Ο ψηλός άνθρωπος έχει άλλη χάρη και μεγαλύτερο I.Q από τον κοντό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λένε για τους ψηλούς ανθρώπους διάφορα για να τους πειράξουν οι κοντοί, πχ πως «οι ψηλοί το ρετιρέ το ‘χουν ακατοίκητο»

ή πως «οι ψηλοί είναι υπηρέτες των κοντών» ή «τι καιρό κάνει εκεί πάνω;» αλλά πάντα ο ψηλός άνθρωπος ξεχωρίζει στο πλήθος όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και κατά πως φαίνεται είναι πιο έξυπνος και πιο υγιής από τον κοντό.

Σκεφτείτε πως υπάρχουν αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, για ανθρώπους πολύ ψηλούς, για γίγαντες από πολλούς αρχαίους συγγραφείς που μας δίνουν πληροφορίες για αυτό το θέμα. Ο Παυσανίας στα Αττικά μας λέει ότι ο Αίαντας όπου είχε πάρει μέρος στον τρωικό πόλεμο ήταν ένας Γίγαντας .

Ο Όμηρος μας αναφέρει για τους κύκλωπες, μα περισσότερο μιλά για τον Πολύφημο που ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Θούσης. Στην μυθολογία αλλά και σε άλλες γραπτές πηγές (Ησίοδος- Θεογονία) έχουμε αναφορές για τον πόλεμο των Ολυμπίων θεών με τους Τιτάνες (Τιτανομαχία) και τους Γίγαντες. Να θυμηθούμε επίσης πως σε μια από τις μετώπες του Παρθενώνα υπάρχει η απεικόνιση των γιγάντων όπου φαίνεται το μέγεθος τους σε σύγκριση με τους ανθρώπους.

Οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν όπως και αν τους ονομάζουμε, ψηλούς ή γίγαντες, και γι αυτούς η επιστήμη ασχολείται κάνοντας έρευνες για την υγεία ή και την εξυπνάδα τους αποδεικνύοντας πως «ο ψηλός έχει άλλη χάρη»!

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα οι κοντοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και συχνά οι ψηλοί γίνονται οι νοσοκόμοι τους. Ίσως γι αυτό το ρητό λέει ότι ο ψηλός είναι ο υπηρέτης του κοντού. Στην έρευνα αυτή λέγεται πως ότι όσοι άνθρωποι έχουν κοντά άκρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, εξαιτίας τροφικών ελλείψεων μέσα στη μήτρα.

Άλλη έρευνα που έγινε στη Σκωτία αποκάλυψε πως όσοι άνθρωποι είναι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλική αιμορραγία. Αφού εξέτασαν 15.000 εθελοντές, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο κίνδυνος αυτός μειώνεται κατά 30% για κάθε έξτρα δέκα εκατοστά ύψους.

Επί πλέον έρευνα έδειξε ότι οι κοντοί μαθητές τείνουν να είναι λιγότερο έξυπνοι από τους ψηλούς, σχετικά με τα επίπεδα μιας ορμόνης που ρυθμίζει το ύψος, αλλά και με το I.Q.

Τι είναι όμως προτιμότερο, να είναι κανείς ψηλός ή κοντός; Μήπως το ύψος παίζει σημαντικότερο ρόλο στην ζωή μας από ότι πιστεύουμε.

Οι ψηλοί άνθρωποι αποπνέουν χάρη, και συχνά είναι τα πρότυπα της μόδας και των θεαμάτων.

Σύμφωνα με το BBC, εάν κάποιος είναι κοντός σαν τον Ναπολέοντα, έχει λιγότερες πιθανότητες να αναδειχτεί στην πολιτική σκηνή, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ψηλοί άνδρες και οι ψηλές γυναίκες θεωρούνται πιο δυναμικοί/ες, υγιείς και ευφυείς γιατί το ύψος συνδέεται με την δυναμικότητα, στοιχείο σημαντικό για την ηγεσία και δείχνει τον τρόπο που μεγάλωσε κανείς και εάν στερήθηκε θρεπτικά στοιχεία όσο ήταν παιδί.
Οι ψηλοί άνδρες και οι ψηλές γυναίκες θεωρούνται πιο ελκυστικοί/ες στην Αμερική. Για τους ψηλούς ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό φαίνεται πως τα μακριά πόδια και χέρια, καθώς και γενικότερα το μεγάλο μέγεθος, αποτελούν πλεονέκτημα στα περισσότερα αθλήματα, όπως το μπάσκετ και τον στίβο.

Σήμερα οι ψηλότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι οι Ολλανδοί και οι Λετονοί, ενώ οι Ιρανοί και οι Νοτιοκορεάτες είναι αυτοί που ψήλωσαν περισσότερο τα τελευταία εκατό χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του Imperial College London.
Η Ελλάδα, βρίσκεται στην 27η θέση της σχετικής λίστας, με τους άντρες να έχουν ύψος, κατά μέσο όρο 1,75 και τις γυναίκες στα 165 εκατοστά.

Οι ερευνητές μας ενημερώνουν πως τρόπος με τον οποίο ψηλώνουμε επηρεάζεται έντονα από τη διατροφή μας και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ μεγάλο ρόλο παίζουν τα γονίδια μας.

Παρήγορο για τους κοντούς ανθρώπους είναι πως, όσο πιο μεγαλόσωμος είναι κάποιος, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελέγξει το σώμα του και φαίνεται λίγο «ατσούμπαλος», όμως ένας ψηλός είναι πάντα ξεχωριστός, και να μην φανεί ρατσιστικό… Είναι χρήσιμος στην ζωή μας γιατί πάντα υπάρχουν ψηλά ράφια!

Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Δημοσιογράφος

Σχετικές δημοσιεύσεις