Ξέρατε πως το χθεσινό φαγητό είναι πιο υγιεινό από το φρέσκο;

Δεν είναι η κρίση που μας κάνει μόνο να μην πετάμε τα φαγητά που περίσσεψαν από την προηγούμενη ημέρα,

είναι και το γεγονός πως άλλοι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε και είναι «αμαρτία» να καταστρέφουμε την τροφή που μας περισσεύει.
Εντάξει  τα περισσεύματα της προηγούμενης μέρας δεν έχουν την νοστιμιά του φρέσκομαγειρεμένου φαγητού. Και όμως, προτού τα πετάξετε στα σκουπίδια, πρέπει να μάθετε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τα οφέλη του φαγητού που περίσσεψε.

•    Το φρέσκο μαγειρεμένο ρύζι εκτός της γεύσης έχει κάποιες διαφορές με εκείνο που συντηρήσαμε στο ψυγείο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας. Όταν καταναλώνουμε φρέσκομαγειρεμένο ρύζι, το άμυλο που περιέχει μετατρέπεται στο οργανισμό μας σε γλυκόζη, ωστόσο, όταν το ρύζι κρυώνει, ένα μέρος του αμύλου του μετατρέπεται στο λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο συμπεριφέρεται περισσότερο όπως οι φυτικές ίνες και αποδίδει λιγότερες θερμίδες.

•    Περίσσεψαν τα μακαρόνια σας; Φυλάξτε τα στο ψυγείο και απλά τα ξαναζεσταίνετε. Στην έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε στους ανθρώπους του τα έφαγαν ότι τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με τα πρόσφατα βρασμένα μακαρόνια.

•    Οι χθεσινές βραστές πατάτες σας δίνουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από τις ζεστές. Στην έρευνα που έγινε η περιεκτικότητα μιας ζεστής βραστής πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο από 7% έφτανε στο 13% όταν ήταν κρύα.

•    Περίσσεψε τυρί για τοστ ή παρμεζάνα, βάλτε τα στο ψυγείο προσέξτε αν έχει σημάδια μούχλας ή δυσάρεστη μυρωδιά και έχει σκληρύνει. Για όσους ταλαιπωρείστε από δυσανεξία στη λακτόζη, τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει.

Τα μαγειρεμένα φαγητά, αν δεν καταναλωθούν αμέσως, πρέπει να μπουν στο ψυγείο αφού κρυώσουν σε μπολ με καπάκι για να μην πάρουν μυρωδιές από το ψυγείο και διατηρούνται για 3-4 ημέρες.  
Τα μακαρόνια του ψυγείου θα γίνουν ένα υπέροχο γεύμα αν τα συνδυάσετε με μια σάλτσα με σκόρδο, βασιλικό, θυμάρι και φρέσκο βούτυρο! Φτιάξτε μια σος και ψιλοκόψτε χρωματιστές πιπεριές, ντομάτα και μανιτάρια, θα είναι νόστιμο το ρύζι που περίσσεψε να το γαρνίρετε με αυτή.
Οι πατατούλες από χτες θα γίνουν μια νοστιμότατη πατατοσαλάτα με κρεμμύδι, ντομάτα, κάππαρη και πιπεριές, γαρνίρετε με μία σος γιαουρτιού!

Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Δημοσιογράφος
www,emvolos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις