Αφιέρωμα στο Νικηφόρο Βρεττάκο από την “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” – Φιλώτι Νάξου

Ο γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, Κώστας Βρεττάκος και η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα Καμπανέλλη…

…θα είναι τα κεντρικά πρόσωπα μεταξύ των καλεσμένων ομιλητών των φετινών λογοτεχνικών εκδηλώσεων της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου κατά το τριήμερο 28, 29, 30 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου Νάξου.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης και οι Αντώνης Βγόντζας, Αντώνης Τζιώτης και Γιώργος Ανωμερίτης.
Όπως είναι γνωστό οι φετινές εκδηλώσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου της ”Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” είναι αφιερωμένες (α) στον “ποιητή του ήλιου” Νικηφόρο Βρεττάκο, για τον οποίο το Ε.ΚΕ.ΒΙ έχει ανακηρύξει το 2012 “έτος Βρεττάκου” με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και (β) στους Ναξιώτες Ιάκωβο Καμπανέλλη και Γιώργο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, που έφυγαν πέρυσι από τη ζωή, με έμφαση στο ποιητικό τους έργο.
Οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του ΣΦΝ αποτελούν πλέον μετά από 6 χρόνια κύριο πολιτιστικό γεγονός για τη Νάξο και τις Κυκλάδες. Οι προηγούμενες ετήσιες εκδηλώσεις της για τον Παπαδιαμάντη, Ρίτσο, Σεφέρη, Καζαντζάκη, Τίτο Πατρίκιο, Αντώνη Φωστιέρη και Γιώργο Μαρκόπουλο με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και η προσωπική παρουσία στη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη, Άλκης Ζέη, Πέτρου Μάρκαρη, Μάρως Δούκα,…Γιάννη Σμαραγδή, Παντελή Βούλγαρη, Γιώργου Ανωμερίτη την έχουν καταστήσει μία από τις πιο ενεργές Λέσχες Ανάγνωσης, πολύ περισσότερο, αφού όλες οι εκδηλώσεις της μαζί με την κινηματογραφική λογοτεχνική της Λέσχη για παιδιά και μεγάλους διεξάγονται τον χειμώνα, όταν στα νησιά σπανίζουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα:

Παρασκευή 27 Ιουλίου, ώρα 20:15΄
•    Εγκαίνια έκθεσης για το Νικηφόρο Βρεττάκο, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης / Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.
•    Λογοτεχνική βραδιά για το έργο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.
Ομιλητές: Ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή.
Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης εκδότης του περιοδικού “Η ΛΕΞΗ”  εργογράφος του Νικηφόρου Βρεττάκου.
                 Ο Γιώργος Ανωμερίτης.
•    Προβολή ταινίας.

Σάββατο 28 Ιουλίου, ώρα 20:15΄
“Το ποιητικό έργο του Καμπανέλλη και του Μαγκάκη μέσα από τον θεατρικό και πολιτικό τους λόγο”.

Ομιλητές: Ο νομικός και συγγραφέας Αντώνης Βγόντζας και
                 Οι Γιώργος Ανωμερίτης, Αντώνης Τζιώτης και
                 άλλοι ειδικά καλεσμένοι για το έργο των δύο μεγάλων ναξιωτών.
Θα προβληθούν ταινίες από τη ζωή και το έργο τους.

Κυριακή 29 Ιουλίου, ώρα 20:30΄
•    Μουσική σε ποίηση Βρεττάκου και Καμπανέλλη (Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου, Παπαστεφάνου).
•    Προβολή της κλασικής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου “Η Στέλλα” σε σκηνοθεσία Μιχ. Κακογιάννη, η οποία είναι βασισμένη στο έργο του Καμπανέλλη “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”.

Σχετικές δημοσιεύσεις