Η Busra είναι μέσα στην φυλακή και είναι χαρούμενη που βλέπει τον ήλιο…

17.5.2012 Η Busra λέει πώς μελετάει το θέμα «του χρόνου» μέσα στην φυλακή και είναι χαρούμενη που βλέπει τον ήλιο………

 Χθες το πρωί καθώς έφευγα από το σπίτι, άνοιξα το γραμματοκιβώτιο και βρήκα ένα φάκελο. Τον  φύλαξα στην τσάντα μου σαν πολύτιμο θησαυρό και τον άνοιξα μόνο αφού επέστρεψα στο σπίτι.  Ήταν μία κάρτα από την Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη κυρία BUSRA ERSANLI. Η κάρτα απεικόνιζε το κάστρο “Rumelihisari και Bosphorus” με τους τρεις πύργους  που χτίστηκαν γύρω στο 1451 και ήταν φρούρια στην Κωνσταντινούπολη, στον λόφο από την Ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου.
Η Busra έγραφε τα παρακάτω: «Αγαπητή Φωτεινή, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη κάρτα που μου έστειλες και για τα κρίσιμα λόγια του Γκάντι. Σου στέλνω κάρτα με τους διάσημους (!) πύργους. Η γειτονιά μου είναι ακριβώς πίσω από το κάστρο στα αριστερά. Το σπίτι μου είναι εκεί όπου θα έπρεπε πραγματικά να βρίσκομαι. Θερμούς χαιρετισμούς από τις Γυναικείες Φυλακές».

Η Busra Ersanli αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, την ειρήνη πάνω από σαράντα χρόνια. Είναι μέλος του Κόμματος «Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)» και μέλος της Επιτροπής για ένα νέο Σύνταγμα.  Έχει συλληφθεί  από τις αρχές  και βρίσκεται στις φυλακές ως τρομοκράτισσα επειδή έκανε μία διάλεξη στην Ακαδημία του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
Έχει δημιουργηθεί πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την απελευθέρωσή της από κινήματα εργαζομένων, ακτιβιστών για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πανεπιστημιακών. Έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές και οι φοιτητές/τριες της ετοίμασαν σειρά από βίντεο με τίτλο «Ελευθερία στην Busra Ersanli” για να διαμαρτυρηθούν για την φυλάκισή της.
Η Busra γράφει: «Η αγάπη είναι ενθουσιασμός και ελευθερία.

Κάποιος  εν αγνοία του κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ευθύνη για χάρη της ελευθερίας. Ανακαλύπτει την αλήθεια εντός του ονείρου και σκιρτά μπροστά στην δύναμη της αγάπης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως μία λέξη στον σοφό είναι αρκετή, καμία οδηγία δεν είναι απαραίτητη για τον εραστή. Η οικογένεια χρειάζεται αγάπη, όλοι χρειάζονται αγάπη, και η πολιτεία χρειάζεται πραγματική δημοκρατία και ελευθερία».

Επιμένω στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών, στον διάλογο, στην διαπραγμάτευση, στην ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Εργάζομαι για έναν Πολιτισμό Ειρήνης και παρακολουθώ τους πολέμους, την βία, τους θανάτους, σε όλες τις πλευρές με τον ίδιο πόνο και με την ίδια θλίψη.
Δεν θέλω να ρίχνω «νερό στο μύλο» των απόψεων που οξύνουν αντί να αμβλύνουν τις διαφορές, που γοητεύονται με το να παρουσιάζουν τους άλλους λαούς κατώτερους και τον δικό μας ανώτερο και περιούσιο, που αναδεικνύουν διαχωριστικότητες και αποσιωπούν ομοιότητες και αυτά που μας ενώνουν.
 Ωστόσο οφείλουμε να έχουμε γνώση των πραγματικών καταστάσεων, και στον τομέα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκία έχει σοβαρότατα προβλήματα. Η Τουρκία έχει συνολικά 2245 καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικαστηρίου, για την περίοδο 1959 – 2011.
 
Η Busra λέει πώς μελετάει το θέμα «του χρόνου» μέσα στην φυλακή και είναι χαρούμενη που βλέπει τον ήλιο………
 
Φωτεινή Σιάνου
Ακτιβίστρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη
http://www.kede.org

Σχετικές δημοσιεύσεις