H ασφάλεια κατοικίας είναι χρήσιμη απαραίτητη φθηνή, ενώ συχνά υποχρεωτική.

Γράφει ο Μανώλης Χατζηπέτροs– Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Συνηθίζει ο Έλληνας να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα και την αξία της κατοικίας τόσο της κύριας όσο και της παραθεριστικής.


Γύρω στα 40 με 50 του χρόνια αποκτάει δικό του σπίτι αν δεν έχει κάποιο από προίκα ο ίδιος η η σύζυγος, η αν δεν έχει μέσω στεγαστικού δανείου αποκτήσει όταν είναι νιόπαντρος.
Πόσα χρήματα και χρόνος απαιτούνται για κατοικία 70 τ.μ;
Η εμπορική αξία για καινούργιο είναι από 250.000-300.000€.Για μεταχειρισμένο τα μισά.
Αν ψάξουμε κατασκευαστικό κόστος αυτό κυμαίνεται από 100.000€ και άνω.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν με την αξία του κατασκευαστικού κόστους και είναι λογικό.Το κατασκευαστικό κόστος λ.χ είναι το ίδιο είτε στην Εκάλη είναι η κατοικία είτε στο Αιγάλεω η στο Πέραμα.Υπολογίζεται δε γύρω στα 1000 με 1200€ μέσο όρο σήμερα.
Βλέπουμε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η δαπάνη για απόκτηση κατοικίας με τον ένα η τον άλλο τρόπο.Σχετικά με τον χρόνο;Από 3 έως και 5 χρόνια ανάλογα και με τον εργολάβο και τις συγκυρίες.
Πόσα χρήματα απαιτούνται άραγε για να εξασφαλίσουμε την κατοικία μας οικοδομή και περιεχόμενο από πιθανές ζημιές και ποιες μπορεί να είναι αυτές;
Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι:
Πυρκαγιά για οποιαδήποτε αιτία.Είτε από μέσα προκύψει είτε από διπλανή κατοικία, είτε από εμπρησμό, ανάφλεξη, από δένδρα,θάμνους κ.λ.π
Έκρηξη από οποιαδήποτε αιτία προέρχεται -εντός η εκτός της ασφαλιζόμενης κατοικίας- ακόμη και από έκρηξη θερμοσίφωνα η και γκάζι υγραερίου.
Πλημμύρα,καταιγίδα,χιόνι χαλάζι, παγετός.(συνηθίζουν οι εταιρείες να έχουν κάποιο ελάχιστο ποσόν η ποσοστό ως εκπιπτόμενο.π.χ το 10% της ζημιάς η τα πρώτα 300€)
Διαρροή σωληνώσεων ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού,αποχέτευσης.Το ίδιο και εδώ υπάρχει κάποιο εκπιπτόμενο ποσόν.
Βραχυκύκλωμα.Π.Χ ζημιά σε ηλεκτρικές η ηλεκτρονικές συσκευές.
Ο σεισμός.(υπάρχει απαλλαγή 2% της αναμενόμενης αποζημίωσης)
Αστική ευθύνη προς τρίτους.Δηλαδή πήρε φωτιά ένα σπίτι που είναι ασφαλισμένο και η πυρκαγιά επεκτείνεται και στο διπλανό.Αντί να πληρώνουμε εμείς τον γείτονα τον αποζημιώνει η ασφαλιστική μας εταιρεία.
Ζημιές από κακόβουλες ενέργειες διαρρήκτη ζημιές από πολιτικά επεισόδια,στάσεις απεργίες,χουλιγκανισμούς και τρομοκρατικές ενέργειες.
Έξοδα δαπάνης μετακόμισης.
Κάλυψη απώλειας ενοικίου.
Έξοδα μηχανικού για αποκατάσταση εργασιών και έκδοση νέας άδειας.
Κάλυψη δαπάνης απομάκρυνσης ερειπίων-συντριμμάτων.
Αλλά και η κάλυψη κλοπής στο περιεχόμενο της κατοικίας μας. (Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για χρυσαφικά, ρολόγια,χαρτονομίσματα,κ.λ.π για τα οποία πρέπει να ρωτάτε τον ασφαλιστή σας και να γνωρίζετε από πριν υπογράψετε την αίτηση για έκδοση συμβολαίου).
Πόσο μπορεί να στοιχίσει η ασφάλεια κατοικίας για το παράδειγμα των 70τ.μ που λέγαμε;
Με σεισμό 120€ και χωρίς σεισμό 30€ το χρόνο!Μία δαπάνη χαμηλή σε σχέση με την αξία αποκατάστασης της ζημιάς την στιγμή του κινδύνου.Οι πυρκαγιές οι εκρήξεις οι πλημμύρες, οι κλοπές,οι κακόβουλες ενέργειες, δεν είναι γεγονότα τα οποία συμβαίνουν ολοένα και ποιο συχνά;
Υπάρχουν πακέτα παροχών τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τιμή από το να αγοράσουμε μεμονωμένα την κάλυψη μόνο π.χ της πυρκαγιάς,του σεισμού, η της κλοπής.
Για όσους νομίζουν ότι επειδή είναι με ενοίκιο δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλιση κατοικίας να γνωρίζουν ότι ασφαλώς μπορούν να ασφαλίσουν ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ αυτής έναντι των ανωτέρω κινδύνων Ποιο το κόστος; Μέσο όρο με το ποσόν των 4-5€ το μήνα ασφαλίζουμε περιεχόμενο κατοικίας για κεφάλαιο 35.000€.
Ακόμη κάτι αγαπητές μας φίλες.
Το κράτος δεν πρόκειται να μας αποζημιώσει και να μας αντικαταστήσει την περιουσία μας σε οποιαδήποτε περίπτωση ζημιάς.Μόνοι μας πρέπει να προνοήσουμε να διαφυλάξουμε και να εξασφαλίσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία.
Πώς όμως, μπορούμε να αποφύγουμε λάθος ασφαλίσεις και να μην πληρώνουμε χαμένα ασφάλιστρα; Η λύση είναι η σωστή ενημέρωση. Αν, πριν πάρουμε το δάνειο μας, ρωτήσουμε τον επαγγελματία προσωπικό μας ασφαλιστή, να μας ενημερώσει σχετικά με την ασφάλιση της κατοικίας και το δάνειο που πρόκειται να πάρουμε, τότε γνωρίζοντας, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε εκτεθειμένοι. Εξάλλου η διαφορά στο ασφάλιστρο, σε μια σωστή ασφάλιση, (σε σχέση με την υπασφάλιση), είναι πραγματικά ασήμαντη!
Δε χρειάζεται να επισημάνουμε, ότι είναι προτιμότερο και σωστότερο να ασφαλίσουμε την κατοικία μας, στον επαγγελματία, ασφαλιστή και είναι δεδομένο ότι θα μας εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα όταν θα χρειαστεί. Το μόνο που θα υποχρεωθούμε να κάνουμε, ως προς την τράπεζα, είναι να της προσκομίσουμε αντίγραφο ασφαλιστηρίου, στο οποίο να αναφέρεται ότι είναι η ίδια πρώτη δικαιούχος.
Κλείνοντας, επειδή το σπίτι μας είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο, και η απόκτησή του συχνά αποτελεί όνειρο και στόχο ζωής, επισημαίνουμε ότι μια ζημιά στο σπίτι μας μπορεί να επιφέρει οικονομική εξάντληση και πολλά, μεγάλα προβλήματα στην οικογένειά μας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι την αναγκαιότητα της ασφάλισης της κατοικίας μας, βάζοντας την στις πρώτες προτεραιότητες μας και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι το δικό μας σπίτι δεν θα πάθει ποτέ τίποτα.
Είμαι στη διάθεση σας για ερωτήσεις διευκρινήσεις και απάντηση σε οποιαδήποτε απορία σας, η να σας υποβάλω την πρόταση μου για την δική σας κατοικία ενημερώνοντας με μόνο για τα τ,μ και αν είναι κύρια η εξοχική και το έτος κατασκευής.

Μανώλης Χατζηπέτρος
Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Λ.Συγγρού 24 κ Πλατεία Τσόκρη 1 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.210-9213445-46 Φαξ:210-9213448
———–
Οικία: Νίκης 8-10, Δάφνη 17234
Τηλ.2109013870 / 2110122231
Κινητό: 6942 55 77 99
Νάξου 2285061840
e-mail : manolischatzipetros@yahoo.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις