Επικίνδυνη για το παιδί μας η εμμονή με την τεχνολογία;

Έχετε μικρό παιδί που ασχολείται υπερβολικά με το i pad, το κινητό, ή το compute

και δυσανασχετεί όταν του το πάρετε; Προσοχή δεν είναι παιχνίδια. Σίγουρα είναι σημάδι εξάρτησης.
 
Σίγουρα όταν το παιδί σας πρωτοέπιασε στα χέρια του το κινητό χαρήκατε με την εξυπνάδα του αλλά και καμαρώνατε με την άμεση εξοικείωση του με την τεχνολογία. Λένε για τα αδέσποτα γατιά πως γεννιούνται και ξέρουν πως θα βρουν τροφή στις σακούλες των σκουπιδιών, πως έχει περάσει στο DNA τους.

Λέτε να συμβαίνει το ίδιο και με τα παιδιά;
Μάλλον έτσι είναι και εσείς έχετε βιαστεί για το αυτονόητο.
Κάθε γενιά έχει και την δική της εξέλιξη, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αλλά και την προσαρμογή των γενεών σε αυτή, τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός πλέον.

Ξεκινώντας σαν μια αθώα απασχόληση ή έναν διασκεδαστικό τρόπο για να εισάγετε την τεχνολογία στη ζωή των παιδιών σας χαλαρώνετε και πέφτετε στην παγίδα. O εθισμός δεν αργεί!  Καλό θα ήταν να  βάλετε κάποιους κανόνες στο σπίτι άμεσα. Τα παιδιά πρέπει να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία, την παιδικότητα τους. Γι αυτό καθορίστε ένα χώρο και τον χρόνο που μπορεί να χρησιμοποιεί το ipad, το κινητό ή το computer. Βάλτε κωδικούς ασφαλείας αν υπάρχει πρόσβαση στο internet και ελέγξτε ή μπλοκάρετε κάθε ανεπιθύμητο ιντερνετικό «φίλο».
                 
Είναι σημαντικό να δίνετε και εσείς το καλό παράδειγμα. Ξεκολλήστε, δεν θα είναι ωραίο να σας βλέπει να σερφάρετε συνεχώς στο internet, βάλτε όρια πρώτα στον εαυτό σας.
Ένα καλό βιβλίο που θα σας συνεπάρει στον ελεύθερο χρόνο σας, θα σας θυμίσει την αξία του διαβάσματος. Αν σας δουν να κάθεστε και να διαβάζετε είναι πολύ πιο πιθανό να πάρουν και αυτά ένα βιβλίο. Τι πιο ωραίο αγκαλιά με τα παιδιά σας στον καναπέ να διαβάζετε και όχι να σερφάρετε.

Δώστε το καλό παράδειγμα, κάντε αυτό που θέλετε να δείτε εσείς από τα παιδιά σας.
Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Δημοσιογράφος

www.emvolos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις