Έιτζ…υπάρχει ελπίδα

Μια εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ αναμένεται να μεταβάλει τη θεραπευτική προσέγγιση στο έιτζ.   Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των Αμερικανών ειδικών, όταν ένας οροθετικός λάβει τα απαιτούμενα αντιρετροϊκά φάρμακα αμέσως μετά τη διάγνωση της έκθεσης του στον ιό αντί να περιμένει μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων- ο κίνδυνος μετάδοσης του παθογόνου παράγοντα στον ερωτικό του σύντροφο μειώνεται κατά 96%. 

Η κλινική μελέτη ήταν τόσο επιτυχής ώστε έληξε προτού ολοκληρωθεί. Ξεκίνησε το 2005 με τη συμμετοχή δεκατριών κέντρων σε Αφρική, Ασία, Νότια και Βόρεια Αμερική. Οι οροθετικοί εθελοντές που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.  ο Στους οροθετικούς της μιας ομάδας χορηγήθηκαν άμεσα αντιρετροϊκά φάρμακα.  ο Σε αυτούς της δεύτερης ομάδας η χορήγηση καθυστέρησε μέχρις ότου να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. 

Οπως διαπιστώθηκε στην ομάδα άμεσης χορήγησης αντιρετροϊκών σκευασμάτων υπήρξε μόνο μία περίπτωση μετάδοσης του ιού στον ερωτικό σύντροφο του φορέα της νόσου. Επί αρκετά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι δυνατόν να διαδραματίσουν και προληπτικό ρόλο, περιορίζοντας τις πιθανότητες νέων λοιμώξεων. Όμως, μόνο τώρα η θεωρία αποδείχθηκε πειραματικά. Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» τη νέα διαπίστωση.

Σχετικές δημοσιεύσεις