Ναξιώτικο μοσχαράκι, βραστο με λαχανικά

Παραδοσιακές συνταγές.

 

 

Η συνταγή είναι της κυρίας  Άννας Αλιμπέρτη – Κατσάνη από το Φιλώτι της Νάξου.

 

Ναξιώτικο Μοσχαράκι βραστό με διάφορα λαχανικά σε σούπα.

Πολύ γευστικό φαγητό, γεμάτο βιταμίνες, το μαγειρεύουν στη Νάξο και τα Κυκλαδονήσια τις Κυριακές και τις γιορτές. Στο λιγοστό κρέας που διαθέτουν οι οικογένειες στα χωριά προσθέτουν  διάφορα λαχανικά που βρίσκουν στα περιβόλια, έτσι το φαγητό γίνεται  περισσότερο  και «φθουράει». Είναι μια και εύκολη συνταγή για όλο το χρόνο.

 

 

 

Υλικά:
Κομμένο μεσαία κομμάτια μοσχαράκι από μαλακό κομμάτι κρέας 800 γρ.- 1 κιλό
Ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια: 2 μέτρια
Ελαιόλαδο: 1 φλιτζανάκι  του καφέ
χοντροκομμένα κολοκυθάκια: 2 μέτρια
Χοντροκομμένα κρεμμυδάκια: 4μέτρια
Δάφνη: 2 φυλλαράκια
Αλατάκι, πιπεράκι: αρκετό να νοστιμίσει
Λεμονάκι: 2 λεμονάκια ( το χυμό τους)
Αλευράκι: 2-3 κουταλίτσες (προαιρετικά για το τέλος)

Οδηγίες:
Σε κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνετε το λαδάκι και ροδίζετε το μοσχαράκι γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και μοσχομυρίζει, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι  και το σέλινο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά, αλατοπίπερο και δάφνη. Σοτάρετε για μερικά λεπτά να τσιγαριστούν, να μαραθούν, και αφαιρέσετε τα με μια τρυπητή κουτάλα προσεχτικά να μην σπάσουν.
Προσθέτετε το νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 1 περίπου ώρα. Τσιμπάτε με το πιρουνάκι να δείτε αν έχει βράσει το μοσχαράκι. Προσθέτετε ξανά τα λαχανικά. Σκεπάζετε καλά την κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να βράσουν τα λαχανικά (άλλα 40 – 50 λεπτά περίπου χωρίς να ανακατεύετε).  Αν θέλετε το ζουμάκι από το βραστό πιο παχύ, διαλύετε το αλεύρι σε 2 – 3 κουταλιές νερό μαζί με το χυμό από το λεμονάκι, το προσθέτετε λίγο – λίγο στο ζεστό φαγητό, ανακατεύοντας και περιμένοντας να δείτε πόσο πήξει, πριν προσθέσετε περισσότερο.
Καλή σας όρεξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις