Τα νέα του Εθνικού Θεάτρου – Φεβρουάριος 2012

“Πατρίδες “, των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση ΠαπαθανασίουΑπό τις 22 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Μετανάστευση και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα συναντιούνται σε ένα έργο που βασίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές αλλά και σε πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων που μετανάστευσαν, Ελλήνων και ξένων.

Μια ομάδα έξι Ελλήνων και τριών ξένων ηθοποιών συνθέτουν έναν ιδιότυπο θίασο που φωτίζει με αμεσότητα την κοινή ανθρώπινη εμπειρία και μας υπενθυμίζει ότι η πατρίδα, ο ξεριζωμός και ο νόστος είναι έννοιες πανανθρώπινες και
διαχρονικές.
Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας σημειώνουν για την παράσταση:Με το έργο «Πατρίδες» προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό καθ’ εαυτό το θέμα του μετανάστη. Όχι τον μετανάστη όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Τον μετανάστη όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του.

Γι’ αυτό στραφήκαμε και σε ένα εντελώς άλλο τρόπο γραφής από αυτόν που συνηθίζαμε μέχρι σήμερα. Μαζεύοντας αυθεντικό υλικό από διάφορες πηγές στήσαμε ένα έργο «ντοκουμέντο», όπου δεν γράψαμε ούτε μια λέξη επινοημένη από μας.

Διαλέξαμε και μοντάραμε αποσπάσματα από πραγματικές μαρτυρίες ελλήνων και ξένων μεταναστών από βιβλία, συνεντεύξεις και αδημοσίευτες μαρτυρίες και στήσαμε μια βιογραφία. Όλα τα ετερόκλητα κομμάτια που ερμηνεύονται από τους εννέα ηθοποιούς του θιάσου (μέσα από τα αντιφατικά επιμέρους ατομικά χαρακτηριστικά) συνθέτουν ουσιαστικά την ιστορία ενός ανθρώπου. Του ανθρώπου που ξεριζώθηκε.

Όπως είναι φυσικό πρώτη μας αφορμή στάθηκαν οι εκρήξεις ρατσιστικής βίας κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην
περιφέρεια. Όσο όμως πλησιάζαμε το υλικό και τα ανθρώπινα πρόσωπα που αναδύονταν από τις αφηγήσεις, έμενε όλο και πιο πίσω η αρχική ανθρωπιστική μας πρόθεση και αναδυόταν κάτι άλλο, πολύ πιο συγκλονιστικό.

Η μετανάστευση όχι τόσο σαν κοινωνικό φαινόμενο αλλά περισσότερο σαν υπαρξιακή εμπειρία. Κάτω από την επιφάνεια των μυθιστορηματικών συνθηκών του ταξιδιού των μεταναστών υπάρχει ένα άλλο ταξίδι. Το ταξίδι της ανθρώπινης ύπαρξης από τον Παράδεισο της κοιτίδας της παιδικής ηλικίας στον ψυχρό κόσμο της ανάγκης και της συναλλαγής. Γιατί η γενέθλια γη του
καθενός είναι η παιδική του ηλικία.

Πατρίδα είναι ο χώρος που περπατήσαμε παιδιά. Στην ηλικία που δεν γνωρίζει ούτε τον χρόνο, ούτε τον θάνατο. Ακόμα κι αυτοί που δεν ταξίδεψαν ποτέ είναι νοσταλγοί γιατί αυτή η πατρίδα λείπει σε όλους. Αυτή η πατρίδα είναι ο πυρήνας και το δυναμό της ύπαρξης μας αλλά όλοι ζούμε πάντα μακριά της. Δεν είναι τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από την πατρίδα. Όσα χιλιόμετρα και να τρέξεις ποτέ δεν θα γυρίσεις στην παλιά σου γειτονιά. Το σπίτι άλλαξε. Οι γείτονες γέρασαν. Τίποτα δεν είναι ίδιο. Δεν υπάρχει επιστροφή.

Γιατί δεν είναι ο χώρος που μας χωρίζει απ’ την πατρίδα αλλά ο χρόνος. Ο χρόνος μας ξενιτεύει. Και ο νόστος μένει πάντα όνειρο ανεκπλήρωτο. Είμαστε όλοι μετέωροι σε ένα κόσμο παράλογο και ακατανόητο. Είμαστε όλοι μετανάστες.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος ΚαραγιάννηςΔραματολόγος
παράστασης: Βιβή Σπαθούλα
Παίζουν: Μπακάρ Χουσεΐν Αλ Μπακάρ, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αρίφ Μουχαμάντ Ιργάν, Σταύρος Καραγιάννης, Ελένη Κοκκίδου, Παναγιώτης Τσεβάς, Ταξιάρχης Χάνος, Μπερκάτ
Χοσενί
Πρώτη παράσταση: 22 Φεβρουαρίου 2012
Τελευταία παράσταση: 13 Μαΐου 2012 Τηλ. ταμείου: 210 5288170, 2105288171
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Κοινή Θέα: συζητήσεις και δράσεις
Τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Κοινής Θέας σειρά εκδηλώσεων: Συζητήσεις .
Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 8/2 και την Τετάρτη 22/2 θα γίνουν 2 συναντήσεις-συζητήσεις για τα εικαστικά έργα που
παρουσιάζονται αυτή την περίοδο, ανοικτές στο κοινό, στον χώρο του φουαγέ της Νέας Σκηνής. Την Τετάρτη 8/2 στις 7μμ οι καλλιτέχνες Μάρθα Δημητροπούλου και Κώστας Μπασάνος θα μιλήσουν για το έργο τους και ειδικότερα για τη διαδικασία παραγωγής των in situ έργων, The Forest I και This is the way the world ends, ειδικά για το Εθνικό Θέατρο. Την Τετάρτη
22/2 στις 7μμ η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στο Νίκο Κεσσανλή.

Θα έχει τη μορφή ανοιχτής συζήτησης για το έργο του καλλιτέχνη και την εποχή του 1960 με τη συμμετοχή σύγχρονων καλλιτεχνών που είχαν φοιτήσει στο 5ο Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Κεσσανλή.

Ιστορίες από το Δάσος Μέσα στον Φεβρουάριο, και πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 11/2, την Τετάρτη 15/2, το Σάββατο 18/2 και το Σάββατο 25/2 – μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης της Κεντρική Σκηνής στις από τις 8μμ έως τις 8.20μμ, ο εικαστικός Poka-Yio και οι ηθοποιοί Γιώργος Γλάστρας, Μανώλης Μαυροματάκης, Άλκηστη Πουλοπούλου και Μαρία Σκουλά, θα αφηγούνται, ο καθένας με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο σύντομες Ιστορίες από το Δάσος, σε διάλογο με την εγκατάσταση της Μάρθας Δημητροπούλου The Forest I, στο φουαγέ του Α’ εξώστη της Κεντρικής Σκηνής. Το ακριβές πρόγραμμα θα
ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου. Η πρώτη από τις τρεις ενότητες του εικαστικού προγράμματος Κοινή Θέα της θεατρικής περιόδου 2011-2012 θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Φεβρουαρίου 2012. Στους χώρους των φουαγέ της Νέας και της Κεντρική  Σκηνής του κτιρίου Τσίλλερ εκτίθενται νέες εγκαταστάσεις της Μάρθας  Δημητροπούλου και του Κώστα Μπασάνου καθώς και έργα του Νίκου Κεσσανλή. Η είσοδος στις εκδηλώσεις της Κοινής Θέας είναι δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: ημέρες και ώρες παραστάσεων. Eθνικό Θέατρο – Κτίριο ΤσίλλερΑγ. Κωνσταντίνου 22-24 (Μετρό, σταθμός Ομόνοια)www.n-t.gr, www.commonviewn-t.gr, www.commonviewn-t.blogspot.com.

“Ο Περικλής στη Θεσσαλονίκη!”

Ποιός ήμουν ξέμαθα και δεν θυμάμαι,ποιός είμαι η στέρηση μου το μαθαίνει -ένας που τον εξόντωσε το κρύο.(Α΄ σκηνή, Β’ πράξη) .
Η επιτυχημένη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που εξακολουθεί την επιτυχημένη της πορεία στην Αθήνα ταξιδεύει για τρεις μόνο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου!Ο Περικλής, Ο πρίγκιπας της Τύρου, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στην ελισαβετιανή εποχή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο.

Οι θυελλώδεις περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειο του για να αποφύγει την οργή του Βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ενώνεται και πάλι μαζί τους αναπάντεχα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα, που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Συλλογική δραματική αφήγηση, συνεχείς μεταμορφώσεις και εναλλαγές, μία γυμνή αλλά παράλληλα θαυματουργή σκηνή συνθέτουν μία παράσταση που βασίζεται στην ερμηνευτική δύναμη του συνόλου 12 εξαιρετικών ηθοποιών.

Η παράσταση θα συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2012 στο Globe to Globe Festival στο Λονδίνο στο οποίο θα παρουσιαστεί το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ, το καθένα σε διαφορετική γλώσσα.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα
Διανομή (με αλφαβητική σειρά) Ψαράς, Ιππότης, Φιλήμων,
Λυσίμαχος: Κώστας Βασαρδάνης Ηλικανός,
Μαστροπός: Γιάννης Βογιατζής Ψαράς, Ιππότης,
Λεονίνος: Γιώργος Γλάστρας Κόρη του Αντίοχου, Ιππότης,
Μαρίνα: Στεφανία Γουλιώτη Αντίοχος, Ιππότης,
Χαιρήμων: Γιώργος Κοτανίδης
Περικλής: Χρήστος Λούλης Σιμωνίδης,
Σύρτης: Μανώλης Μαυροματάκης
Ιππότης: Βασίλης Παπαγεωργίου
Ποιητής: Δημήτρης Πιατάς
Θαΐσα: Μαρία Σκουλά Διονύσα, Μαντάμ,
Άρτεμη: Λυδία ΦωτοπούλουΘαλιάρτης, Κλέων,
Ψαράς: Μηνάς Χατζησάββας
Χορός: όλος ο θίασος Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Sui Generis Music. Πληροφορίες για εισιτήρια Sui Generis MusicΤηλ. 2107474288

“Του Κουτρούλη ο γάμος”

Πρεμιέρα στις 3 Φεβρουαρίου. Η απολαυστική σάτιρα του Αλέξανδρου Ρίζου – Ραγκαβή στην Κεντρική Σκηνή

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί την πάντα επίκαιρη και απολαυστική πολιτική σάτιρα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο!

Ο πλούσιος αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από τη Σύρο, πρέπει να γίνει Υπουργός αν θέλει να
κερδίσει την καρδιά και το χέρι της όμορφης και φιλόδοξης Ανθούσας. Με την βοήθεια του Στροβίλη, του πανούργου υπηρέτη του και με ψεύτικες υποσχέσεις, δωροδοκίες και δολοπλοκίες, ο Κουτρούλης χρίζεται τελικά Υπουργός…για πόσο όμως;

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής γράφει τον Κουτρούλη το 1845, αλλά ο θεατής του 21ου αιώνα δεν θα δυσκολευτεί να πειστεί ότι το έργο γράφτηκε σήμερα. Αναξιοκρατία, ξενομανία, μιμητισμός, διαπλοκή, διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται στην πολιτική αυτή σάτιρα η οποία εκθέτει όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, που συνοδεύουν τη νοοτροπία και το κράτος μας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα!

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Παπαβασιλείου- Σωτήρης Χαβιάρας
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρί-Νοέλ Σεμέ
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Sinequanon
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Επεξεργασία βίντεο: Βασίλης Κοντούρης (Studio 19)
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου
Παίζουν:
Κουτρούλης: Νίκος Καραθάνος
Στροβίλης: Μανώλης Μαυροματάκης
Σπύρος: Νίκος Χατζόπουλος
Ανθούσα: Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Ξανθούλης: Θανάσης Δήμου
Χορός: Λαέρτης Μαλκότσης, Σωτήρης Τσακομίδης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χριστίνα Μαξούρη, Άγγελος Μπούρας, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γιωργής Τσουρής, Μιχάλης Σαράντης
Πρώτη παράσταση: 03/02/2012
Τελευταία παράσταση: 13/05/2012
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού

Τελευταίες παραστάσεις για τη “Νίκη”

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη που παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».Πόσο κοντά, πόσο μακριά είναι τα χρόνια του ’50 και του ’60, όταν οι πληγές του
Εμφυλίου ήταν ακόμη ανοιχτές; Πόσο κοντά, πόσο μακριά είναι τα χρόνια της μεταπολίτευσης; Πόσο κοντά, πόσο μακριά είναι τα βιώματα και οι εικόνες του κόσμου της μετανάστευσης, που δε χωράει στον τόπο του και
ξενιτεύεται;

Σε μία βιομηχανική πόλη της Γερμανίας, μια ελληνική οικογένεια βασανίζεται από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Του δικού της αλλά και του δικού μας, της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Η ταυτότητα τηςπαράστασης
Σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Ευθυμίου
ΠαίζουνΣταύρος: Προκόπης Αγαθοκλέους
Βάσω: Μαρία Κεχαγιόγλου
Μικρή: Ιωάννα Κολλιοπούλου
Νίκος: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Δήμος: Αργύρης Πανταζάρας,
Γριά: Ρένη ΠιττακήΘύμιος:
Γιώργος Συμεωνίδης
Τα παιδιά: Θοδωρής Μαρινάκης, Ειρηναίος Τσούραλης

Πρώτη παράσταση: 21 Δεκεμβρίου 2011
Τελευταία παράσταση: 12 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικές δημοσιεύσεις