ΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   

 

Μέλος της "ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ" (Όμιλος Προστασίας & Ανάπτυξης Δεξιοτήτων)

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017
22:45:30

 

 

 

Σπανακόρυζο το Ελληνικό

Το σπανακόρυζο είναι ένα Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό και σερβίρεται συνήθως σαν κυρίως πιάτο.


Μερίδες: 6 – 7
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά (για το κατεψυγμένο, πολύ περισσότερο για το φρέσκο)
Χρόνος μαγειρέματος:  περίπου 1 ώρα
Υλικά:
•    750 γρ. σπανάκι φρέσκο (ή κατεψυγμένο γύρω στα 500 γρ)
•    1/4 κούπας  ελαιόλαδο
•    1 κούπα ρύζι Καρολίνα
•    1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
•    1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
•    ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ½ κούπαι άνηθο ψιλοκομμένο
•    1/2 κούπα καυκαλήθρες και μυρώνια (προαιρετικά)
•    5 γινωμένες ντομάτες ή 1 κονσέρβα (500 γρ.) ντοματάκια αποφλοιωμένα και λιωμένα με 1 κουαλιά ντοματοπελτέ
•    2 ποτήρια νερό
•    1 βιολογικό κύβο (ή αντί νερό και κύβο ζωμό λαχανικών)
•    Αλάτι
•    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το σπανάκι και εάν τα φύλλα είναι μεγάλα αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε σε 2 – 3 κομμάτια.  Εάν όχι τα βάζουμε ολόκληρα σε κατσαρόλα μόνο με το νερό που έχει μείνει όταν τα πλύναμε και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου πέντε λεπτά απλώς να μαραθούν.  Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο όγκος του αλλά θα κατεβάσει και τα υγρά του.  Το βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα ζουμιά.

Στη συνέχεια σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.   Προσθέτουμε και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για ένα λεπτό, ίσα να μυρίσει και ρίχνουμε το σπανάκι (τα σέσκουλα και τις βρούβες, εάν έχουμε) και ανακατεύουμε.  Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τη λιωμένη ντομάτα με τον ντοματοπελτέ και το ζωμό ή νερό με τον κύβο.  Αφού βράσει, το σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε φωτιά και το βράζουμε  για 45 λεπτά περίπου.

Πλένουμε και ρίχνουμε το ρύζι, καθώς και τα αρωματικά χόρτα, όπως  τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια εάν έχουμε, το μαϊντανό και άνηθο ή μάραθο και τα βράζουμε ακόμη 15 – 20 λεπτά.
Το ρύζι θα απορροφήσει το ζουμί από το φαγητό.   Εάν δεν έχει πολύ ζουμί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.   Το ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να βράσει το ρύζι.

 

Μέλος της "ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ" (Όμιλος Προστασίας & Ανάπτυξης Δεξιοτήτων)

Back to top
Go to bottom