Το πετρέλαιο του Εκουαδόρ αγοράστηκε από Κινέζους

Τον έλεγχο όλου του πετρελαϊκού τομέα του Εκουαδόρ απόκτησαν Κινέζοι. Σύμφωνα με το Reuters το αποκλεισμένο από τις αγορές Eκουαδόρ, στράφηκε προς την Κίνα μετά από μία στάση πληρωμών για χρέος 3,2 δισ. δολαρίων, που απέκλεισε τη χώρα από τις αγορές.
Η Κίνα κάλυψε το 61% των κεφαλαιακών αναγκών του Εκουαδόρ για το 2013 δίνοντας στην χώρα τον προηγούμενο Νοέμβριο 6,2 δισ. δολάρια  με αντάλλαγμα το 90% της πετρελαϊκής παραγωγής του Ισημερινού (Εκουαδόρ).
Έτσι στην πραγματικότητα όλο το πετρέλαιο που παράγει η χώρα οδηγείται με τάνκερ στην Κίνα με τους Κινέζους να πουλούν το πετρέλαιο σαν να ήταν δικό τους και έτσι να βγάζουν έξτρα κέρδος.
Όπως αναφέρει το Reuters τα κέρδη του Εκουαδορ από τις ετήσιες πωλήσεις πετρελαίου αποτιμώνται στα 13 δισ. δολάρια, όμως οι προκαταβολές που πληρώνει η χώρα προς την Κίνα καλύπτουν μόνο ένα μέρος του δανείου προς αυτή.
Από την άλλη οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος παραλήπτης έως σήμερα του πετρελαίου που παράγει το Εκουαδόρ, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.
“Είναι μια δραματική εξέλιξη” ανέφερε ο  Rene Ortiz γενικός γραμματέας του OPEC και πρώην υπουργός Ενέργειας του Εκουαδορ.
“Ποτέ ξανά ένας δανειστής δεν κατείχε το πετρέλαιο του Εκουαδορ” τόνισε.
“Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Rafael Correa εναντιώθηκε στην παρουσία δυτικών πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας και έτσι στράφηκε προς του Κινέζους – πανηγυρίζοντας μάλιστα για τη συμφωνία που υπέγραψε μαζί τους, την οποία και χαρακτήρισε ως συμφωνία ανάμεσα σε συμμάχους. 
Τόσο ο Ortiz όσο και άλλοι παράγοντες εκφράζουν τους φόβους του ότι η εξάρτηση του Ισημερινού από τα δάνεια θα επηρεάσει την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας στην οποία βασίζεται το 50% των εξαγωγών της χώρας και θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον Ισημερινό από τις αγορές.
Συνήθως μία χώρα εθνικοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές όμως στην περίπτωση του Ισημερινού τις… διεθνοποίησαν.
Newmoney.gr
 

Σχετικές δημοσιεύσεις