“Οικογενειακή Ευτυχία”- Λέων Τολστόη

“Οικογενειακή Ευτυχία”– Λέων Τολστόη
Mετάφραση:Kοραλια Mακρη
Εκδόσεις Γκοβόστη
Η Μάσα, μετά το θάνατο των γονιών της, παντρεύεται σε νεαρή ηλικία τον Σεργκέι Μιχαήλοβιτς, φίλο του πατέρα της. Ζούνε στην εξοχή για πολλούς μήνες και αναπτύσσεται μεταξύ τους μια τρυφερή σχέση, που χαρίζει και στους δύο την ευτυχία.

Η ζωή τους αλλάζει όταν αποφασίζουν να εγκατασταθούν για λίγο στην Πετρούπολη. Η Μάσα, μαγεμένη από την έντονη ζωή και τη χλιδή της πόλης που δεν είχε γνωρίσει, παύει να βρίσκει τη χαρά στο γάμο της. Όμως τα κοσμικά σαλόνια δεν μπορούσαν να καλύψουν το μεγάλο κενό της πλήξης και της μοναξιάς που άρχισε να γεννιέται μέσα της.
Η Οικογενειακή Ευτυχία, τρυφερό και λιτό αριστούργημα, είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Τολστόη. Γράφτηκε την εποχή που ο συγγραφέας επέστρεψε στο οικογενειακό του κτήμα, όπου είχε ζήσει τα παιδικά του χρόνια, και απηχεί τη δική του γαλήνη και ευφορία.

Ο Λέων Νικολάγιεβιτς Τολστόη γεννήθηκε το 1828 στη Γιάσναγια Πολιάνα. Καταγόταν από εύπορη αριστοκρατική οικογένεια – οι γονείς του είχαν πριγκιπικό αίμα και ο ίδιος είχε τον τίτλο του Κόμη. Στο χωριό που γεννήθηκε απέκτησε εγκύκλια μόρφωση και μετά φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Καζάν· δεν κατόρθωσε, όμως, να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Στο έργο του περιγράφονται σε μεγάλο βαθμό τα βιώματά του: η θητεία του ως αξιωματικού στη Σεβαστούπολη, η συναναστροφή του με τους μουζίκους, τα ταξίδια του στη Δυτική Ευρώπη. Αυτά τα γεγονότα διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα. Ο Τολστόη υπήρξε, συγχρόνως, οπαδός της χριστιανικής διδασκαλίας και πολέμιος των επί της Γης εκπροσώπων της. Για αυτές του τις ιδέες αφορίστηκε από την Εκκλησία.
Όσο ζούσε, η ίδια του η οικογένεια –η γυναίκα του και τα δεκατρία παιδιά του– δεν μπόρεσε να τον καταλάβει. Αντιμετωπίστηκε αρνητικά και από ορισμένους εκπρόσωπους της διανόησης της εποχής του – ο Ντοστογιέβσκη, ο Τουργκένιεβ κ.ά. παρακολουθούσαν με δυσπιστία την πορεία του. Ο Τολστόη πέθανε το 1910, πικραμένος που το έργο του δεν είχε αναγνωριστεί ακόμη.

Σχετικές δημοσιεύσεις