Τοξικός ο “καθαρός” αέρας της Αττικής

ΟΜΙΛΟΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΑ.Κ.Ο.Ε

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν πρόσφατα ο λέκτορας Ορυκτολογίας- Ορυκτοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Γκοντελίτσας μαζί με την ομάδα του, τον αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος Παναγιώτη Νάστο και τον επίκουρο καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής Δημόκριτος Θεόδωρο Μερτζιμέκη.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και στηρίχτηκε σε εξειδικευμένες μετρήσεις στον κυκλικό επιταχυντή ηλεκτρονίων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στην Γερμανία, ανακάλυψαν ότι στον καθαρό αέρα της Αθήνας, στους λόφους της δηλαδή, υπάρχουν μικροσωματίδια (τα γνωστά ΡΜ2,5) που αποτελούνται μόνο από αρσενικό χωρίς άλλη πρόσμειξη από βαρέα μέταλλα. Το αρσενικό είναι το πιο τοξικό χημικό στοιχείο.
Η σημασία της ανακάλυψης λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς επιλέχτηκαν οι πιο κατάλληλες μέρες για να είναι αντικειμενικά τα ευρήματα, τις μέρες δηλαδή που υπήρχε φαινομενικά καθαρή ατμόσφαιρα και άπνοια χωρίς μεταφορά σκόνης.

Την απάντηση γιατί αυτό δεν μπορούσε να μετρηθεί πριν, την δίνει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Γκοντελίτσας τονίζοντας ότι με την νέα αυτή μέθοδο μπορέσαμε να χαρτογραφήσουμε τι περιέχει κάθε μικροσωματίδιο ξεχωριστά, ενώ μέχρι τώρα έδιδαν μόνο ολικές χημικές αναλύσεις. Στην συνέχεια εξέφρασε την αίσθηση που του
προκάλεσε κυρίως το γεγονός ότι υπήρχα σωματίδια σε εσπνεύσιμο μέγεθος, που αποτελούνται μόνο από αρσενικό.
Η αιτία για την παρουσία του αρσενικού στον καθαρό αέρα της Αθήνας, είναι κατά πάσα πιθανότητα, η καύση κακής ποιότητας ντίζελ από τα οχήματα ή τους καυστήρες θέρμανσης αλλά μάλλον όχι από τις βιομηχανίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας, θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Πυρηνικής Φυσικής «Nuclear Physics Research».

Σχετικές δημοσιεύσεις