Η διαχείριση της απόρριψης

Ψυχολογία- Η διαχείριση της απόρριψης
Γράφει η Αγγελική Γρατσία,  Σύμβουλος- Ψυχοθεραπεύτρια, Master’s στην Κλινική Ψυχολογία

Ο Μάιος σηματοδοτεί την έναρξη της σαιζόν των γάμων. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι ποιοι παντρεύονται, σε ποιους από τους γάμους που είσαστε καλεσμένες θα πάτε τελικά, τί θα φορέσετε…Ξαφνικά μεταξύ του γάμου της ξαδέρφης και της παλιάς συμμαθήτριας, κάποιος σας σκάει διστακτικά τη βόμβα… Ξέρεις παντρεύεται ο…

Όπου ο… είναι ο μεγάλος σου έρωτας, ο μοναδικός άνθρωπος για τον οποίο είχες φανταστεί να σε περιμένει στα σκαλιά της εκκλησίας, ήσουν πρόθυμη να θυσιάσεις την πολύτιμη ελευθερία σου και να κάνεις εντατικά μαθήματα παρασκευής κοκκινιστού. Η αρχική έκπληξη γίνεται μούδιασμα και όταν αυτό υποχωρεί, σε κατακλύζει ο θυμός. Η σχέση σας ήταν εξαιρετική και τα συναισθήματα βαθιά. Χωρίσατε γιατί δεν ήταν έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα… να δεσμευτεί μαζί σας δια βίου και τελικά παντρεύεται την αμέσως επόμενη σχέση του. Με δικαιολογημένη πικρία αναρωτιέστε. Τί έχει αυτή που δεν έχω εγώ; Η παραπάνω ερώτηση είναι ρητορική. Πριν κάνεις κάτι το οποίο θα μετανιώσεις και θα συζητιέται από τους κοινούς σας γνωστούς για χρόνια ως παράδειγμα προς αποφυγή, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου.
DO
– Ανάθεσε σε μία φίλη σου να γίνει ο σπόνσοράς σου (όπως στους Α.Α.). Ο ρόλος της είναι να σε αποτρέπει από τα να κάνεις πράγματα για τα οποία θα μετανιώσεις.
– Απομακρύνσου από φίλες που ενθαρρύνουν συμπεριφορές του τύπου τον παίρνω 30 φορές από απόκρυψη και του το κλείνω.
– Πάρε βαθιές αναπνοές και μέτρα ανάποδα από το 100 κάθε φορά που πρόκειται να συμπεριφερθείς κατά τέτοιο τρόπο που θα σε κάνει να αισθανθείς άσχημα εκ των υστέρων.
– Συζήτησε το θέμα με δικούς σου ανθρώπους που θα σε στηρίξουν.
– Εκτόνωσε υγιώς τα συναισθήματά σου (π.χ. γυμνάσου, φύγε για ένα διήμερο με φίλους, ασχολήσου με ένα καινούργιο χόμπι, κάνε μαθήματα χορού.)
– Απέφυγε την κατάχρηση αλκοόλ.
– Απέφυγε να βγεις σε μέρη όπου είναι πιθανό να κάνεις κατάχρηση αλκοόλ ή να γίνεις χειρότερα.                      – Χρησιμοποίησε φυσικά χαλαρωτικά για να κοιμηθείς όπως χαμομήλι ή βαλεριάνα.

DON’T
– Απέφευγε την κατάχρηση καφεΐνης, τσιγάρων και αλκοόλ.                                                                          – Μην καταφύγεις προσωρινά στο αλκοόλ για να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς και μην κάνεις χρήση αλκοόλ και υπνωτικών.
– Μην υποκύψεις στον πειρασμό να του τηλεφωνήσεις ‘‘εν βρασμό’’.
– Μην εκφραστείς αρνητικά για τον ίδιο και τις επιλογές του σε κοινούς γνωστούς και φίλους.

Τα …αίτια
Ο μόνος που μπορεί να σας πει με απόλυτη ακρίβεια τους λόγους που επέλεξε τη συγκεκριμένη γυναίκα ως δια βίου σύντροφο, είναι το αντικείμενο του πόθου σας.  Θα προσπαθήσω όμως να διαφωτίσω τα κίνητρα του βασισμένη στις εμπειρίες φίλων και γνωστών.

Μη με συγκρίνεις:
Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μπείτε σε διαδικασία σύγκρισης με την …άλλη. Κανείς δεν χωρίζει από μία σχέση χρόνων για να παντρευτεί την …ωραιότερη. Άλλωστε κάποτε η ωραιότερη ήσουν εσύ. Σταματήστε να ρωτάτε μανιωδώς γνωστούς και φίλους αν έχουν δει την άλλη και αν είναι όντως καλύτερη, ψηλότερη, ωραιότερη, μικρότερη. Η περιέργεια είναι δικαιολογημένη, η εμμονή όμως είναι κακή για την ψυχική σας υγεία.

Οι συγκυρίες:
Όσο ήταν μαζί σας δεν ήταν έτοιμος για γάμο γιατί οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Έβγαζε αρκετά χρήματα και δεν είχε αντιμετωπίσει κάποια σημαντική δυσκολία. Μετά το χωρισμό σας είναι πιθανό να αντιμετώπισε τα πρώτα σημαντικά προβλήματα όπως ένα πρόβλημα υγείας δικό του (π.χ. υψηλή χοληστερίνη, καρδιακές ενοχλήσεις), των γονιών του (χειρουργείο, χρόνια νόσο,) ή θάνατο στενού συγγενικού προσώπου ή φίλου. Γεγονότα αυτού του είδους σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι άτρωτος. Η συνειδητοποίηση της φθαρτότητας γεννά την ανάγκη υποστήριξης την οποία δεν μπορεί να έχει από τους κολλητούς έτσι ανοίγει η θέση της μόνιμης συντρόφου στη ζωή του …στην αρρώστια, στα πλούτη, τη φτώχεια, τα καλύτερα και τα χειρότερα.

Τα στερεότυπα:
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποια στερεότυπα που αναπτύσσονται εξαιτίας του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν και ζουν και του συστήματος αξιών με το οποίο διαπαιδαγωγούνται. Όσο περήφανος και αν ήταν για την καριερίστα φίλη του (εσάς)  για να πετύχει ο γάμος, όπως λέει και η μάνα του, η γυναίκα πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος για να γυρίζει νωρίς το μεσημέρι σπίτι και να βρίσκει ο κανακάρης της ένα πιάτο φαγητό (εδώ κολλάει και η εκμάθηση συνταγών κοκκινιστού). Επιπλέον να έχει εξασφαλισμένο εισόδημα (προ Δ.Ν.Τ.) και κανένα σπιτάκι γιατί είδες τί παθαίνουν αυτοί που παίρνουν στεγαστικά. Όσο κι αν πιστεύετε ότι οι μοντέρνοι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να σκέφτονται έτσι τριαντακάτι χρόνια πες πες… όλο και κάτι μένει.
Το timing:
…Οι φίλοι μου όλοι ανοίξαν σπίτια που λέει και η Χαρούλα. Αν είναι ο τελευταίος μπακούρης της παρέας, οι γυναίκες των φίλων του θα αναλάβουν δράση. Προξενιά, προτροπές και απειλές, η μασονία των παντρεμένων ζευγαριών δεν ανέχεται τους singles. Το σύνθημα είναι γάμος ή απομόνωση μιας και ο τελευταίος ελεύθερος της παρέας αποτελεί απειλή. Υπενθυμίζει στους υπόλοιπους αυτά που έχασαν και τους φέρνει σε επαφή με τον πειρασμό. Επιπλέον αν προκύψει μία τυχαία εγκυμοσύνη, σύσσωμη η παρέα θα φωνάξει να το πάρει το κορίτσι. Μετρήστε πόσα από τα προσκλητήρια που θα λάβετε αυτή τη σαιζόν είναι γάμου και βάφτισης μαζί. Αν εσείς είστε υπεράνω και τα θεωρείτε όλα αυτά κατινιές άλλες γυναίκες αντιπαραβάλουν το δικαίωμα τους στη μητρότητα. Είμαι έτοιμη να αποκτήσω ένα παιδί και εσύ πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου.

Εν κατακλείδι:
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι λόγοι που η σχέση δεν κατέληξε στης εκκλησιάς την πόρτα δεν έχουν και τόση σχέση μ’ εσάς. Σταματήστε το αυτομαστίγωμα και ανακτήστε την αυτοπεποίθησή σας. Αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Αν αναρωτιέστε γιατί δεν επέστρεψε σ’ εσάς όταν ήταν έτοιμος να δεσμευτεί… είναι πολύ δύσκολο για τον οποιοδήποτε να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος. Ο χρόνος και η απόσταση φθείρουν τα συναισθήματα, επιπλέον δίπλα του τώρα βρίσκεται μια άλλη γυναίκα. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε μέσα του ξέρει ποια ήταν η καλύτερη ή η ωραιότερη σύντροφος που είχε ποτέ όπως και εσείς άλλωστε.

Να τον πάρω τηλέφωνο;
Αν η σχέση σας έχει λήξει ομαλά και πολιτισμένα και έχετε διατηρήσει κάποια επαφή τότε ένα τηλεφώνημά σου μπορεί να δώσει τέλος στην αμηχανία. Σε κάθε περίπτωση απέφυγε σκηνές και υστερίες. Μην επιδιώξεις να αποσπάσεις την επιβεβαίωσή του ότι ήσουν η καλύτερη, θα τον φέρεις σε δύσκολη θέση και θα πέσεις στα μάτια του. Απαγορεύονται δια ροπάλου οι παλινδρομήσεις και τα πολύ προσωπικά δώρα γάμου…
Ο άλλος…
Τί γίνεται όταν ένας άντρας μαθαίνει για το γάμο της πρώην; Αν η σχέση ήταν πολύ σοβαρή και ο άλλος είναι σαφώς καλύτερος οι φίλοι του σπεύδουν να τον κανιβαλίσουν. ‘‘Τι να το κάνεις που είναι πλούσιος, δίμετρος και ωραίος; Ο τύπος δεν πετυχαίνει το τέρμα ούτε από το μισό μέτρο.’’ Αν ο άλλος δεν είναι πλήγμα για τον εγωισμό του, τότε δεν πολυασχολείται. Το τέλος είναι τέλος και η μόνη χρησιμότητα της πρώην είναι ως δυνητική χρυσή εφεδρεία που ο χρόνος και η απόσταση θα οδηγήσουν σε αποστρατεία. Αν τώρα η πρώην πέτυχε κελεπούρι, τότε η αντίδραση είναι ένα ‘‘για δες η Μαιρούλα, δεν της το ’χα΄΄ που περικλείει κατάπληξη και απορία μαζί, ίσως και μια μικρή ζήλεια… Σπανίως αν εκείνη έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι, τότε μετά από πολύ ποτό, ξενύχτι και …Γιάννη Πλούταρχο θα παραδεχτεί ότι πονάει να χάνεις αυτό που αγαπάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις