφύλια, ντομάτες, σύκα, φραγκόσυκα και Γκαβαφες.

Δοκιμάστε επίσης το τοπικό αναψυκτικό σουμάδα που γίνεται από πικραμύγδαλο

 

Σχετικές δημοσιεύσεις