Είστε οδηγός; Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα ασφαλιστικής απάτης

Η ασφαλιστική απάτη κοστίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο σε ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλισμένους

και έχει πολλές μορφές καθώς συναντάται σε όλους τους κλάδους.
Τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζουν ωστόσο οι απάτες που συνδέονται με την ασφάλιση αυτοκινήτου. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το οικονομικό όφελος από την εξακρίβωση υποθέσεων απάτης ανέρχεται σε περίπου 4, 6 εκατ. €, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ασφαλιστική απάτη ανέρχεται στο 10% της ασφαλιστικής παραγωγής.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος για να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης και να εμπλακείτε σε διαδικασίες που δεν ξέρετε πόσο χρονοβόρες είναι και πού θα καταλήξουν:
•         Καλέστε κατευθείαν την αστυνομία για να είναι επίσημα καταγεγραμμένο το περιστατικό. Μπορεί η παρουσία των αρχών να λειτουργήσει και αποτρεπτικά για έναν επίδοξο απατεώνα. Μη δεχτείτε να διευθετήσετε μόνοι σας το πρόβλημα.
•         Συγκεντρώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες: Είναι εύκολο να ξεχαστούν σημαντικά στοιχεία όπως ακριβής τόπος, ημερομηνία, ονόματα, η άδεια και άλλες λεπτομέρειες. Επίσης καταγράψτε και αυτά που ειπώθηκαν και σχετίζονται με το ατύχημα όπως «Δεν έχω χτυπήσει» ή «Δεν έπρεπε να πεταχτώ έτσι», καθώς μπορεί να σας φανούν χρήσιμα σε περίπτωση που ακολουθηθεί η δικαστική λύση της διαφοράς.
•         Συγκεντρώστε στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν το συμβάν. Να πάρετε τα στοιχεία επικοινωνίας και τα ονόματά τους.
•         Πάρτε φωτογραφίες. Μην περιμένετε να πάτε σπίτι για να τις τραβήξετε. Είναι καλύτερο να έχετε φωτογραφίες από τα οχήματα στο δρόμο πριν μετακινηθούν.
•         Ποτέ μη δίνετε χρήματα επί τόπου για να καλύψετε μία ζημιά.
•         Καλέστε την ασφαλιστική σας εταιρεία.

 ΖΗΚΑΚΗΣ Κ. ΙΩΑΝΝΗΣ
web:www.abrozi.gr, e.mail: info@abrozi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις