Η αυθεντική συνταγή του Αγίου Φανουρίου (φανουρόπιτα)

Από τον Μάστερ σέφ Γιώργο Λέκκα.
Αυτή η συνταγή είναι από έναν ιερομόναχο καταγεγραμμένη χειρόγραφη και βρίσκετε στην οικογένεια μου εδώ και αιώνες μαζί και η εικόνα του που είναι θαυματουργή. Αναγράφετε σε αυτό το χειρόγραφο ο βίος του αγίου Φανουρίου, το απολυτίκιο, διάφορες συμβουλές και θαύματα.

Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Η εικόνα του βρέθηκε σε ανασκαφές με θαυμαστό τρόπο στην Ρόδο όπου και είναι ο προστάτης άγιος του νησιού.

Η παράδοση για την φανουρόπιτα είναι ότι: η Μητέρα του αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την  βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρείς γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω. Ο άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γιαυτόν αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του. Εισακούστηκε στον θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπανδρα κορίτσια. Καλό είναι να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά στην ακολουθία που γίνετε προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας και τον υλικών. Έτσι θα έχουμε την χάρη του αγίου και ότι καλή επιθυμία θα πραγματοποιηθεί. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι 7 ή 9 ή παραπάνω υλικά. οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, της μέρες δημιουργίας, τα τάγματα τον αγγέλλον. Στο χειρόγραφο αναφέρετε και ο συμβολισμός των υλικών καθώς και ότι σημασία έχει η πίστη και όχι τα υλικά. πάντα όταν την φτιάχνουμε να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα..

Μερίδες 10-15
Χρ.πρ 15
Χρ.ψης 45

Υλικά
1/2 φλ.τσαγ ελαιόλαδο
½ φλ.τσαγ βιτάμ (φυτική μαργαρίνη)
1  φλ.τσαγ χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 ½ φλ.τσαγ ζάχαρη
2 κ.γλκ κανέλα
2 κ.γλκ γαρύφαλλο
1 1/2 κ.γλκ σόδα
3 βανίλιες
1/2 φλ.τσαγ σταφίδες μαύρες
½ φλ.τσαγ σταφίδες ξανθές
1 φλ.τσαγ καρύδια
1 κ.σ γλυκάνισο
1 κ.γλκ μοσχοκάρυδο
5 κ.σ σουσάμι
2 ½ κ.γλκ μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλ.τσαγ κονιάκ
600 γραμμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο

εκτέλεση
σε κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, την σόδα, την κανέλλα, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, της βανίλιες, το ξύσμα πορτοκάλι, λεμόνι και χτυπάμε πολύ καλά για 10 ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά, (εναλλάξ ) το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το κονιάκ. Ρίχνουμε της σταφίδες, το καρύδι, το σουσάμι. Αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει με αλεύρι ώστε να μην πάνε στον πάτο. Στρώνουμε την ζύμη σε ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 45. αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

 

{fcomment}

Σχετικές δημοσιεύσεις