Η ίδια καταστροφή πριν από 39 χρονια στην Λίμνη Ευβοίας

Του Λαμπρόπουλου Βασίλη Γ.
Η κωμόπολη είχε διασωθεί και τότε τελευταία στιγμή

Μία δραματική επανάληψη της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί πριν από 39 χρόνια-στις 25 Αυγούστου 1977 – στο ίδιο περίπου σημείο – κι είχε την ίδια αγωνιώδη εξέλιξη, είναι η καταστροφική φωτιά των τελευταίων ημερών στην Λίμνη Ευβοίας που εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή για τέταρτη ημέρα.
     
Και στην περίπτωση εκείνη του 1977 η πυρκαγιά είχε φτάσει στα όρια της κωμόπολης,, υπήρχε επιφυλακή των  κατοίκων να την αντιμετωπίσουν όμως – όπως συνέβη και στην τωρινή πυρκαγιά – ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση την τελευταία στιγμή κι οι φλόγες κατευθύνθηκαν νότια  διασώζοντας την Λίμνη.  Όπως ανέφερε  σχετικό δημοσίευμα των «Νέων» εκείνη την ημέρα «φλόγες 50 μέτρων απείλησαν τα ακραία σπίτια της Λίμνης Ευβοίας και 3000 κάτοικοι, στρατιώτες και χωροφύλακες προσπαθούσαν μέρα και νύκτα να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη».

Τότε μάλιστα υπήρχε κίνδυνος να σημειωθούν εκρήξεις σε ένα εργοστάσιο ρητινωδών και όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ «οι κάτοικοι είχαν μπει σε αυτό κι είχαν πετάξει στην θάλασσα πολλά βαρέλια με νέφτι». Τότε υπήρχαν αναφορές για ένα «ύποπτο αυτοκίνητο με φωτοβολίδες» που κυκλοφορούσε στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι «είναι η τέταρτη φορά που προσπαθούν να μας κάψουν».

Στο ρεπορτάζ του Αυγούστου του 1977 υπήρχαν αναφορές για την έλλειψη συντονισμού των υπαλλήλων της  Δασικής Υπηρεσίας , αφού  εκείνη είχε τότε την ευθύνη  για τις κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών (η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε το 2000 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία). Ακόμη στα ρεπορτάζ του Αυγούστου του 1977 σημειωνόταν ότι «ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο με αυτοθυσία του πιλότου πάλευε έως την δύση του ηλίου με τις φλόγες, αλλά δεν κατάφερε πολλά πράγματα».. Στα εν λόγω δημοσιεύματα οι καμένες εκτάσεις από την πυρκαγιά υπολογίζονταν σε 50 έως 70 χιλιάδες στρέμματα.

Τα νέα δεδομένα για την έκταση της πύρινης λαίλαπας
     
Μέχρι στιγμής το δορυφορικό σύστημα EFFIS καταγραφής πυρκαγιών, προσδιορίζει τις αποτεφρωμένες εκτάσεις στην βόρεια Εύβοια σε 18.950 στρέμματα δασικής έκτασης. Όμως αυτός ο αριθμός αναμένεται ν αυξηθεί αφού η πυρκαγιά συνεχίζεται νοτίως της Λίμνης και κυρίως ανάμεσα στη Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη και στο όρος Καντήλι. Με την προσπάθεια τεσσάρων αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων η φωτιά να μην προσεγγίσει το χωριό Τρούπι που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.
http://www.tovima.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις