Νικόλας Άσιμος- “Έφυγε” σαν σήμερα το 1988

Ο Νικόλας Άσιμος, και κατά κόσμον Νίκος Ασημακόπουλος, ο χαρακτηρισμένος ανυπότακτος τραγουδοποιός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Αυγούστου του 1949 και μεγάλωσε στην Κοζάνη.

Με τη μουσική ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων και ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε στο  Νεοελληνικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Άσκησε ερασιτεχνικά τη δημοσιογραφία γράφοντας με το ψευδώνυμο Άσιμος και ασχολήθηκε και με το θέατρο φτιάχνοντας ένα θεατρικό εργαστήρι.
Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός. Παίζοντας στις μπουάτ της πλάκας τα λογοκριμένα τραγούδια του κατέληξε να συλληφθεί από την ασφάλεια.
Πάντα κόντρα στο κατεστημένο κυκλοφορεί το 45άρι δισκάκι (Ρωμιός- Μηχανισμός), το 1975, πουλώντας ταυτόχρονα κασέτες με τραγούδια του που ηχογραφούσε μόνος του. Συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις , συναυλίες, θεατρικά και το 1977 ξαναφυλακίζεται μαζί με  μερικούς ακόμα εκδότες με την κατηγορία της «αρνητικής επιρροής στο κοινωνικό σύνολο».
Το 1981 γράφει το βιβλίο «Αναζητώντας Κροκανθρώπους».
Το 1982 κυκλοφορεί το πασίγνωστο LP του «Ο Ξαναπές» με τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Αθηναικής Κομπανίας.
Το 1987 μπήκε σε ψυχιατρική κλινική και αμέσως μετά συλλαμβάνεται με την κατηγορία του βιασμού και οδηγείται στον Κορυδαλλό. Με την δίκη να εκρεμεί, αποφυλακίζεται με εγγύηση.
Στην συνέχεια και μετά από δυο ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας βρίσκεται στο σπίτι του κρεμασμένος στις 17 Μαρτίου του 1988.
Οι δίσκοι του  «Το φανάρι του Διογένη» και το «Γιουσουρούμ – Στο φαλιμέντο του κόσμου» κυκλοφορούν μετά τον θάνατο του.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις