Δεν συντηρούνται όλα τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο

Ξέρατε πως υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο

ή στην κατάψυξη γιατί  χάνουν τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν καθώς και τις βιταμίνες που θα προσέφεραν στον οργανισμό αν τα είχατε εκτός ψυγείου;

 

Σας δίνουμε μια λίστα αυτών των τροφίμων που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο γιατί η υφή ή η γεύση τους θα επηρεαστούν αρνητικά από την ψύξη:

 

Το αγαπημένο μας μέλι

Το μέλι είναι το μοναδικό τρόφιμο που βρέθηκε αναλλοίωτο σε αμφορέα μετά από 3.000 χρόνια.  Διατηρείται εκτός ψυγείου ενώ κρυσταλλώνει – ζαχαρώνει – μέσα στο ψυγείο και χάνει την απαλή του υφή.

 

Οι καλόγνωμες πατάτες & γλυκοπατάτες

Ένα τρόφιμο που μπορεί να διατηρηθεί έως έξι μήνες σε σκοτεινό χώρο. Μην βάζετε τις πατάτες στο ψυγείο, γιατί το άμυλο τους μετατρέπεται σε ζάχαρη όταν μαγειρεύονται  μοιάζουν με λάσπη.

 

Το ευλογημένο ψωμί

Το ψωμί διατηρείται φρέσκο και δεν μουχλιάζει τυλιγμένο σε βαμβακερή πετσέτα. Αν μείνει στην ψύξη το άμυλο που περιέχεται στο ψωμί κρυσταλλώνει δίνοντας του μια πιο σκληρή υφή, χάνει την υγρασία του και ξεραίνεται.

 

Το αφράτο κέικ

Το αφράτο κέικ, τα μπισκότα και τα κουλουράκια μην τα βάζετε ποτέ στο ψυγείο γιατί ξεραίνονται και χάνουν την γλύκα τους.

 

Οι νόστιμες ντομάτες

Οι ντομάτες αν τους κόψεις άγουρες ωριμάζουν φυσικά εκτός ψυγείου και είναι γλυκές. Οι ντομάτες χάνουν την γεύση τους και την ποιότητα τους στις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου και νερουλιάζουν.

 

Τα πολύ χρηστικά κρεμμύδια και σκόρδα

Διατηρούνται σε σκοτεινό σημείο κρεμασμένα σε πλεξούδες για 6 μήνες γιατί ξεραίνονται φυσικά. Μην βάζετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα στο ψυγείο, αφού εντός ψυγείου ευνοείται η μούχλα.

 

Φρέσκο μαγειρεμένο ζεστό φαγητό

Αφήστε το σε σκεύος ξεσκέπαστο να φύγουν οι ατμοί εκτός ψυγείου το πολύ μέχρι 2 ώρες έως ότου κρυώσει και έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.  Μετά κλείστε καλά το σκεύος να μην φεύγουν οι μυρωδιές στο ψυγείο αλλά και να μην πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

 

Για να υπάρχει σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων πρέπει να διατηρούμε τα τρόφιμα στην σωστή θερμοκρασία, να τα διατηρούμε  μέσα στο ψυγείο πλυμένα, στεγνωμένα και να χρησιμοποιούμε τους σωστούς τρόπους απόψυξης τροφίμων για να μην αναπτυχτούν μικρόβια.  Προσοχή δώστε στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

 

Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Δημοσιογράφος

 

www.emvolos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις