Σήμερα έχει γεννέθλια ο Ρόμπιν Γουίλιαμς

Επιμέλεια: Χριστίνα Φωτιάδη
Ο αμερικανός ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς (Robin Williams) γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1951 στο Σικάγο.

Ο ίδιος έχει περιγράψει πως, κατά την παιδική του ηλικία, ήταν ένα ήσυχο παιδί και πως το πρώτο άτομο που μιμήθηκε ήταν η γιαγιά του, αλλά μόνο όταν βρέθηκε στη θεατρική ομάδα του γυμνασίου κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες συστολές του και άρχισε να ασχολείται με την ηθοποιία.

Το 1973, ο Γουίλιαμς ήταν ένας από τους 20 φοιτητές που έγιναν δεκτοί στη Σχολή Juilliard, καθώς και ο ένας από τους δύο μαθητές να έγιναν δεκτοί από τον Houseman John στο προηγμένο πρόγραμμα της σχολής εκείνο το έτος, ο άλλος ήταν ο Christopher Reeve. Τρία χρόνια μετά, το 1976, ο Γουίλιαμς άφησε τη σχολή.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως stand up κωμικός στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Οι πιο αξιομνημόνευτες παραστάσεις του είναι: «Ένα απόγευμα με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς» το 1982, «Robin Williams: At The Met» το 1986 και «Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ζωντανά στο Μπρόντγουεϊ» το 2002. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί 30 λεπτά μετά την έναρξη της προπώλησης.

Αν και οι περισσότεροι ρόλοι που έχει ερμηνεύσει είναι κινηματογραφικοί, έχει παίξει στο Μπρόντγουεϊ μαζί με τον Στιβ Μάρτιν στο «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το πραγματοποίησε στην κωμωδία «Can I Do It ‘Till I Need Glasses?» το 1977. Έκτοτε πολλοί από τους ρόλους που του πρότειναν ήταν κωμικοί.

Ο Γουίλιαμς είναι γνωστός για τους αυτοσχεδιασμούς του και τις μιμητικές του ικανότητες. Σύμφωνα με τα σχόλια στο DVD της ταινίας «Αλαντίν», στην οποία δίνει φωνή σε έναν εκκεντρικό ήρωα, ένα Τζίνι, τα περισσότερα αστεία που «είπε» το Τζίνι, προέκυψαν από δικούς του αυτοσχεδιασμούς.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις ταινίες στις οποίες έχει ξεχωρίσει ο ταλαντούχος ηθοποιός:

Το 1987 ο γνωστός αμερικάνος κωμικός φώναζε «Καλημέρα Βιετνάμ», σε μια ταινία φτιαγμένη στα μέτρα του, όπου υποδυόταν έναν ντισκ τζόκεϊ του ραδιοφώνου, που είχε πάρει μετάθεση στην αμερικανική βάση της Σαϊγκόν και αναστάτωνε το στράτευμα με τις πρωτότυπες εκπομπές, τα αστεία και τις μιμήσεις του, αλλά και με το πνεύμα ελευθερίας που τον διέκρινε. Για την ερμηνεία του κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το 1989 ο Γουίλιαμς υποδύεται έναν φιλόλογο που αναστατώνει το περιβάλλον ενός αυστηρού κολεγίου αρρένων, όταν παρακάμπτει τις τυπικότητες και εισάγει νέα ήθη στη διδασκαλία. Πρόκειται για την πασίγνωστη και βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών».
Κάποιοι χαρακτήρισαν την ταινία μελό και δραματουργικά μονόπλευρη, αλλά είναι γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ο «Κύκλος των Νεκρών Ποιητών» (όπως είναι ο αυθεντικός τίτλος) βλέπεται με ενδιαφέρον, συγκινεί με το θέμα και συναρπάζει με την κινηματογράφηση και τις ερμηνείες των νέων -τότε- ηθοποιών.

Το 1990 ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Γουίλιαμς, στους ρόλους του ασθενή και του γιατρού αντιστοίχως, συμπρωταγωνίστησαν σε μια τρυφερή ταινία, «Ξυπνήματα», βασισμένη στις σημειώσεις του γιατρού Όλιβερ Σακς. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες, χωρίς ωστόσο να διακριθεί σε καμία από τις δύο διοργανώσεις. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός γιατρού, που εργάζεται σε νοσοκομείο χρόνιων παθήσεων και πειραματίζεται θέλοντας να «ξυπνήσει» μια ομάδα κατατονικών.

Το 1997 συμπρωταγωνίστησε με τον ανερχόμενο Ματ Ντέιμον στην κοινωνική ταινία «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», της οποίας το σενάριο έγραψαν από κοινού ο Μπεν Αφλεκ και ο Ματ Ντέιμον . Στην ταινία ενσαρκώνει τον ψυχολόγο ενός ατίθασου προικισμένου νέου (Ματ Ντέιμον ), που κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή… Για την ερμηνεία του αυτή βραβεύτηκε με Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου το 1997.

Το 1991 πρωταγωνίστησε στην κοινωνική ταινία του Τέρι Γκίλιαμ «Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς», υποδυόμενος έναν παραγωγό ραδιοφώνου, που χάνει τη θέση του, όταν κάποιος ακροατής παίρνει κατά γράμμα τα λεγόμενά του και προκαλεί μακελειό σε ένα κλαμπ. Στους δρόμους της Νέας Υόρκης συναντά τον Πάρι (Τζεφ Μπρίτζες) έναν πρώην καθηγητή που έχασε τα λογικά του (όταν είδε τη γυναίκα του να σκοτώνεται στο μοιραίο εκείνο κλαμπ), και άρχισε να περιφέρεται ρακένδυτος στους δρόμους. Η συνάντηση των δυο αυτών ανδρών σε μια πόλη που μοιάζει με μοντέρνα αυλή των θαυμάτων αποτέλεσε τον καμβά, πάνω στον οποίο ο Γκίλιαμ κέντησε ένα παραμύθι με δράκους, ιππότες και άστεγους της εποχής μας. Ο Γκίλιαμ οδήγησε τους ηθοποιούς σε αξιοσημείωτες ερμηνείες και, ενώ μίλησε, με μια διάθεση αναρχίας, για τις ανθρώπινες σχέσεις και για τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ β΄ Γυναικείου Ρόλου (Μερσέντες Ρούελ).

Φιλμογραφία
1977 Can I Do It ‘Till I Need Glasses?
1980 Popeye
1982 The World According to Garp
1983 The Survivors
1984 Moscow on the Hudson
1986 Seize the Day
1986 Club Paradise
1986 The Best of Times
1987 Good Morning, Vietnam
1988 The Adventures of Baron Munchausen
1988 Portrait of a White Marriage
1988 Rabbit Ears: Pecos Bill
1989 Dead Poets Society
1989 I’m from Hollywood
1990 Cadillac Man
1990 Awakenings
1990 Back to Neverland
1991 Dead Again
1991 The Fisher King
1991 Hook
1991 Rabbit Ears: The Fool and the Flying Ship
1992 Toys
1992 Aladdin
1992 The Timekeeper
1992 FernGully: The Last Rainforest
1992 Shakes the Clown
1993 Mrs. Doubtfire
1994 Being Human
1994 In Search of Dr. Seuss
1995 Jumanji
1995 To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar
1995 Nine Months
1996 Aladdin and the King of Thieves
1996 Hamlet
1996 The Secret Agent
1996 Jack
1996 The Birdcage
1997 Good Will Hunting
1997 Flubber
1997 Deconstructing Harry
1997 Fathers’ Day
1998 Patch Adams
1998 Junket Whore
1998 What Dreams May Come
1999 Bicentennial Man
1999 Jakob the Liar
1999 Get Bruce
2000 Model Behavior
2001 A.I. Artificial Intelligence
2002 The Rutles 2: Can’t Buy Me Lunch
2002 Insomnia
2002 Death to Smoochy
2002 One Hour Photo
2004 Noel
2004 House of D
2004 The Final Cut
2005 The Big White
2005 Robots
2005 The Aristocrats
2006 Man of the Year
2006 Night at the Museum
2006 Happy Feet
2006 Everyone’s Hero
2006 RV
2006 The Night Listener
2007 License to Wed
2007 August Rush
2009 Shrink
2009 World’s Greatest Dad
2009 Night at the Museum: Battle of the Smithsonian
2009 Old Dogs
2011 Happy Feet Two
2011 Stage Left: A Story of Theater in the Bay Area
2013 The Big Wedding
2013 Look of Love
2013 The Butler
2013 The Angriest Man in Brooklyn[1]

Πληροφορίες ΙΜDb, Wikipedia

Σχετικές δημοσιεύσεις