H Angie και η Angela

H Angie και η Angela

Ή αλλιώς, η Angie, οι Rolling Stones και η Angela Merkel

Γράφει ο Νίκος Αλιμπέρτης

 

 

 

 

Ποιά δεν γνωρίζει το απόλυτο ερωτικό τραγούδι των Rolling Stones.
Πόσοι άντρες δεν το έχουν σιγοψιθυρίσει μετά από τον επώδυνο χωρισμό, γιατί το “Angie” είναι πράγματι ένα τραγούδι χωρισμού.
Ας πάμε όμως αρκετά πίσω, την εποχή πού ο Mick Jagger και ο Keith Richards, ιδρυτικά μέλη των Stones γράφουν αυτό το υπέροχο τραγούδι.

 

 

 

 

Πολλοί ισχυρίζονται πως η μπαλάντα γράφτηκε το Δεκέμβρη του 72 από τον Jagger  και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 73 σε single και αναφέρεται στην
Mary Angela Burnett, σύζυγο του David Bowie. Πάντως οι κακές γλώσσες λένε πώς γράφτηκε για τον Bowie, με τον οποίον ο Mick διατηρούσε ερωτικές σχέσεις.  
Μια άλλη εκδοχή είναι πως ο τίτλος “Angie” δόθηκε στο τραγούδι από τον  Keith Richards σαν αφιέρωση  στη γέννηση της κόρης του Angela Richards η οποία γεννήθηκε λίγους μόλις μήνες πριν την κυκλοφορία του.
Κάπου αλλού διαβάσαμε πως το “Angie” δεν ήταν παρά η απάντηση του Jagger στο τραγούδι ‘‘You’re So Vain” που λέγετε πως έγραψε για αυτόν η Carly Simon το Δεκέμβρη του 72.       
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αμφιβάλουν ακόμη και για την πατρότητα του κομματιού από τους Stones. Αναφέρουν λοιπόν πως πιθανός δημιουργός του να είναι
ο διάσημος πιανίστας της εποχής Nicky Hopkins ο οποίος σαν sezion μουσικός συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το διάσημο γκρουπ.

 

 

 

Το “Angie”  έφτασε Νο1 στις ΗΠΑ και ως το Νο5 στη Βρετανία.
Παρά τις αρκετές διασκευές που του έχουν γίνει, τα χρόνια που έχουν περάσει, η πρωτότυπη εκτέλεση με την ραγισμένη φωνή του Mick Jagger μας τρυπάει την καρδιά.
Την υπέροχη ερωτική μπαλάντα όμως, για άγνωστους λόγους και χωρίς την άδεια των Rolling Stones φαίνεται πως επέλεξε να χρησιμοποιήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και το συντηρητικό κόμμα κατά την προεκλογικό αγώνα  τους το 2005.
Τους παρακάτω λοιπόν μελαγχολικούς στίχους αφιερώνουμε στη καλή μας φίλη Angela Merkel με την ελπίδα πως ίσως μπει στο κόπο κάποτε και αποκρυπτογραφήσει το νόημα τους.

 

“Angie, Angie, when will those clouds all disappear?
Angie, Angie, where will it lead us from here?

With no loving in our souls and no money in our coats
you can’t say were satisfied.”

Σχετικές δημοσιεύσεις