Πως θα μετακινηθούμε με το σκύλο μας στα ΜΜΜ

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη μεταφορά τους με ΚΤΕΛ, ΟΑΣΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πλοία και αεροπλάνα
Από την Ελένη Κεφαλοπούλου
 
 ΠΛΟΙΑ
Ύστερα από αμέτρητα τηλεφωνήματα σε λιμενικό και διεύθυνση λιμενικής αστυνομίας-μέχρι και στο γραφείο μεταφοράς «επικίνδυνων φορτίων» μάς παρέπεμψαν-, καταφέραμε να καταλάβουμε γενικά τι ισχύει για τη μεταφορά κατοικίδιων εν πλω:
 Σε όλα τα πλοία επιτρέπεται να ταξιδέψει ζώο μέσα σε ειδικό κλουβί. Δεν επιτρέπεται όμως να τοποθετηθεί το κλουβί σε εσωτερικό πολυσύχναστο μέρος του πλοίου.
 Όλα τα επιβατηγά πλοία είναι υποχρεωμένα να έχουν ειδικούς στεγασμένους χώρους, σαν μεγάλα κλουβιά, για να ταξιδέψουν τα ζώα. Προβλέπεται ένα κλουβί ανά 200 επιβάτες. Θα πρέπει να υπάρχουν και τουλάχιστον 2 κλουβιά διαστάσεων 1x1x1 για μεγάλα ζώα.
 Οι χώροι πρέπει να παραδίδονται καθαροί στον ιδιοκτήτη, που είναι υπεύθυνος για την τροφή και το νερό του ζώου. Πρέπει να υπάρχει ειδική απορροφητική άμμος και φτυαράκι για τις φυσικές ανάγκες του κατοικίδιου, ώστε με τη φροντίδα του ιδιοκτήτη να μη ρυπαίνεται το κλουβί. Στα καινούργια πλοία το κλουβί πρέπει να έχει σύστημα αποχέτευσης των εκκριμάτων.
 Για ταξίδια πάνω από 8 ώρες το ζώο πρέπει να βγει βόλτα στο κατάστρωμα.
 Τα σκυλιά μπορούν να ταξιδέψουν και στο κατάστρωμα, πάντα με λουρί, φίμωτρο σε περίπτωση που ζητηθεί, και δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Αυτός είναι ίσως και ο πιο ευχάριστος τρόπος ταξιδιού, αν ο καιρός το επιτρέπει.
 Η μεταφορά των ζώων είναι δωρεάν, ενώ απαγορεύεται (και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη) η παραμονή τους στους χώρους των οχημάτων.
 Οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι-βοηθοί επιτρέπονται και στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, πάντα κοντά στον ιδιοκτήτη τους.
 Στις περισσότερες εταιρείες είναι υποχρεωτικό μαζί με την κράτηση του εισιτηρίου να δηλώσετε ότι θα ταξιδέψετε με το ζώο σας.
 «καμπίνες για κατοικίδια ζώα»-ειδικά διαμορφωμένες εξωτερικές καμπίνες, όπου μπορείτε να πάρετε το ζώο σας-προσφέρει η Superfast Ferries, στα δρομολόγια Αδριατικής και Β. Θάλασσας. Πρέπει να κάνετε κράτηση εγκαίρως γιατί ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Υπάρχει αντίτιμο για τις καμπίνες, όπως και για τα ειδικά κλουβιά που βρίσκονται στο κατάστρωμα. Εδώ το ταξίδι στο κατάστρωμα δίπλα στον ιδιοκτήτη είναι δωρεάν.
 
ΚΤΕΛ
Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο! Το υπουργείο Μεταφορών έχει εκδώσει την εγκύκλιο 41804/4443 της 13-9-2011 για τη μεταφορά ζώων με τα ΚΤΕΛ. Το βιβλιάριο υγείας είναι απαραίτητο και πρέπει να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία. Στα αστικά ΚΤΕΛ τα ζώα (μικρού μεγέθους, χωρίς να καθορίζεται περιορισμός βάρους) μεταφέρονται σε καλάθι διαστάσεων 70x50x40 εντός του χώρου των επιβατών.
Στα υπεραστικά ΚΤΕΛ, λόγω περιορισμένου χώρου, επιτρέπεται μόνο η μεταφορά μικρόσωμων ζώων (βάρους έως 7 κιλών), Το κλουβί πρέπει να είναι 50x40x35 και τοποθετείται στο διάδρομο ή στο κλιμακοστάσιο του λεωφορείου, κοντά στον ιδιοκτήτη. Προσοχή όμως. Δίνεται η δυνατότητα στα ΚΤΕΛ να βάλουν τους εξής περιορισμούς:
1. Να επιτρέπουν 2 ζώα ανά λεωφορείο.
2. Να επιτρέπουν τη μεταφορά σε ορισμένα μόνο δρομολόγια, που δεν πρέπει όμως να είναι λιγότερα του 30% των δρομολογίων κάθε γραμμής, κατανεμημένα στη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει αναρτηθεί ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού.
Πολλά ΚΤΕΛ, όπως τα Μακεδονίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης κ.ά., πλέον πληροφορούν πρόθυμα το επιβατικό κοινό (και τους οδηγούς τους) για τα «ειδικά δρομολόγια». Η ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, μάλιστα, αναφέρει τα συγκεκριμένα δρομολόγια που μας δέχεται με τα ζώα μας.
Πριν βγάλετε εισιτήριο, ενημερωθείτε σε ποια δρομολόγια μπορείτε να πάρετε το ζώο σας και δηλώστε το.
Σε όλα τα ΚΤΕΛ επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων-οδηγών και σκύλων-βοηθών ανεξαρτήτως μεγέθους και γίνεται χωρίς καλάθι μεταφοράς αλλά με φίμωτρο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρ ‘όλη την ευκρίνεια της εγκυκλίου, υπάρχουν ακόμα οδηγοί λεωφορείων που επιμένουν να βάλουν το κλουβί του ζώου στην μπαγκαζιέρα. Δεν θα το δεχτείτε ποτέ. Πέραν του ότι είναι παράνομο, υπάρχει και θανάσιμος κίνδυνος για το ζώο.
Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή, μια και η εγκύκλιος αναφέρει ρητά: «Σε καμιά περίπτωση η μεταφορά δεν τελεί υπό την κρίση του οδηγού ή ιδιοκτήτη λεωφορείου ή τη συναίνεση των λοιπών επιβατών». Και για όποιους δεν συμμορφωθούν υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις.
Διαβάστε την εγκύκλιο 41804/4443 της 13-9-2011 για τη μεταφορά ζώων με τα ΚΤΕΛ.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Πολύ πιο φιλικός προς τα ζώα είναι ο κανονισμός των σιδηροδρόμων, αν και παλιότερα υπήρξαν υπάλληλοι που δημιούργησαν προβλήματα στη μεταφορά.
 Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών κατοικίδιων σε κλουβί σε όλες τις κατηγορίες αμαξοστοιχιών, χωρίς αντίτιμο. Σε περιπτώσεις μάλιστα μικρόσωμων σκύλων επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς κλουβί, με την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλούν ή ότι κάποιος επιβάτης του διαμερίσματος δεν έχει αντίρρηση. Σε περίπτωση που άλλος επιβάτης διαμαρτυρηθεί, το προσωπικό της αμαξοστοιχίας αποφασίζει για την παραμονή του ή όχι, τη μεταφορά του στη σκευοφόρο, ή ακόμα τη διάθεση ιδιαίτερου διαμερίσματος, σύμφωνα με τις διατάξεις.
 Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι πρέπει να συνοδεύονται και να φορούν φίμωτρο. Ο ιδιοκτήτης όμως θα πρέπει να έχει νοικιάσει ολόκληρο το διαμέρισμα στο οποίο θα ταξιδέψουν, δηλαδή να πληρώσει και για τις υπόλοιπες θέσεις. Η τιμή εισιτηρίου του σκύλου είναι το μισό του εισιτηρίου β θέσης και η ίδια τιμή ισχύει για τις υπόλοιπες θέσεις του διαμερίσματος.
 Οι σκύλοι τυφλών και ατόμων με αναπηρίες επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε όλες τις αμαξοστοιχίες, αλλά με φίμωτρο και δεμένοι κοντά στον ιδιοκτήτη τους.
 «Άτομα με σκύλους-οδηγούς ή σκύλους-βοηθούς μπορούν να ταξιδεύουν σε ειδικές θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, εφόσον διατίθενται στην αμαξοστοιχία.
 Εννοείται ότι για οποιαδήποτε φθορά ή βλάβη προκληθεί από το ζώο, η ευθύνη βαρύνει τον ιδιοκτήτη.
 
ΟΑΣΑ
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), στον οποίο ανήκουν μετρό, ηλεκτρικός και προαστιακός σιδηρόδρομος, λεωφορεία και τραμ, ήταν εξυπηρετικός και ακριβής σε ό, τι ρωτήσαμε:
Επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων μέσα σε κλουβί, με διαστάσεις έως 70x50x40, καθώς και η επιβίβαση σκύλων-οδηγών τυφλών και σκύλων-βοηθών ατόμων με αναπηρίες. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά, λοιπόν, αποκλείονται. Δεν μπαίνουν ούτε με λουρί, ούτε με φίμωτρο. Είναι κρίμα, γιατί όπως επιτρέπονται τα ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι του συρμού σε τραμ και ηλεκτρικό, θα μπορούσαν να επιτραπούν και σκυλιά που ο ιδιοκτήτης τα κρατάει κοντά του. Ετσι ο πολίτης θα μπορούσε να πάρει το σκύλο του βόλτα σ ‘ένα μακρινό πάρκο ή ακόμα και στη δουλειά του.
 
ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει δικό της κανονισμό και τιμολόγηση για τη μεταφορά κατοικιδίων. Πάντοτε όταν κάνετε κράτηση πρέπει να δηλώνετε και το ζώο που θα ταξιδέψει μαζί, ώστε ο αερομεταφορέας να σας ενημερώσει για τους ισχύοντες κανονισμούς.
Γενικά:
 Όλες σχεδόν οι εταιρείες δέχονται μέσα στην καμπίνα κατοικίδια που μαζί με το κλουβί δεν ξεπερνούν τα 6-8 κιλά. Συνήθεις μέγιστες διαστάσεις κλουβιού 55x40x23. Το ζώο θα ταξιδέψει μπροστά στα πόδια του ιδιοκτήτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαφρύ πάνινο κλουβί.
 Ζώα βαρύτερα από 8 κιλά και μέχρι 32 το ανώτερο ταξιδεύουν μέσα σε σκληρό πλαστικό κλουβί «φορτίου», στις αποσκευές. Το μέγεθος του κλουβιού πρέπει να είναι ικανοποιητικό, ώστε το ζώο να μπορεί να γυρίσει και η οροφή να απέχει τουλάχιστον 10 εκ. από το κεφάλι του, όταν το ζώο στέκεται όρθιο. Σε αυτό να αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και το μέγεθος του ζώου.
 Στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες οι σκύλοι-οδηγοί μεταφέρονται δωρεάν.
 Οι τιμές μεταφοράς παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Από τις πιο οικονομικές εταιρείες είναι η Aegean, που χρεώνει 20 ευρώ στην καμπίνα και 4 ευρώ + 2 ευρώ ανά κιλό βάρους μαζί με το κλουβί στις αποσκευές. Στις πτήσεις εξωτερικού οι τιμές αλλάζουν. Υπολογίστε κατά Μ.Ο. 100 – 130 ευρώ και ένα πλήρως ενημερωμένο διαβατήριο.
Δυσκολίες που ίσως συναντήσετε:
 Η Ολυμπιακή δεν μεταφέρει έμβια όντα φορτίου λόγω έλλειψης επαρκούς αερισμού και θέρμανσης. Το ίδιο και η Aegean στα σκάφη τύπου RJ-100 και ATR, ενώ επιτρέπει τη μεταφορά φορτίων στα Airbus.
 Κάθε τύπος αεροσκάφους έχει διαφορετικό όριο στον αριθμό των ζώων που ταξιδεύουν. Π.χ. η Aegean δεν επιτρέπει καθόλου ζώα στα αεροπλάνα RJ-100. Στα ATR επιτρέπει 2 μέσα στην καμπίνα και στα Airbus 3 στην καμπίνα και 6 φορτίου. Επίσης δέχεται να ταξιδέψουν 2 ζώα στο ίδιο κλουβί, αν είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.
 Υπάρχουν φυλές που δεν γίνονται δεκτές από συγκεκριμένες εταιρείες – όπως τα βραχυκέφαλα σκυλιά ή οι γάτες Περσίας, Ιμαλαΐων, Βιρμανίας – λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιάσουν.
 
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ
Σε κάθε μετακίνηση πρέπει να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, ενημερωμένο για τα εμβόλια, τις αποπαρασιτώσεις, και με τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip). Χωρίς αυτό κανένα ζώο δεν μπορεί να ταξιδέψει με κανένα ΜΜΜ (νόμος 4039/12).
Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών και οι σκύλοι-βοηθοί ταξιδεύουν χωρίς κλουβί σε όλα τα μέσα δίπλα στον ιδιοκτήτη, αλλά μπορεί να ζητηθεί φίμωτρο.
http://www.trihes.gr/
 
 

Σχετικές δημοσιεύσεις