Μόδα: Η αναζήτηση της ταυτότητας

Η αναζήτηση της ταυτότητας, του να είμαι κάποιος, να διακριθώ κοινωνικά αλλά και ερωτικά,

φτιάχνοντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση σύμφωνα με την κάθε πρόταση της μόδας, πολλές φορές προκαλεί ή κουκουλώνει με στυλ μία διαταραγμένη εσωτερική ψυχολογία και δημιουργεί ανασφάλειες.

Η ματαιοδοξία από καταβολής κόσμου είναι η αρχέγονη αγωνία του ανθρώπου να επιβληθεί, να ξεχωρίσει, να είναι μοναδικός στο είδος.  Όπου χρειάστηκε οι άνθρωποι να είναι ενωμένοι πολιτισμικά, δημιουργήθηκαν οι τοπικές ενδυμασίες  με όμοια χαρακτηριστικά που εκφράζουν τόπους και ομάδες ανθρώπων, έτσι βλέπουμε τις τοπικές ενδυμασίες που ποικίλουν και εντυπωσιάζουν με τα σχέδια, τα υφάσματα, το χρώμα αλλά και τα αξεσουάρ που τις στολίζουν, αλλά και την λειτουργικότητα που προσφέρουν ανά τόπο.

Αναγνωρίζουμε ότι από την ύπαρξη του ανθρώπου στην γη υπήρχε μία ενδυματολογική μόδα, που έγινε ο μοχλός γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί, φτάνοντας σήμερα να είναι πλέον ένα κατεστημένο που επιβάλλεται από την αγορά, συνειδητή και κατευθυνόμενη- ένδυση μέσα από τη μόδα. Σε αυτή την ματαιοδοξία στηρίχτηκαν και διατήρησαν μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ίσως βιομηχανίες του κόσμου, το εκβιαστικό αυτό το «τι φοριέται».
 
Μην ασχολείστε αποκλειστικά με την εξωτερική σας εμφάνιση. Κοιτάξτε την εσωτερική σας ισορροπία, βρείτε τρόπο να έχετε αρμονική συμβίωση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας και τον χώρο της δουλειάς σας, πάντα υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν περισσότερο τα πράγματα. Η συμπεριφορά σας λειτουργεί πολύ συχνά ως πρότυπο για τους γύρω σας και ειδικά εάν έχετε παιδιά, οι κινήσεις σας τα επηρεάζουν έστω και υποσυνείδητα.

•    Μπορείτε να είσαστε περιποιημένοι και αξιοπρεπείς χωρίς υπερβολές και να δημιουργήσετε τις κατάλληλες βάσεις για να αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουριά σε κάθε σας κίνηση.

•    Μην παρασυρθείτε από τα συναισθήματά σας, κρατήστε τα νεύρα σας. Ψυχραιμία, δείτε γρήγορα τα πράγματα με άλλο μάτι. Πάρτε βαθιές ανάσες.

•    Χαμηλώστε τους τόνους, συζητήστε ήρεμα, δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να προσφέρετε  ηρεμία στην καθημερινότητά σας.

•    Δεν αισθάνεστε τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή σας; Μην επιτρέπετε αυτό το συναίσθημα να σας κυριεύει, η στάση σας επηρεάζει  τα γεγονότα.

•    Μην γκρινιάζετε γιατί θα κάνετε τους γύρω σας να κλείσουν τα αυτιά τους.

•    Αντιμετωπίστε οτιδήποτε με θετική στάση κάθε δυσκολία.  Συζητήστε με φίλους ή αποταθείτε σε κάποιο άτομο έμπειρο και εμπιστοσύνης.

•    Κάντε περιπάτους στο κοντινό σας πάρκο, χαλαρώσετε και απολαύστε μικρές δόσεις ευτυχίας.

•    Θέστε τα όρια σας και μην κάνετε όλα τα χατίρια στους συναδέλφους, στην οικογένεια και στους φίλους σας δεν είναι πανάκεια για τη σχέση σας μαζί τους!

•    Τέλος είναι θετικό για την ψυχολογία σας να ανανεώνετε συχνά την γκαρνταρόμπα σας προσθέτοντας μερικά κομμάτια και να απομακρύνετε ρούχα τα οποία έχετε συνδέσει με αρνητικά γεγονότα της ζωής σας.

•    Αν θεωρείτε πως δεν αντέχετε, απευθυνθείτε σε ένα ειδικό ψυχολόγο. Μια συζήτηση μαζί του θα σας κάνει να δείτε μερικά πράγματα σε βάθος.

Θα πρέπει να έχετε καλή σχέση με τον εαυτό σας, να προχωράτε μπροστά και να το επιδιώκετε σε όλους τους τομείς της ζωής σας, ακόμα και στο ντύσιμο που καλύτερα να το δείτε ως μέσο για να σας ανεβάσει τη διάθεση.

Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Δημοσιογράφος
www.emvolos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις