Συμπληρώματα διατροφής. Μύθοι και πραγματικότητα. Στέλιος Πανταζής ιατρός ολιστικής ιατρικής,

Όσοι διαφημίζουν και προωθούν την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής θέλουν να πιστεύουν ότι κάνουν θαύματα.

Αυτό δεν είναι πάντα κακοπροαίρετο, αλλά δυστυχώς συχνά είναι, και έχουν ως μοναδικό σκοπό την άσκοπη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, αμφιβόλου αξίας. Ας δούμε τους σημαντικότερους μύθους που σχετίζονται με τα συμπληρώματα διατροφής και να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα.
ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ:

Πολλές φορές ακούω στο ιατρείο μου «αυτήν την περίοδο δεν τρέφομαι σωστά και γι’ αυτό παίρνω βιταμίνες». Δυστυχώς, τα συμπληρώματα διατροφής συμπληρώνουν τη διατροφή και δεν την υποκαθιστούν. Αν κάποιος δεν τρώει εσπεριδοειδή το χειμώνα είναι πολύ δύσκολο να λάβει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να λαμβάνει συμπληρώματα με βιταμίνη C καλής ποιότητας (δύσκολο να τα ξεχωρίσεις συνήθως), αλλά το σωστό είναι να λαμβάνει τη σωστή ποσότητα βιταμίνης C από τη διατροφή του.

Αν κάποιος τρώει μεγάλες ποσότητες ζωικών λιπαρών οξέων, κανένα συμπλήρωμα διατροφής (και πιθανότατα ούτε φάρμακο) δεν μπορεί να αντιστρέψει τη βλάβη που προκαλεί στο καρδιαγγειακό του σύστημα και στον οργανισμό του ολόκληρο ακόμα και αν η χοληστερίνη του είναι φυσιολογική. Άρα, τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να διορθώσουν δραματικά λάθη της διατροφής και, όπως είπε και ο Ιπποκράτης, η τροφή μας πρέπει να είναι το φάρμακό μας. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμπληρώσουν ένα γενικά σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Η εξέταση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να επιβεβαιώσει την επάρκεια σε βιταμίνες ή να προειδοποιήσει σχετικά με ελλείψεις.

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΗ ΒΛΑΒΗ
ΑΠΟ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ:

Ακούω στο ιατρείο μου συχνά άτομα να μου αναφέρουν ότι λαμβάνουν βι-
ταμίνη C γιατί καπνίζουν ή ότι λαμβάνουν συμπληρώματα με γαϊδουράγγαθο ή ταραξάκο γιατί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Επίσης, άλλοι ότι λαμβάνουν διάφορα άλλα συμπληρώματα διατροφής γιατί δεν αθλούνται.
Η λήψη σκευασμάτων διατροφής δεν μπορεί να προστατέψει από τις βλάβες από κακές συνήθειες. Δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα που να προλαμβάνει τις βλάβες του καπνίσματος, της υπερκατανάλωσης αλκοόλ ούτε να επιδιορθώνει τις βλάβες που σχετίζονται με την έλλειψη άσκησης.
Οι βλάβες του καπνίσματος είναι δραματικές και ενώ πράγματι ένας καπνιστής είναι καλύτερα να λαμβάνει αντι-οξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής, αυτό δεν εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του καπνίσματος στον οργανισμό και δεν πρέπει πότε να δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο είναι ποτέ εφικτό. Το ίδιο ισχύει και για την έλλειψη σωματικής άσκησης.

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ!:

Όσο αυτονόητο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, δεν είναι σπάνιο να ακούω στο ιατρείο μου ότι κάποιος λαμβάνει συμπληρώματα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που να κάνουν τον χομπίστα ασκούμενο του Σαββατοκύριακου μεγάλο αθλητή, ούτε να αυξάνεται η μυϊκή μάζα χωρίς συστηματική και σωστή άσκηση, ούτε να λυθούν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα.
Η βοήθεια στα παραπάνω που μπορεί να προσφέρει ένα σωστά επιλεγμένο βοήθημα μπορεί να είναι σημαντική, αλλά ποτέ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δουλειά (είτε σωματική είτε ψυχολογική) που πρέπει να κάνει ο καθένας μας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ!:

Δυστυχώς, οι πιο τραγικές συνέπειες της κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής προέρχονται από τη λανθασμένη πίστη ότι μπορεί να υπάρχει κάποια βιταμίνη ή βότανο ή οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, τη σοβαρή καρδιοπάθεια, το AIDS ή τον σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχουν εξαιρετικά συμπληρώματα διατροφής και άλλα σκευάσματα που πραγματικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση κάποιων χρόνιων παθήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πάθησης. Για παράδειγμα, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά ποτέ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση του ανθρώπου που έχει υποστεί έμφραγμα.

Το κορεάτικο τζίνσενγκ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του ιού HIV που σχετίζεται με το AIDS, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα με εξαιρετική επίδραση στον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά δεν υπάρχει κανένα βότανο, καμιά βιταμίνη, κανένα ομοιοπαθητικό, ούτε φυσικά κανένα φάρμακο που να υποκαθιστά τη σωστή διατροφή για τον έλεγχο του σακχάρου.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ακριβώς αυτό: συμπληρώματα! Όσο ασβέστιο και αν έχει ένα χάπι σπιρουλίνα, δεν είναι περισσότερο από αυτό που υπάρχει σε δύο γουλιές γάλα. Όσο μαγνήσιο και αν έχει ένα χάπι υποφαές, δεν είναι περισσότερο από αυτό που υπάρχει σε δυο φύλλα μαρούλι. Όσο και αν σου δίνει δύναμη το ashwagandha, το τζινσενγκ ή οποιοδήποτε άλλο adaptogen να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα της ζωής, τελικά εκεί έξω έχεις μόνο τους φίλους σου!
www.holistic-greece.com

Σχετικές δημοσιεύσεις