Ο Άνηθος στην ζωή μας

Ο άνηθος είναι ποώδες, ετήσιο, αρωματικό φυτό που καλλιεργείται και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για καρύκευμα και στις σαλάτες ως μυρωδικό. Ο βλαστός του είναι κοίλος , γραμμωτός και φτάνει σε ύψος τα 20-80 εκ. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με φυλλάρια γραμμοειδή .
Τα άνθη του είναι κίτρινα σε ταξίανθίες σύνθετα σκιάδια.

Οι καρποί του είναι μακρόστενοι, αρωματικοί, καστανού χρώματο, χωρισμένοι σε δύο μέρη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και θέλει φως και υγρασία. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ανηθέλαιου, που υπάρχει στα σπέρματα του σε ποσοστό 3-4%.

Ιστορία
Ο άνηθος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και τον χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή μύρου (ανήθινος μύρος) από τα άνθη του και για τον άρωματισμό του κρασιού με τους σπόρους του (ανήθινος οίνος).
Τον ονόμαζαν άνηθον (Θεόφραστος, Διοσκουρίδης) ή άνησσον.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
Το αφέψημα των σπόρων του άνηθου καθώς και το ανηθέλαιο έχουν διουρητικές, χωνευτικές και ορεκτικές ιδιότητες, ενώ το αφέψημα χρησιμοποιείται σε κολικούς και εμετούς. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.
Το ανηθέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην ποτοποιία και στη φαρμακευτική ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό

Ο άνηθος είναι μαγειρικό βότανο που αυξάνει την όρεξη και βοηθάει στην πέψη, Τα φύλλα του διαφέρουν από το σπόρο στο βαθμό της πικάντικης γεύσης. Σε μερικές περιπτώσει είναι καλύτερος ο σπόρος, λόγω της εντονότερης γεύσης του. Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σούπες, μαγειρευτό αρνί και ψητό ή βραστό ψάρι. Δίνει επίσης πιο πικάντικο τόνο σε πιάτα με ρύζι και αρωματίζει το λευκό κρασόξιδο.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα, επειδή ενισχύουν τη γεύση των φαγητών, παρά υπερισχύουν σ’ αυτά. Πριν από το σχηματισμό σπόρων, προσθέτετε ένα κεφάλιο (άνθη) σε βάζο με αγγουράκι και κουνουπίδι τουρσί για άρωμα εντονότερο από εκείνο των φύλλων, αλλά πιο δροσερό από των σπόρων. Στην Αμερική είναι γνωστό σαν τουρσί άνηθου.

Σχετικές δημοσιεύσεις