Ελιά

Από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα η ελιά είναι το ιερότερο δέντρο του τόπου μας και συνδέεται άμεσα με την κουλτούρα και τη διατροφή της χώρας μας. Η ιστορία της πρωτογράφτηκε στα παράλια της Μεσογείου.

 

 Η διατροφή, η θρησκεία και η τέχνη των αρχαίων Ελλήνων περιείχαν στοιχεία της ελιάς, το κλαδί της οποίας, χρησιμοποιούταν ως σύμβολο ειρήνης, σοφίας και νίκης.

Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “Χρυσό υγρό” και ο Ιπποκράτης “Μεγάλο Θεραπευτή”. Ένα κλαδί ελιάς σε μορφή στεφανιού ήταν το χρυσό μετάλλιο που απένειμαν στους νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Στον “Ιπποκράτειο Κώδικα” συναντώνται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου, με κύρια χρήση κατά των δερματικών παθήσεων, τον καλλωπισμό τιον μαλλιών, σε πληγές και εγκαύματα, σε γυναικολογικές παθήσεις, σε μολύνσεις αυτιών αλλά και ως μέσο αντισύλληψης.

Το λάδι προτείνεται από τον Πλούταρχο για την θεραπεία της μαστίτιδας στις γυναίκες. Το λάδι της ελιάς, όπως το στάρι και το κρασί, αποτελεί στη σύγχρονη λατρεία θρησκευτικό αγαθό και χρησιμοποιείται σε πολλές τελετές της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας. Είναι γνωστές οι ελιές του» ‘Όρος των Ελαίων, του Κήπου της Γεσθημανής και οι χρήσεις του λαδιού στα μυστήρια της Βάπτισης και του Ευχελαίου.

Οι βασιλείς των Ισραηλιτών στην Παλαιά διαθήκη χρίονταν με λάδι Ελιάς, ενώ ένα κλαδί ελιάς έφερε πίσω το περιστέρι που έστειλε ο Νώε μετά τον κατακλυσμό ως σημάδι ειρήνης ελπίδας και ευημερίας. Χωρίς την ελιά το ελληνικό τοπίο θα ήταν πιο φτωχό και οι Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές θα είχαν χάσει μια μοναδική πηγή έμπνευσης. Το δέντρο της ελιάς αποτελεί ένα πραγματικό δώρο της φύσης στον Ελλαδικό Χώρο.Η ελαιοκομία αποτελεί μια από τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον αγροτικές δραστηριότητες, ενώ οι ευνοϊκές επιδράσεις της στο κοινωνικό αλλά και στο φυσικό περιβάλλον είναι πολλές και σημαντικές. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι διασπαρμένη σε όλη την χώρα. Η μακροχρόνια καλλιέργεια, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό κλίμα και τις ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί στο ελληνικό περιβάλλον συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων ελιάς (βρώσιμο ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο) κορυφαίας ποιότητας παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα σήμερα παράγονται περί τους 350.000 τόνους Ελαιόλαδο. Το 80% το οποίο ανήκει στην ποιοτική ταξινόμηση “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”. Επίσης παράγονται και 120.000 τόνοι βρώσιμες ελιές το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης καθώς και οι τρίτες Χώρες. Το ελαιόδεντρο είναι δέντρο αειθαλές και ευδοκιμεί σε ξηροθερμικές περιοχές.  Είναι ένα από τα λιγοστά δέντρα που ακόμη και. σε πετρώδη και άγονα εδάφη, μπορεί να παράγει καρπό. Η βοτανική  ονομασία της Ελιάς είναι Olea europea. Το γένος Olea έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του, την μακροζωία και την διατήρηση της παραγωγικότητας. Η ελιά αρχίζει να παράγει από τον τρίτο χρόνο μετά την φύτευση της. Σημαντική όμως παραγωγή δίνει μετά τον 6ο-7ο χρόνο. Το δέντρο εάν βρει κατάλληλες συνθήκες μπορεί να μεγαλώσει πάρα πολύ αλλά όμως για λόγους πρακτικούς και οικονομικούς τα δέντρα των παραγωγικοί ελαιώνων κρατούνται με κλαδέματα σε μεγέθη μικρά ανάλογα με την γονιμότητά του εδάφους.

Η ελιά ανθίζει νωρίς την άνοιξη και εμφανίζει  πλούσια ανθοφορία. Από τον Αυγουστο και μια η ελιά αρχίζει να αποθηκεύει στον καρπό το λάδι διεργασία που συνεχίζεται ολόκληρο το φθινόπωρο. Το φθινόπωρο ξεκινά η συγκομιδή του ελαιοκάρπου για την παραγωγή ελαιολάδου. Η συγκομιδή αποτελεί μια αρκετά δύσκολη και πολλή λεπτή διαδικασία και γίνεται βασικά με ράβδισμα και πτώση του καρπού πάνω σε δίχτυα, απ’ όπου στην συνέχεια συλλέγεται και τοποθετείται σε σακιά για να πάει στο ελαιοτριβείο.  Ο χρόνος μεταξύ της συγκομιδής και της έκθλιψης και οι συνθήκες καθαριότητας του ελαιοκάρπου από τον ελαιώνα μέχρι και το ελαιουργείο θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην τελική ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Η συγκομιδή του βρώσιμου ελαιοκάρπου (επιτραπέζιες ποικιλίες) αρχίζει τον Οκτώβριο και συνεχίζεται περίπου για δύο μήνες, ανάλογα με τον τύπο ελιάς και τη γεωγραφική τους θέση. Οι πράσινες ελιές μαζεύονται πρώτα (ουσιαστικά είναι λιγότερο ώριμες απτις αντίστοιχες μαύρες)..

Σχετικές δημοσιεύσεις