Προσπάθεια αναβλάστησης και αναδάσωσης της Νάξου

Γράφει ο Γιάννης Λογαράς
Πολύ σημαντική όσο και πρωτότυπη δράση με στόχο την ενεργοποίηση των κατοίκων σε μια προσπάθεια για αναβλάστηση ορισμένων τουλάχιστον περιοχών του νησιού μας, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Φιλωτίου Νάξου από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011.

Το κύριο μέρος της δράσης έγινε στον χώρο (Αμφιθέατρο και προαύλιο) του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Νάξου.Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου (με έδρα την Αθήνα) σε συνεργασία με την κ. Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη Δημοτική Σύμβουλο και Πρόεδρο Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Γαλατσίου Αττικής – Εθελόντρια και το ΕΠΑΛ Νάξου.

Συντονιστής και καθοδηγητής της όλης προσπάθειας ήταν ο κ. Παναγιώτης Μανίκης και με συμμετέχοντες εθελοντές από τη Νάξο, την Πάρο, την Έδεσα, από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Χιλή, Μεξικό,  Καθηγητές, μαθητές του ΕΠΑΛ και άλλων σχολείων, στα πλαίσια μιας προσπάθειας και της καλλιεργητικής μεθόδου, της ονομαζόμενης «Φυσικής καλλιέργειας», η οποία κατά τον κ. Παναγιώτη Μανίκη είναι αποδεδειγμένα πιο αποδοτική, πιο οικονομική και πιο ξεκούραστη για τους καλλιεργητές (και της οποίας εμπνευστής της ήταν ο Ιάπωνας γεωπόνος Masanobu Fukuoka).

Τέτοιες ανάλογες προσπάθειες έχουν αναληφθεί με επιτυχία από τον κ. Μανίκη και εθελοντές βοηθούς του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στο Γαλάτσι, την Κερατέα, το Πάνιον Όρος την Πάρνηθα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως το Μεξικό, την Ισπανία αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες.Στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής όσον αφορά τη Νάξο οι συμμετέχοντες εθελοντές κατασκεύασαν (στο προαύλιο του ΕΠΑΛ) σβώλους από αργιλώδες χώμα αναμεμιγμένο με μια ποικιλία διάφορων σπόρων (με ανακάτεμα και ζύμωμα του μίγματος σπόρων – χώματος – νερού όπως το πάτημα των σταφυλιών, πλάσιμο και τεμαχισμό του πηλού πάνω σε τραπέζι, ακολούθησε η ξήρανση των μικρών τεμαχίων – σβόλων – στον ήλιο) και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου το πρωί έριξαν τους σβώλους αυτούς αυτή σε ειδικό περιφραγμένο Δημοτικό χώρο σε περιοχή του Φιλωτίου, οι οποίοι σβώλοι μετά από τις βροχές που θα ακολουθήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να δώσουν ποικίλη και αξιόλογη βλάστηση στο περιβάλλον.

Έγιναν επίσης το βράδυ της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου και του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου σημαντικές ενημερωτικές συζητήσεις από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη και την   κ. Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη με την παρουσία και του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου που μας μετέφερε την δική του άποψη και γνώση για το περιβάλλον και αυτή την προσπάθεια επίσεις  του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη και άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου αγροτών αλλά και βοσκών, κατά τις οποίες δόθηκαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και τα αποτελέσματά της και επίσης μέσω του Αντιδημάρχου κ. Αντώνη Μανιού εκδηλώθηκε έντονο το ενδιαφέρον του Δήμου και ιδίως παραγόντων της περιοχής Δρυμαλίας για υποβοήθηση της προσπάθειας αναβλάστησης της ορεινής Νάξου.

Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών κ. Τιμόθεος Βάσιλας ανακοίνωσε  ότι ο Σύλλογος θα προσφέρει στο κοινό αντί μικρού συμβολικού τιμήματος φυτώρια χαρουπιάς που θα προμηθευτεί ο κόσμος από το ΕΠΑΛ συμβάλλοντας και αυτός στην προσπάθεια αναβλάστησης της περιοχής. Αυτές οι προσπάθειες δίνουν το όραμα και κάνουν την αρχή για μια Νάξο με περισσότερο πράσινο και περισσότερη βλάστηση, μια Νάξο διαφορετική και πιο όμορφη. Ευχόμαστε επιτυχία στους στόχους αυτούς.Για πληροφορίες στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας κ. Παναγιώτη Μανίκη, τηλ: 238102312,  www.naturalfarming.eu και κ. Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη στο ethelontis@yahoo.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις