Μουσείο Εικαστικών τεχνών της Απειράνθου Νάξου

Αυξημένες οι επισκέψεις στο μουσείο Εικαστικών τεχνών της Απειράνθου……

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση του πλέον πρόσφατου μουσείου του χωριού μας προκύπτει πόσο αναγκαία και χρήσιμη ήταν η δημιουργία του, δικαιώνοντας τους εμπνευστές της ιδέας αυτής.

Η ανάδειξη πολιτισμικών αξιών, η απασχόληση 2 μόνιμων κατοίκων, η τόνωση της οικονομικής ζωής του χωριού, με την αύξηση των επισκεπτών στο χωριό, αναδεικνύουν τα μουσεία σε σταθερό και σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τον τόπο μας.

Αν συγκρίνουμε τον αριθμό των επισκεπτών του πρώτου χρόνου λειτουργίας του,με τον αντίστοιχο μετά 3 έτη,θα δούμε μία αύξηση της τάξης του 82,5%.
Συγκεκριμένα από 6 Ιούλη του 2008 (που ξεκίνησε να λειτουργεί), μέχρι 6 Ιούλη του 2009 είχαμε 1602 επισκέπτες, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα 2010-2011 είχαμε 2806.
Μέσο όρο έχουμε 233-234 ανθρώπους μηνιαίως (από 133-134 το διάστημα του 2008).Αν αναλογιστούμε ότι βασικά το μουσείο είναι ανοιχτό 5 μήνες το χρόνο προκύπτει μέσο όρο 561 επισκέπτες το μήνα.

Ο αριθμός των εκθεμάτων του μουσείου εικαστικών τεχνών σήμερα είναι:
38 πίνακες και 12 γλυπτά Απεραθιτών εικαστικών, 14 πίνακες και 2 γλυπτά καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα,12 κεραμικά της Βασιλικής Δημητροκάλλη και 1 δημιουργία από κοχύλια Αργεντινού καλλιτέχνη.

Το μουσείο έχει εμπλουτισθεί με σχετικά βιβλία εικαστικών, με φορητό υπολογιστή, ενώ υπάρχει επικοινωνία με πολλούς Ναξιώτες και άλλους καλλιτέχνες για να προσφέρουν σύντομα κάποια από τα έργα τους.
Οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο μουσείο,είναι μία βιτρίνα για τα κεραμικά καθώς και μία μικρή βιβλιοθήκη για τα λευκώματα.Η σύνδεση με internet του υπολογιστή θα αποτελεί επίσης επιτυχία και θα συμβάλει στην καλύτερη  επικοινωνία και εμπλουτισμό του με ακόμη περισσότερα έργα.
Ήδη ο Ναξιώτης ζωγράφος,φίλος του Μανώλη Γλέζου και του χωριού μας Αποστόλης Σαχάς, έστειλε 6 λευκώματα με χαρακτηριστικά της συνολικής του δουλειάς δωρεάν,πριν λίγες ημέρες.

Το μουσείο έχουν επισκεφθεί 2806 επισκέπτες από 6.7.2010 έως 6.7.2011 αλλά όχι μόνο οι συγκεκριμένοι καθώς το κατώφλι του μουσείου περάσαν επιπλέον και οι παρακάτω : 23 Ανωγιανοί τον Ιούλιο του 2010, 30 μαθητές της Α Λυκείου Χαλκείου με συνοδό την καθηγήτρια Λαογραφίας κα Μ. Καλτσά τον Ιανουάριο του 2011,18 μαθητές του Γυμνάσιου Σκαδού με συνοδό τον καθηγητή κο Μ.Λύχνο στις 16 Φεβρουαρίου 2011, 30 μαθητές των Α και Β τάξεων του Γυμνασίου Τριπόδων με συνοδό τον Γυμνασιάρχη κο Ματθαίο.Χατζηπέτρο και 15 επισκέπτες Γαλλικής υπηκοότητας.Επομένως ακόμη 116.Σύνολο επισκεπτών 2922!

Οι φάροι Πολιτισμού,όπως εύστοχα έχουν χαρακτηρισθεί τα μουσεία μας,φωτίζουν τους πνευματικούς ορίζοντες των ανθρώπων, ενώ συμβάλλουν στην ζωντάνια, προβολή και ανάπτυξη του χωριού.
Σε όλα τα μουσεία οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν σε χαμηλές τιμές διάφορα αναμνηστικά και άλλα δωράκια για τις υποχρεώσεις τους.

Ο Σύλλογος φίλων μουσείων και της βιβλιοθήκης Ν.Ν.Γλέζου ευχαριστεί όλους όσους έχουν ανταποκριθεί και προσέφεραν κάποιο έργο τους, καλώντας και άλλους Ναξιώτες αλλά και απο την υπόλοιπη Ελλάδα Εικαστικούς, να συνεισφέρουν με την χορήγηση έργων τους.Ιδιαίτερα ευχαριστεί το γλύπτη Γιώργο Γλέζο ο οποίος βοήθησε να προσφέρουν διάφοροι καλλιτέχνες 14 πίνακες ζωγραφικής. Καλούμε του επισκέπτες της Νάξου, να ανηφορίσουν μέχρι την Απείρανθο με τα 5 μουσεία, τη βιβλιοθήκη, το συνεταιρισμό γυναικών,την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία την κάνουν να ξεχωρίζει και δίκαια να θεωρείται ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Ευχαριστούμε τις υπαλλήλους Μαρία Κώτσου και Νίκη Μπαρδάνη για τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και πρόθυμα μας παρέδωσαν.

Ο υπεύθυνος τύπου και επικοινωνίας
Μανώλης Χατζηπέτρος

Σχετικές δημοσιεύσεις