Ο Διαλογισμός έχει Θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο

Γράφει ο Νίκος Κ. Αλιμπέρτης – Η θετική επίδραση του διαλογισμού στη διανοητική κατάσταση και την υγεία του ανθρώπου είναι πλέον δεδομένη.

Κάποιες νέες μελέτες ενισχύουν αυτές τις απόψεις, καθώς αποδεικνύουν αύξηση της φλοιώδους εγκεφαλικής ουσίας σε άτομα που ασκούν τακτικά τη μέθοδο του διαλογισμού.

Οι μελέτες αυτές διεξήχθησαν από ερευνητές πανεπιστημίων, νοσοκομείων της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. καθώς και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και έδειξαν ότι ο διαλογισμός σχετίζεται με την αύξηση του πάχους του εγκεφαλικού φλοιού ! Οι έρευνες έγιναν σε 20 εθελοντές οι οποίοι ασκούνταν με συνέπεια στο βουδιστικό διαλογισμό κατά μέσο όρο για 40 λεπτά ημερησίως (χωρίς κανείς από αυτούς να είναι μοναχός).

Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε μια ιδιαίτερη πυκνότητα και αυξημένο πάχος σε φλοιώδεις περιοχές των οποίων η λειτουργία σχετίζονταν με τη λειτουργία των αισθήσεων, την ακουστική την οπτική αλλά και κάπως πιο «εσωτερικές» ικανότητες αντίληψης,  όπως αυτή του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής.

Η μελέτη έδειξε ότι οι δομικές αυτές αλλαγές εντοπίστηκαν σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου και ιδιαίτερα σε αυτές που συνδέονται με τη λειτουργία των αισθήσεων καθώς και την επεξεργασία συναισθημάτων και γνωστικών λειτουργιών.  

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, οι περισσότερες περιοχές που διαπιστώθηκε ότι επηρεάζονται θετικά από τον διαλογισμό, βρίσκονται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, από το οποίο ξεκινάει η ικανότητα συγκέντρωσης, ικανότητα που έχει άμεση σχέση με το διαλογισμό.

Σχετικές δημοσιεύσεις