Οι Εθελοντές φροντίζουν τους άπορους στην Αίγινα

Επιτυχημένη εκστρατεία εθελοντικών οργανώσεων στην Αίγινα 
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ
 
«Είμαι στη διάθεση σας! Που να πάω αύριο? ». 
Αυτό το μήνυμα έφτασε στο κινητό του κ. Δημήτρη Νέντα, υπεύθυνου της Τράπεζας Τροφίμων στην Αθήνα, βράδυ Παρασκευή.
Την επομένη θα πραγματοποιούνταν συλλογή τροφίμων στην Αίγινα σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αίγινα Εθελοντής – για τον άνθρωπο και το περιβάλλον». «Στην αρχή, δεδομένου ότι στο νησί όλοι γνωρίζονται, πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να συμμετάσχουν αλλά είχαν αναστολές» δηλώνει ο ίδιος στην «Κ».
Kάποιες, όμως, ημέρες περνούσαν και η εκδήλωση πλησίαζε, οι αναστολές κάμφθηκαν. «Είναι, άλλωστε γνωστό ότι η κρίση έχει πλήξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που βιοποριζόταν από επαγγέλματα σχετικά με την οικοδομή» συμπληρώνει ο κ. Νέντας, που έχει καταγωγή από την Αίγινα. Εξ ου και το όνομα «Αίγινα Εθελοντές», μια ομάδα που συστάθηκε πριν από εξίμισι χρόνια, σήμερα μετρά πάνω από 60 εθελόντριες, ξεκίνησε υποστηρίζοντας 60 οικογένειες, οι οποίες συν τω χρόνο έγιναν 138 … «Βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι μόνον το φαγητό »σημειώνει η κ. Σοφία Πυρουνάκη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και σήμερα εθελόντρια, που με ξεναγεί στον χώρο που φιλοξενείται ο Σύλλογος. «Προσφέρουμε ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά, δικηγόροι του Συλλόγου δίνουν νομικές συμβουλές σε ενδιαφερόμενους, οργανώνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια, συνεργαζόμαστε με ιδιώτες γιατρούς, στους οποίους μεσολαβούμε για να περιθάλψουν ανασφάλιστους της Αίγινας». Στον χώρο που έχει παραχωρηθεί στον Σύλλογο, συλλέγονται και αποθηκεύονται ανά είδος και μέγεθος ρούχα και παπούτσια, ενώ συγκεντρώνονται βιβλία και παιδικά παιχνίδια. «Προσδοκούμε να δημιουργήσουμε μια δανειστική βιβλιοθήκη …».
Έξω από τρία σούπερ μάρκετ (δύο από την αλυσίδα Κρητικός και ένα Carrefour) οι εθελοντές καλημέριζαν γνωστούς και φίλους που έφθαναν για τα καθιερωμένα ψώνια. Παράλληλα, έδιναν ενημερωτικά φυλλάδια με προτεινόμενα προϊόντα και σχετικά με τη δράση του συλλόγου.
Όλα ήταν μεταφρασμένα και στα αγγλικά, καθώς η καμπάνια συνυπολόγιζε και την ευαισθησία των πολυάριθμων ξένων επισκεπτών του νησιού. 
Με την καθοριστική συμβολή της Τράπεζας Τροφίμων της Αθήνας συγκεντρώθηκαν μέσα σε μία μέρα πάνω από δύο τόνοι αγαθών.
 
Από χο χαρτζιλίκι του
«Είμαστε εδώ όλοι ενωμένοι» λέει στην «Κ» η κ. Φλώρα, προεξάρχουσα του «Συλλόγου Γυναικών Aιγινας», που παρά το λιοπύρι καθόταν έξω από τον «Κρητικό». Αυτό, ήταν, άλλωστε και το μεγάλο στοίχημα της διοργάνωσης, να συνενώσει τους πολίτες από διαφορετικούς τοπος σε έναν κοινό σκοπό.
Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική: πάνω από πενήντα άτομα από οκτώ διαφορετικούς συλλόγους αφιέρωσαν το Σάββατο τους, ενώ το επιτελείο τηs Τράπεζας Τροφίμων μετέφερε την τεχνογνωσία από την πολύχρονη δράση του, κίνησε νήματα και συντόνισε συνεργασίες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν δώδεκα παιδιά από την ομάδα Ναυτοπροσκόπων Aίγινας, τρία από τον αθλητικό σύλλογο «Σαρωνικός», τέσσερις νέοι από το «Φωτογραφικό Εργαστήρι» που κατέγραψαν με τον φακό τους την καμπάνια, βοηθώντας και στη μεταφορά των δωρεών.
Ισχυρή παρουσία έδωσαν και τα μέλη του «Συλλόγου Γυναικών Αίγινας», όπως και εθελοντές του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Aίγινασ και μέλη τns« Σχολής Βυζάντινής και Παραδοσιακής Μουσικής », πλάι τους εθελόντριες του« Αίγινα Εθελοντή ». «Λίγο πριν από τη λήξη χάσαμε ξαφνικά έναν Βενιαμίν εθελοντή» λέει στην «Κ» μέλος του Συλλόγου, «δεν τον βρίσκαμε έως ότου επανήλθε με μια σακούλα προϊόντα που έβαλε στο καρότσι των προσφορών. Ηταν από το χαρτζιλίκι του! Προσπαθήσαμε να τον μεταπείσουμε αλλά «δικό μου είναι το χαρτζιλίκι, το κάνω ό, τι θέλω” μας αποστόμωσε … ».
Αργά το βράδυ του Σαββάτου η ευχάριστη έκπληξη από την τελική καταμέτρηση των δωρεών ήταν μεγάλη, αφού συγκεντρώθηκαν πάνω από δύο τόνοι αγαθών που «μοιράστηκαν» σε 828 σακούλες ανέφερε στην «Κ» η εκ των ιδρυτικών στελεχών του Συλλόγου, κ. Σοφία Γιαννούλα Ενδεικτικά, 681 συσκευασίες μακαρόνια, 80 λίτρα λάδι, 280 συσκευασίες όσπρια, 183 κιλά αλεύρι. «Και η προσπάθεια συνεχίζεται» είπαν όλοι, με εμφανή χαρά από τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας …
 
Πηγή: Καθημερινή
 

Σχετικές δημοσιεύσεις