Κυριακάτικο φαγητό: Μοσχάρι κασταρόλας κοκκινιστό!

Ντομάτα, μια τροφή γεμάτη βιταμίνες που βοηθά στο αδυνάτισμα Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες.

 

Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και για το λόγο αυτόν μια έξοχη τροφή για αδυνάτισμα. Η ντομάτα περιέχει πολύ βιταμίνη C, που δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού μας. Τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες.

Επίσης περιέχει σε αφθονία το φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού. περιέχει και βιταμίνη Ε για τη γονιμότητα και για ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή, βιταμίνες από την ομάδα της βιταμίνης Β για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα, όπως και χρώμιο, το οποίο ενδιαφέρει κυρίως τους διαβητικούς, επειδή βοηθά σε διαταραχές κατά την αξιοποίηση του σακχάρου.

Περιέχει επίσης σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι .νουά ή κιλότο. Ακόμα και με κοτόπουλο είναι ωραίο.
4 κ.σ ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
600 ml λευκό ξηρό κρασί
150 ml κονιάκ
3 κ.σ μουστάρδα
1 κ.σ μέλι
400 γραμμ ντοματάκια πομοντόρια ολόκληρα ή ντοματίνια (φρέσκα ή κονσέρβας). Ακόμα και ντομάτες φρέσκες κανονικές αν θέλουμε βάζουμε.κομμένες στα τέσσερα Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 δάφνη
3 φύλλα φασκόμηλο
½ κ.γλκ θυμάρι ξερό

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια. Σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρέας μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια για 5 λεπτά να πάρουν ένα χρώμα λευκό. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ αφήνουμε να σιγοβράσει για 8 λεπτά.

Προσθέτουμε την μουστάρδα και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί . ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο στα τέσσερα και τα τομαντίνια ή πομοντόρια (τα πομοντόρια δίνουν άλλη γεύση στο φαγητό.και είναι και ξεφλουδισμένα στην κονσέρβα.). ρίχνουμε και τα αρωματικά δάφνη, φασκόμηλο, θυμάρι. Προσθέτουμε το κρέας που σοτάραμε και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα. Ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε την σάλτσα να δέσει. Περίπου για 8-9 λεπτά. Ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο στην γεύση και βάζουμε το κρέας μέσα στην σάλτσα. Σερβίρουμε με πουρέ μελιτζάνας η πατάτας ή ρύζι .

Σχετικές δημοσιεύσεις