Περί ανισότητας των δύο φύλων: Ιωάννα Φωτιάδη

Περί ανισότητας των δύο φύλων: Ιωάννα Φωτιάδη

Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων καλά κρατεί.

«Μόνο στα χαρτιά βρίσκεται η ισότητα των δυο φύλων»  οι γυναίκες πληρώνονται 16,2% λιγότερο από άντρες. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα του Ευρώ-βαρόμετρου, που διεξήχθη στο διάστημα 4/2/2013 έως 7/2/2013. Το 52% των ερωτώμενων πιστεύει ότι εξαιτίας τns κρίσης καθυστερεί η ένταξη των αποφοίτων πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας, το 41% κάνει λόγο για έλλειψη αξιοκρατίας και 46% για αύξηση τns αδήλωτης εργασίας.
Στα σημεία που δίνουν μεγαλύτερη σημασία οι εργοδότες όταν έχουν απέναντι τους μία γυναίκα, το 47% αναφέρει την εξωτερική εμφάνιση, το 45% την ύπαρξη παιδιών, και μόλις 32% το επίπεδο σπουδών. Όταν όμως η πρόσληψη αφορά σε άνδρα, η βαρύτητα δίνεται στην επαγγελματική πείρα (55%) και σπουδές (50%), ενώ στον γονεϊκό του ρόλο μόλις 9%.

Η ατζέντα που «θέτουν» οι Ελληνίδες για τιs επόμενες ευρωεκλογές περιλαμβάνει τη βία σε βάρος τους (19%), την εναρμόνιση καριέρας και οικογένειας (17%), την άνιση κατανομή των ευθυνών εντός της οικογένειας (12%), ενώ το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα που απασχολεί υπόλοιπες Ευρωπαίες (21%) μοιάζει να μην είναι τόσο φλέγον στην Ελλάδα (13%).

Απάντηση γυναικών
«Η λέξη κρίση ταυτίζεται στο μυαλό μου με την ανεργία» ανέφερε στην ομιλία τns στη χθεσινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «Οι γυναίκες απαντούν στην κρίση», η κοινωνική λειτουργός στον Δήμο Αχαρνών, κ. Έφη Μπόθου. «Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια η γυναίκα είχε την επιλογή να μείνει για ένα διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, για να μεγαλώσει τα παιδιά της, σήμερα λόγω κρίσης, αυτό μοιάζει πολυτέλεια». Είναι, άραγε, το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο;

Σύμφωνα με έρευνα της το 9% των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων διοικείται από γυναίκα.
Οι γυναίκες πληρώνονται 16,2% λιγότερο από τους άνδρες για την παροχή της ίδιας υπηρεσίας.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικές δημοσιεύσεις