Το Τατόι εκκενώθηκε… Η Βασίλισσα Αλεξάνδρα έφυγε…

H βασίλισσα Αλεξάνδρα ”έφυγε” από το Τατόι.
Πραγματοποιήθηκε η εκταφή της Βασίλισσας Αλεξάνδρας, κόρης του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄

των Ελλήνων και της Ασπασίας Μάνου, παρουσία του πρίγκιπα Αλέξανδρου και της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας.

Μετά την εκταφή,  η σορός της βασίλισσας Αλεξάνδρας θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση στο Βελιγράδι για να οδηγηθεί εν τέλει στο Βασιλικό Παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα.

Η επίσημη τελετή ταφής των οστών στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας Καραγιώργεβιτς έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου παρουσία 2.500 καλεσμένων από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών.

Ποια ήταν η βασίλισσα Αλεξάνδρα.

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1921 στην Ελλάδα και ήταν κόρη του βασιλιά της Ελλάδας Αλεξάνδρου Α΄ και της Ασπασίας Μάνου. Πέντε μήνες πριν από τη γέννησή της ο πατέρας της πεθαίνει από σηψαιμία, ύστερα από το δάγκωμα πιθήκου στο Τατόι.

Αρχικά θεωρούνταν παράνομη κόρη, καθώς ο γάμος των γονιών της έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του παππού της, βασιλιά Κωνσταντίνου Α’

Χρειάστηκε η παρέμβαση της βασιλομήτορος Σοφίας το 1922 που επέτρεπε στο βασιλιά να αναγνωρίζει την ισχύ γάμων μελών της βασιλικής οικογένειας που έγιναν χωρίς τη βασιλική συγκατάθεση, ακόμα και αναδρομικά, αλλά σε μη δυναστική βάση. Γι’ αυτό και στην Αλεξάνδρα αποδόθηκε ο τίτλος της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσα της Ελλάδας.

Το 1944, σε ηλικία 23 ετών παντρεύτηκε τον τότε βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας Πέτρο τον Β΄, ο οποίος όμως ήταν εξόριστος στο Λονδίνο με τον οποίο απέκτησαν στη συνέχεια έναν γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄ σημερινό διεκδικητή του Σερβικού θρόνου.

Το Νοέμβριο του 1945 η μοναρχία καταργήθηκε από τον Τίτο, με αποτέλεσμα το εξόριστο βασιλικό ζεύγος να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Η Αλεξάνδρα πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1993 στο ανατολικό Σάσεξ, στην Αγγλία, και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.
Πηγή: Contessa,

Σχετικές δημοσιεύσεις