Νηστίσιμες ελιόπιτες

Από τον Μάστερ σέφ Γιώργο Λέκκα
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δένδρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα.

Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο.

Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι το μόνο λάδι που προέρχεται από ολόκληρο φρούτο και όχι από σπόρους. Η μεγάλη ηλιοφάνεια, οι ήπιες βροχοπτώσεις και προνομιακές κλιματολογικές συνθήκες, ευνοούν την υγιή ανάπτυξη της ελιάς σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, και περισσότερο, σε πολλές ελληνικές περιοχές που αποδίδουν μερικές από τις καλύτερες – και μοναδικές – στον κόσμο ποικιλίες ελιάς.

Οι βιταμίνες που περιέχουν είναι ευεργετικές για την καρδιά λόγω των φαινολών (φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχουν. Oι φαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12.

Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Αυτοί που πάσχουν από υπέρταση καλό είναι να προσέχουν στην κατανάλωση εξ’ αιτίας του νατρίου (σε αυτές που διατηρούνται σε άλμη).

Οι ελιές εξ’ αιτίας της βιταμίνης Α βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη- αναπαραγωγή, όραση, δέρμα και έχει αντικαρκινική δράση ενώ οι τοκοφερόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης αντικαρκινική δράση. στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ισορροπία του μεταβολισμού, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία.

Έχει την ιδιότητα να μειώνει στο αίμα την LDL “κακή” χοληστερόλη και να αυξάνει την HDL “καλή”, αποτρέποντας την αθηρωμάτωση και τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.Περιέχει φυτοχημικά συστατικά ικανά να πυροδοτήσουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Θερμιδική αξία: 6 ελιές μάς παρέχουν 48 θερμίδες (όσο, δηλαδή, 1 κουταλάκι λάδι).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ανά 100ml

Ενέργεια kcal/kj

820/3380

Πρωτείνες gr

0
Υδατάνθρακες gr

0
Λιπαρά gr

91
Κορεσμένα gr

14
Μονοακόρεστα gr

69
Πολυακόρεστα gr

8
Χοληστερόλη mg

0
Νάτριο mg

0

Τεμάχια 12
Χρ.πρ 18
Χρ.ψης 25

Υλικά

1/2 φλ. τσαγ. Ελαιόλαδο
½ φλ.τσαγ φυτικό βούτυρο
1 φλ. τσαγ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
½ φλ.τσαγ μανταρινάδα (φρέσκο χυμό)
1/2 φλ. τσαγ. ζαρωτές Ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
½ φλ.τσαγ ελιές πράσινες ψιλοκομμένες
2 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 φλ.τσαγ αλεύρι ολικής άλεσης
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ ζάχαρη
1  κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι  

Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το φυτικό βούτυρο με το λάδι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το δυόσμο, την σόδα, τη ζάχαρη.  Βάζουμε Σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ.

Ρίχνουμε στο αφράτο βούτυρο ταυτόχρονα σιγά σιγά το μείγμα αλεύρι και το χυμό μανταρίνη-πορτοκαλάδα. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Μόλις ομογενοποιηθούν ρίχνουμε της ελιές ψιλοκομμένες, το κρεμμύδι. δυναμώνουμε σε υψηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.  

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε της θήκες για κέικ ή ατομικές μικρές φόρμες. Βάζουμε το μείγμα μέχρι τα 2/3 στης θήκες. Ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά στους 175 c. με ένα ξύλο από σουβλάκι βάζουμε στην ελιόπιτα και αν βγει καθαρό τότε έχει ψηθεί.  Αφήνουμε να Κρυώσουν για 10 λεπτά. τα αναποδογυρίζουμε και στην συνέχεια τα αφήνουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Σχετικές δημοσιεύσεις