“Έφυγε” ο Νίκος Παπάζογλου


Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Κυριακής στο σπίτι του ο αγαπημένος Νίκος Παπάζογλου σε ηλικία μόλις 63 ετών.  Είναι γνωστό πως τον τελευταίο καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο.
Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα στις 16.00μμ, από τον ιερό ναό Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πρωτασχολήθηκε συστηματικά με την μουσική σε συγκροτήματα την περίοδο ’65 – ’70. Εκείνη την εποχή έφτιαξε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης. Επίσης ένα μικρό στούντιο με χειροποίητα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη.
http://www.youtube.com/watch?v=t_6Cdc5YGs8

Το 1972 με ένα πολύ καλό συγκρότημα που αποτελούσαν Θεσσαλονικείς μουσικοί και ονομάστηκε ΖΗΛΩΤΗΣ (ZEALOT) επιχείρησε να κατακτήσει την διεθνή αγορά κατά το πρότυπο των APHRODITES CHILD, γι’ αυτό μετακόμισε στο Ααchen της Δυτικής Γερμανίας. Φτιάχτηκαν τότε 6 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Mιλάνο αλλά υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.
Το 1976 στους “Αχαρνής” του Διονύση Σαββόπουλου συναντιέται με τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η “καλή παρέα” (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιουργεί την “ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΑΣ” στο νεόδμητο Αγροτικόν Νο 3 στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί ο δίσκος “ΤΑ ΔΗΘΕΝ” και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια, σημειώσεις και χαμηλόφωνες ηχογραφήσεις μαζεύονται στον δίσκο “ΧΑΡΑΤΣΙ” που προτείνει ένα “είδος μικτό και μόνιμο”. Ακολουθεί ο δίσκος “ΜΕΣΩ ΝΕΦΩΝ” το 1986, τα “ΣΥΝΕΡΓΑ” το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η “ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΙΣ” στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτ. ’91).
Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΠΑΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΥΡΟΥΔΑ” (“πουρούδα” σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου στην κυπριακή διάλεκτο).
Κάτω από την ετικέττα “Στρόγγυλοι Δίσκοι” ο Νίκος Παπάζογλου επιμελείται τις παραγωγές και ανακαλύπτει αξιόλογους τραγουδοποιούς όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, οι Μικρές Περιπλανήσεις, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.ά. Ο Νίκος Παπάζογλου έζησε και εργάστηκε στην Θεσσαλονίκη.

Σχετικές δημοσιεύσεις