Παρασκευή στο Σύνταγμα οι αγρότες

Σύμφωνα με την Καθημερινή στην Αθήνα μεταφέρεται από την Παρασκευή ο αγώνας των αγροτών, όπως αποφάσισαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι αγροτών από 68 μπλόκα που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας.

Σύμφωνα με την απόφαση, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί διήμερο, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, από την Δευτέρα προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αύξηση των αριθμών των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα συντονισμένα. Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής. Όπως ανέφεραν, ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην συνάντηση της Νίκαιας, δεν θα λάβουν μέρος στην συνάντηση της Τρίτης.

Η εικόνα των μπλόκων

Ο κόμβος των Τεμπών θα είναι κλειστός έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ θα είναι κλειστά και τα Μάλγαρα.

Κλειστή παραμένει και η Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού. Κλειστά από τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και για 24 ώρες τα μπλόκα στο Κάστρο Βοιωτίας αλλά και στο 110ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Κλειστά επ’ αόριστον είναι τα τελωνεία των Κήπων και του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματισθεί ουρές φορτηγών στα σύνορα. Κλειστό είναι και το τελωνείο της Εξοχής.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Επ’ αόριστον αποκλεισμός ισχύει και στην εθνική Κορίνθου – Τρίπολης στο ύψος της Νεστάνης.

Η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, θα μείνει κλειστή μέχρι τις 10:00 (Δευτέρα) το πρωί.

Τα αιτήματα

– Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

– Επίσης ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

– Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

– Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

– Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Αίτημα των αγροτών παραμένει η σύγκλιση διακομματικής επιτροπής η οποία επί τούτου θα ασχοληθεί με το αγροτικό ζήτημα και τα κόμματα θα εκπροσωπούνται σε αυτή σε ανώτατο επίπεδο. Εκφρράζουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι έχουν σταλεί «ονομαστικές» προσκλήσεις σε αγρότες προκειμένου να μετάσχουν στην συνεδρίαση της ως άνω θεσμοθετημένης επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν τους ζητήθηκε να ορίσουν οι ίδιοι εκπροσώπους των μπλόκων τους και ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναγνωρίζουν αυτού τους είδους την διαδικασία και όσους ενδεχομένως μετάσχουν σε αυτή.

Σχετικές δημοσιεύσεις