Στην Ελλάδα δημιουργούνται επιχειρήσεις που τα χρόνια της κρίσης στερούνται καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, από ανάγκη και μερικές φορές από απελπισία, και όχι λόγω ευκαιριών.
Η αύξηση επιχειρηματικότητας που εμφανίστηκε το 2014 σταμάτησε το 2015 λόγω της πολιτικοοικονομικής αστάθειας και το 2016 είναι εύθραυστο ΓΙΑ κάθε προοπτική επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Επιχειρηματικότητα 2014-15: Η δυναμική του επιχειρηματικού συστήματος στην Ελλάδα της κρίσης», που παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο του Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης ανήλθε το 2014 σε 7,8% έναντι 5,2% το 2013, επίπεδα υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του δείκτη (2003-2014).
Τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων για το 2015 καταγράφουν μικρή πτώση του δείκτη στο επίπεδο του 6,9% ενώ η ύφεση οδηγεί, συγκριτικά με άλλες χώρες, περισσότερους πολίτες στην δημιουργία επιχείρησης από ανάγκη παρά για λόγους αξιοποίησης πραγματικών επιχειρηματικών ευκαιριών.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών καινοτομίας μελών της ΕΕ σε όρους επιχειρηματικότητας ευκαιρίας και στην πρώτη θέση της κατάταξης σε όρους επιχειρηματικότητας ανάγκης.