“Ερωτόκριτος A/” στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου»

Από Πέμπτη 5 έως Κυριακή 29 Μαΐου 2011
Ο «Ερωτόκριτος» του Βιντσέντζου Κορνάρου, το σπουδαιότερο κρητικό έπος και ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά συγγράμματα όλων των εποχών, ανεβαίνει σε μια ανατρεπτική παράσταση με τίτλο «Ερωτόκριτος A/V – Ο συναισθηματικός χώρος του δύο», από την Τετάρτη 5 Μαΐου 2011 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου», Αίθουσα Ιφιγένεια Β.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσέγγιση, όπου ο μαγικός λόγος του ποιητή γίνεται εργαλείο αναζήτησης για τους συντελεστές. Δύο ζευγάρια –ένα στην αρχαία Αθήνα και ένα στη σημερινή–, τα στοιχεία της φύσης και ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της σύγχρονης κρητικής μουσικής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα λόγια του έργου και προσδίδοντας διαφορετικές οπτικές και έννοιες στην απόδοσή τους, συναντώνται μέσα στο χρόνο, με αφορμή τη μάχη του έρωτα που περιγράφεται στο έπος, για να μιλήσουν σε μια εποχή που αναζητάει λόγους για να παλέψει.

Ένα σύγχρονο μεσήλικο ζευγάρι σε συναισθηματικό τέλμα χάνεται σε ένα δάσος, όπου μια μεταξύ τους σύγκρουση το αφυπνίζει. Ένα ζώο σκοτώνεται, ενώ τα υπόλοιπα πλάσματα, καθοδηγούμενα από ένα δέντρο, ενεργοποιούνται και προσπαθούν να βοηθήσουν το ζευγάρι να έρθει πάλι κοντά. Το ανδρόγυνο δε θα αργήσει να καταλάβει πως αυτό το παράξενο μέρος δεν είναι τίποτε άλλο από τον συναισθηματικό τους κόσμο. Αφορμή για την αφύπνιση του ζεύγους δίνει το δέντρο, παρουσιάζοντάς τους την ιστορία του Ερωτόκριτου, ενός νεαρού γιου αυλικού στην αρχαία Αθήνα που ερωτεύεται την όμορφη πριγκίπισσα. Φοβούμενος την αντίδραση του παλατιού, δεν την πλησιάζει. Μόνο παίρνει το λαούτο του και τραγουδάει για κείνη. Η Αρετούσα, η πριγκίπισσα, ακούει κάθε βράδυ τη μαγική φωνή που τραγουδάει λίγο έξω από το παλάτι και πιάνεται κι εκείνη στα δίχτυα του έρωτα. Οι δύο ερωτευμένοι θα χρειαστεί να αγωνιστούν και να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να έρθουν κοντά.

Ο σκηνικός χώρος μετατρέπεται σε ένα υπερρεαλιστικό δάσος, όπου τα διαφορετικά είδη δέντρων αντιπροσωπεύουν τις διάφορες πλευρές του έργου. Ανάμεσά τους ένα δέντρο που ίσα που βγάζει τις ρίζες του από το ταβάνι, ένα δέντρο που τα κλαριά του είναι φως, ένα δέντρο που βγάζει ήχους, ένα δέντρο-άνθρωπος συνθέτουν το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι χαρακτήρες, επιτρέποντάς τους να ενυπάρχουν πέρα από το χρόνο.

Το έργο έχει χωριστεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα σχέσης: το κλασικό ζευγάρι του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, το σύγχρονο ζευγάρι και ο Χώρος. Το κλασικό ζευγάρι χρησιμοποιεί το λόγο με σεβασμό και δέος, το σύγχρονο με έπαρση και θράσος, ενώ ο Χώρος μαζί με τους μουσικούς, με απόλυτη γνώση, ως κάτι δεδομένο.

Βασικό στοιχείο της παράστασης, όπως και της παράδοσης του έργου από την εποχή της συγγραφής του, είναι η μουσική. Έτσι, στην παράσταση, γίνεται ένας μουσικός διάλογος, μεταξύ του Τότε και του Τώρα. Ο σπουδαίος κρητικός τροβαδούρος Λουδοβίκος των Ανωγείων με την αισθαντική φωνή, τις μαγικές μελωδίες και το μαντολίνο του, και τη συνοδεία ενός ακόμη μουσικού, αφηγείται την κλασική ιστορία, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μελωδία, αλλά κυρίως εξ ολοκλήρου καινούργια κομμάτια. Σε αντίστιξη, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες, ο Χρίστος Θεοδώρου, υπογραμμίζει με εφιαλτικές μελωδίες, στα όρια του τρόμου, τις προσπάθειες συμβίωσης του σύγχρονου ζευγαριού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά-κουστούμια: Δανάη Χατζάκη
Κινησιολογική επιμέλεια: Μαριέλα Νέστορα
Μελοποίηση στίχων-ζωντανή εκτέλεση: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Πρωτότυπη ορχηστρική μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Επιμέλεια μαλλιών: Βαγγέλης Χατζής
Βοηθός σκηνοθέτης: Δημήτρης Βαρβαντάκης

Παίζουν:
Γιωργής Τσαμπουράκης
Βέρα Λάρδη
Κλεοπάτρα Τολόγκου
Νάνσυ Μπούκλη
Γιώργος Αβραμίδης
Μιχάλης Μουλακάκης
Γιάννης Κουμούνδρος

Λουδοβίκος Των Ανωγείων   
& Μανώλης Μπαρδάνης

Παραγωγή: Athens Media Box   

Από Πέμπτη 5 έως Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 20 € (γενική είσοδος) &   15 € (φοιτητικό)

Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του «ΘΕΑΤΡΟΝ», στα καταστήματα Public, τηλεφωνικά με χρήση πιστωτικής κάρτας και μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/
Πληροφορίες: 212 254 0315

Ώρες λειτουργίας ταμείου στο «­ΘΕΑΤΡΟΝ»:
Τρίτη-Παρασκευή: 11:00 – 17:00
Σάββατο 11:00 – 19:00
Κυριακή 09:00 – 17:00

Σχετικές δημοσιεύσεις