Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

Tου Διονυσίου Κριάρη Μαθηματικού. Όπως σε κάθε κοινωνικό φαινόμενο έτσι και στην τεχνολογία για να την μελετήσουμε πρέπει να βρούμε τα αρχικά της στάδια ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξή της.

Στον Ελληνικό χώρο, πολλές τεχνολογίες προέρχονται από την Εγγύς Ανατολή και βρίσκουν εφαρμογές μέχρι και τον 6ο π.Χ. αιώνα. Κατόπιν όμως κάτι σημαντικό αρχίζει να συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο. Μια νέα δραστηριότητα (η επιστήμη) εμφανίζεται στην ευρύτερη Ελληνική επικράτεια, η οποία περιβάλλει την κληρονομημένη τεχνολογία και της δίνει νέα ώθηση, με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Η “Επιστήμη” είναι μια καθαρά Ελληνική δραστηριότητα από την οποία θα προκύψουν πλούσια “φρούτα” για όλη την ανθρωπότητα. Τα τελευταία 15 έτη το έντονο ενδιαφέρον μου για τις αρχαίες τεχνολογίες με οδηγεί στις πηγές και τα κείμενα της αρχαίας πραγματείας, οι οποίες αναφέρονται σε μηχανές εργαλεία και τεχνικές που έχουν σχέση με αυτό που σήμερα εμείς ονομάζουμε τεχνολογία.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι πλούσια και πολύ ενδιαφέρονται. Φέρνουν στο φως μια άγνωστη πτυχή του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία είναι παραγνωρισμένη ή απαξιωμένη από την σύγχρονη βιβλιογραφία και προς μεγάλη μου έκπληξη απουσιάζει παντελώς από τα σχολικά Μετά την έρευνα η πρόκληση ήταν να κατασκευάσω μερικές από αυτές τις μηχανές και τα εργαλεία , ώστε να διαπιστωθεί και πειραματικά πόσο εφικτή ήταν η κατασκευή τους, αλλά να ελεγχθεί και η λειτουργικότητα τους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις απουσιάζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Πολλά από τα αντίγραφα που έχω κατασκευάσει, έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις και μουσεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά εκθέτω ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις. Στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στα πλαίσια του 1ου και του 2ου Διεθνές Συνεδρίου για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, τα έτη 1997 και 2005, στη διεθνή έκθεση EXPO 2000 στο Αννόβερο της Γερμανίας καθώς επίσης και στη διεθνή έκθεση του βιβλίου στη Φρανκφούρτη 2001.

Μερικές κατασκευές μου βρίσκονται στο μουσείο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο από το 2002. Αρκετές από αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση με τον τίτλο “EUREKA il gennio degli antichi” που έγινε από το αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης 2005.

Πολλά από τα αντίγραφα που έχω κατασκευάσει βρίσκονται σε μουσεία της Ελλάδας, στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών κ.ά..

Κατασκευές μου και ομοιώματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων βρίσκονται και στα εξής μουσεία και εκθέσεις στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη από το 2006, στο Μουσείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 4 Σεπτεμβρίου, στο Ιωνικό Κέντρο στην Αθήνα στα πλαίσια έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, σε μεγάλη έκθεση για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία στην Θεσσαλονίκη με τίτλο « Ελλάδα και Τεχνολογία – μια διαχρονική προσέγγιση» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα που διοργανώνει το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης και στο Πλανητάριο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο του 2008.

ΠΗΓΗ: www.archimedesclock.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις