Τρία ελληνικά νησιά συντονίζονται για να κάνουν γνωστά και να προωθήσουν τα εκλεκτά αγροτικά προϊόντα τους

Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια! Αξίζει να γίνει γνωστή στους καταναλωτές, εμπόρους ή όποιους εμπλέκονται και που ενδιαφέρονται για προϊόντα ξεχωριστά, ποιοτικά, αναγνωρισμένα και ασφαλή!    
Αναφερόμαστε στην προσπάθεια τριών αγροτοσυνεταιριστικών φορέων τριών ελληνικών νησιών, που ένωσαν τις προσπάθειές τους και την ενεργητικότητά τους για να προωθήσουν τα ονομαστά και εκλεκτά προϊόντα, που παράγονται στα νησιά τους, όπου συνδυάζονται οι εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες, η παράδοση, η αγάπη και φροντίδα των παραγωγών με την επιστήμη και τη σύγχρονη τεχνολογία.    

Οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις είναι :

Η  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που αποτελεί το φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής Μαστίχας Χίου στην Ελλάδα και σε όλες τις άλλες χώρες. Η «Μαστίχα Χίου», το «Μαστιχέλαιο Χίου» και η «Τσίχλα Χίου», που παράγει και διαχειρίζεται η Ένωση, είναι προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί, ήδη από το 1997, από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν προϊόντα «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (Π.Ο.Π.)

Η  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που είναι κύριος φορέας παραγωγής και διαχείρισης του εκλεκτού τυριού «Γραβιέρα Νάξου» το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν προϊόν «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (Π.Ο.Π.) .

Η  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, που είναι κύριος φορέας παραγωγής και διαχείρισης του εκλεκτού ελαιόλαδου με την ονομασία «Ελαιόλαδο Ζακύνθου», το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν προϊόν «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»(Π.Γ.Ε.). Η «Μαστίχα Χίου»Η «Μαστίχα Χίου» αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό προϊόν.

Είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του φυτού «Σχίνος» (Pistacia lentiscus var. Chia). Η Μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία του φυτού και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα. Είναι χαρακτηριστικό  ότι η Μαστίχα παράγεται μόνο στη Χίο, και μάλιστα αποκλειστικά στο Νότιο Τμήμα του νησιού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αναγνωρισμένες ευεργετικές ιδιότητες και την πολύ-χρηστικότητά της καθιστούν τη Μαστίχα Χίου μοναδική.

Ειδικότερα, δεκαετίες τώρα, η μαστίχα παρουσιάζει,- ερευνητικά αποδεδειγμένη – αντιμικροβιακή, αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση γεγονός που την καθιστά σημαντική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τη φαρμακευτική και τη χημική βιομηχανία.

Η «Γραβιέρα Νάξου»Το βραβευμένο Ελληνικό τυρί η «Γραβιέρα Νάξου»Ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία γεύσης στον κόσμο, το superior taste award (Βραβείο ανώτερης γεύσης), του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού international Taste & Quality institute απονεμήθηκε για το 2011 στη γραβιέρα Νάξου.Η «Γραβιέρα Νάξου» είναι ένα θαυμάσιο ημίσκληρο τυρί που παράγεται στο νησί της Νάξου από 80% αγελαδινό γάλα και από 20% αιγοπρόβειο. Το γάλα παράγεται από φυλές ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στο νησί, στο οποίο έχουν εγκλιματιστεί απόλυτα.

Τρέφονται με ζωοτροφές που παράγονται στο νησί το οποίο είναι το μεγαλύτερο του συμπλέγματος των Κυκλάδων στο κεντρικό Αιγαίο Πέλαγος με αξιόλογη γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα.  Αυτό σημαίνει ότι το γάλα αυτό είναι μια εμπλουτισμένη σε γεύση και αρώματα πρώτη ύλη, αφού σε αυτό έχουν «περάσει» όλα τα αρώματα της πλούσιας χλωρίδας του νησιού με τη συμβολή του ήλιου και της θάλασσας.

Το παραγόμενο γάλα συλλέγεται, ψύχεται και μεταφέρεται άμεσα στο σύγχρονο τυροκομικό εργοστάσιο της Ένωσης. Εκεί τυροκομείται παραδοσιακά σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον με τις φροντίδες του έμπειρου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού.            

Εδώ πετυχαίνει το πάντρεμα της παράδοσης με την επιστήμη και την τεχνολογία. Σαν αποτέλεσμα έχουμε την παραγωγή ενός παραδοσιακού ημίσκληρου τυριού της περίφημης «Γραβιέρας Νάξου». Ένα τυρί με εξαιρετικό άρωμα, ισορροπημένη ήπια και διακριτική γεύση και μακρά επίγευση. Ένα τυρί αναγνωρίσιμο που παίρνει θέση στην κατηγορία των εξαιρετικών GOURMET τυριών.

Το «Ελαιόλαδο Ζακύνθου»Το «Ελαιόλαδο Ζακύνθου» είναι ο χρυσός χυμός των ελαιόδεντρων  που καλλιεργούνται στο νησί της Ζακύνθου στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι ελαιώνες της Ζακύνθου είναι μεγάλης ηλικίας που σημαίνει ότι το  παραγόμενο ελαιόλαδο είναι απόλυτα ισορροπημένο και πλούσιο.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τον παράγοντα της ποικιλίας, (που είναι η «Κορωνέικη» από τις ποιοτικότερες ελληνικές ποικιλίες), τις φροντίδες των παραγωγών την ηλιοφάνεια και τη θαλασσινή αύρα του νησιού αντιλαμβανόμαστε γιατί το «Ελαιόλαδο Ζακύνθου» είναι εύγευστο, αρωματικό με ιδιαίτερη φινέτσα και προσωπικότητα. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου έχει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους, ανοξείδωτες δεξαμενές και τυποποιητήριο.

Στον τομέα του ελαιόλαδου δραστηριοποιείται κατεξοχήν στην παραγωγή και τυποποίηση «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Ζακύνθου» και βιολογικού «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Ζακύνθου».Οι τρεις ελληνικοί συνεταιριστικοί φορείς συνενώνουν τις προσπάθειες τους για την προώθηση των παραπάνω προϊόντων τους μέσα από ένα τριετές συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα Γαλλία και Γερμανία.

Τα προϊόντα που μετέχουν στο προωθητικό Πρόγραμμα των τριών φορέων είναι αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (Π.Ο.Π.) ή «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (Π.Γ.Ε.). Σαν Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. έχει θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το όνομα ενός τόπου ή περιοχής το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου που κατάγεται από αυτήν την περιοχή και του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον το οποίο περιλαμβάνει τους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου η παραγωγή μεταποίηση ή επεξεργασία γίνεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Είναι δηλαδή αναγνωρισμένα ποιοτικά προϊόντα. Επισκεφτείτε το site: www.nissongi.gr  για να ενημερωθείτε και να γνωρίσετε καλύτερα τα εκλεκτά προϊόντα των τριών αγροτοσυνεταιριστικών φορέων.

Σχετικές δημοσιεύσεις