“Τρισεύγενη”- Κεντρική Σκηνή Εθν. Θεάτρου

“Τρισεύγενη”– Κεντρική Σκηνή Εθν. Θεάτρου- του Κωστή Παλαμά
Από 12/03/2011- 22/05/2011
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Σαν νεράιδα στον κόσμο των ανθρώπων, ύπαρξη ποιητική, ρευστή και απροσδιόριστη, η Τρισεύγενη ζει στη δική της πραγματικότητα, έξω από το μέτρο και την κοινή λογική. Η ελευθερία της, μαγευτική και ταυτόχρονα τρομακτική, δεν υποτάσσεται σε καμία εξουσία. Ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται το γιο του ορκισμένου εχθρού του πατέρα της, αψηφώντας την οικογενειακή βεντέτα, πράξη που θα οδηγήσει τον πατέρα της να την καταραστεί.
Τα κοινωνικά δεσμά, που δεν ανεχόταν ως ελεύθερη, δεν τα ανέχεται ούτε ως παντρεμένη.
Η συμπεριφορά της εξακολουθεί να προκαλεί τους θεσμούς και την ηθική της στενής επαρχιακής κοινωνίας, οδηγώντας την σε μια ακραία και αναπόφευκτη ρήξη που θα καθορίσει τη μοίρα της.

Γραμμένο το 1902, το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά αποτελεί συνειδητή προσπάθεια συνεισφοράς του συγγραφέα στο «Θέατρο των Ιδεών» και στην ανύψωση του ελληνικού θεάτρου της εποχής. Από τα σπουδαιότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, η Τρισεύγενη είναι ένα έργο βαθιά ποιητικό και συμβολικό. Ένα παραμυθόδραμα και ένας ύμνος στην ομορφιά που δεν υποτάσσεται σε νόμους και κανόνες.
Η εμπειρία και η γνώση της Λυδίας Κονιόρδου, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, συνδυάζονται με το ταλέντο των ηθοποιών της εξαιρετικής διανομής, προκειμένου να αναδειχθεί η δύναμη του πνεύματος και η ποιητική διαχρονικότητα του κλασικού αυτού κειμένου.

Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα εφαρμοστεί εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, με την παράλληλη παρουσίαση παραστάσεών της στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων θα δίνονται από τα ταμεία και την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου με την έναρξη της προπώλησης.
Σκηνοθεσία Λυδία Κονιόρδου
Σκηνικά Βασίλης Μαντζούκης
Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Μουσική Τάκης Φαραζής
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Κίνηση Αποστολία Παπαδαμάκη
Δραματολόγος παράστασης Εύα Σαραγά
Βοηθός σκηνοθέτη Άννα Τσαπάρα
Βοηθός χορογράφου Ανδρονίκη Χριστάκη

Διανομή:
Κυρά – Καλή Ευγενία Αποστόλου
Πάνος Τράτας, μάστορας καραβιών Γιώργος Γάλλος
Τρισεύγενη, η θυγατέρα του Δεντρογαλή Στεφανία Γουλιώτη
Κυρ- Αλτάνα Μαριάννα Δημητρίου
Ποθούλα Τζίνα Θλιβέρη
Δεντρογαλής, νοικοκύρης Φαίδων Καστρής
Πέτρος Φλώρης, καραβοκύρης Νίκος Κουρής
Γυναίκα του Δεντρογαλή Αγορίτσα Οικονόμου
Κάραλης, θαλασσινός Αργύρης Πανταζάρας
Β΄ κορίτσι Σεβίλλη Παντελίδου
Νίκαρος Δημήτρης Παπανικολάου
Μπουρνόβας, αγροφύλακας Χρήστος Στέργιογλου
Α΄ κορίτσι Αμαλία Τσεκούρα
Πραξιθέα Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Μουσικοί Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα, βιολί, γιουκαλίλι), Κώστας Κοράκης (ακορντεόν), Ντένης Μακρής(νταούλι, τρομπέτα), Γιάννης Παπαδόπουλος (κλαρίνο), Δημήτρης Παπανικολάου (λαούτο), Αποστόλης Ψαρράς (τουμπερλέκι, φυσαρμόνικα)
Γυναίκες και άντρες του χωριού Τζίνα Θλιβέρη, Φαίδων Καστρής, Μιχάλης Καταχανάς, Κώστας Κοράκης, Ντένης Μακρής, Αγορίτσα Οικονόμου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Αποστόλης Ψαρρός

Πρώτη παράσταση: 12/03/2011

Τελευταία παράσταση: 22/05/2011

Τηλέφωνο ταμείου:: 210 5288170, 210 5288171

Σχετικές δημοσιεύσεις