Αίμα

AIMA

 

Το αίμα είναι το μόνο αγαθό που δεν δημιουργείται αλλά χορηγείται στον άνθρωπο απ΄ την μοναδική μηχανή που το παράγει  “τον άνθρωπο”.
Το 36,5% των Ελλήνων  θα έδιναν συχνότερα αίμα δίνονταν άδειες αιμοδοσίας σε όλους τους δότες. «Την ενίσχυση των προγραμμάτων αιμοδοσίας επεκτείνοντας τις παροχές», ζητά το 55,5% των Ελλήνων, των ίδια ώρα που το 36,5% των συμπολιτών μας δηλώνουν ότι θα έδιναν συχνότερα αίμα αν γενικεύονταν οι άδειες αιμοδοσίας σε όλους τους δότες!

 

 

 

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Τζάνειου Νοσοκομείου σε δείγμα 526 αιμοδοτών, ηλικία 518-63 ετών, αποδεικνύοντας ότι η έννοια της ανταμοιβής είναι εδραιωμένη στη συνείδηση μας.  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη χώρα μας κυριαρχεί το μοντέλο του δημόσιου υπαλλήλου που δίνει αίμα για να κερδίσει 2-4 μέρες άδειας, ενώ παρατηρείται κι ένα νέο είδος ανταμοιβής: η διαγραφή απουσιών μαθητών των ΤΕΕ! Παρατηρείται λοιπόν πχ. σε Δήμους τράπεζα αίματος με 70 φιάλες αίμα  το εξάμηνο τόση όσες και οι υπάλληλοι που θέλουν να πάρουν άδεια.

Καλύπτει όμως το 70χ2=140 φιάλες τους κατοίκους του Δήμου αυτού που είναι 50.000 ή 100.000; Αυτό σημαίνει αδιαφορία από τον φορέα προς τον Πολίτη – συνάνθρωπο. Η αλήθεια είναι πως ανάλογα με την δημόσια υπηρεσία παρέχονται άδειες 2ή 3 ημερών σε όποιον δώσει αίμα, αντίθετα όμως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν παίρνουν άδεια και πάνε πίσω ξανά για δουλειά. Τα πράγματα είναι απλά η αιμοδοσία είναι τρόπος να δείξεις την αγάπη σου για τον άνθρωπο είναι ίσως η ανώτερη μορφή εθελοντισμού, ανιδιοτελής, χωρίς να πληρώνεται, χωρίς να αμείβεται υλικά ίσως και δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο ούτε και με άδειες. Σκεφθείτε απλά να θέλετε αίμα για να σώσετε το παιδί σας, εσείς δώσατε χτες και πληρωθήκατε ή δεν μπορείτε για λόγους υγείας… τώρα καλείστε να πληρώσετε…πώς σας φαίνεται; Και το πληρώνετε γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι τις άδειες τους τις πληρώνονται, τις πληρώνουμε όλοι μας και τι έκαναν για να την πάρουν; Έδωσαν αίμα για να σώσουν ένα παιδί. Έκαναν το αυτονόητο. Η Αιμοδοσία είναι πολιτισμός, ένδειξη αγάπης, ανάγκη και χρέος μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις