H Σούζι Γουόλφ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula1

H Σούζι Γουόλφ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula1

Η Σούζι Γουόλφ είναι αισιόδοξη ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια γυναίκα οδηγός, που θα μπορεί να ανταγωνίζεται τους κορυφαίους της Formula1.

 

Μπορεί η Formula1 να είναι ανδροκρατούμενο άθλημα, όμως έχει και θηλυκό στοιχείο. Ο λόγος για τις Σούζι Γουόλφ και Μαρία ντε Βιγιότα, με την πρώτη να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα βρεθεί τουλάχιστον μια γυναίκα, η οποία θα είναι σε θέση να μπει σε ένα μονοθέσιο και να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

«Πιστεύω ότι θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα. Σίγουρα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Υπάρχει μια προκατάληψη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά νομίζω ότι αλλάζει σιγά-σιγά και περισσότερες γυναίκες θα έρθουν σε αυτόν. Θα είναι απλά ένα τεράστιο άλμα πίστης για μια από τις ομάδες να δώσουν την ευκαιρία σε μια γυναίκα.

Πολλοί άνθρωποι μέσα στη Formula1 θα το δουν αυτό να συμβαίνει. Η πρώτη που μπήκε στην F1 πιστεύω θα αυξήσει τις πιθανότητες για να έρθουν περισσότερες», είπε η οδηγός εξέλιξης της Williams, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του BBC Sport. Ωστόσο, τόνισε πως αυτό πρέπει να γίνει με βάση την αξία που θα έχει όποια πάρει το… πράσινο φως για την F1.

Οι γυναίκες της F1! (pics)

Νίκος Τσιώκος

Formula 1
Με αφορμή τον ερχομό της Σούζι Γουόλφ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula1, το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τις γυναίκες, που έχουν δοκιμάσει την… τύχη τους στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μπορεί η Formula1 να είναι ένα ανδροκρατούμενο άθλημα και οι μοναδικές θυληκές παρουσίες να είναι οι σύντροφοι πιλότων και παραγόντων και τα κορίτσια στα πάντοκ, όμως κάποιες γυναίκες έχουν δοκιμάσει τις δυνατότητές τους στο κορυφαίο σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο.
Είναι 7 στον αριθμό μέχρι
στιγμής και πρόκειται για τις Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις, Λέλα Λομπάρντι, Ντίβινα Γκάλικα, Ντεσιρέ Γουίλσον, Τζιοβάνα Αμάτι, Μαρία ντε Βιγιότα και Σούζι Γουόλφ. Την αρχή έκανε η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις το 1958, όταν υπέγραψε συμβόλαιο με τη Maserati.

Η 85χρονη, πλέον, Ιταλίδα έγινε, με αυτόν τον τρόπο, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του αθλήματος, που λαμβάνει μέρος. Η ντε Φιλίπις έλαβε μέρος σε 5 αγώνες, ενώ το 1959 μπήκε στο μονοθέσιο της Behra-Porshce. Τελικά, δεν κατάφερε κάτι το αξιόλογο σε αυτή την… απόπειρα και την ίδια χρονιά αποχώρησε.

Σειρά πήρε το 1974 η Λέλα Λομπάρντι. Η αείμνηστη Ιταλίδα συμμετείχε με τις March, RAM, Williams και τα πήγε καλύτερα από τη συμπατριώτισσά της όντας, μάλιστα, και η πρώτη γυναίκα, η οποία πήρε έστω και μισό βαθμό! Καλύτερο αποτέλεσμά της ήταν η έκτη θέση στο Γκραν Πρι της Ισπανίας, ενώ είχε και μια έβδομη σε αυτό της Γερμανίας.
Έδωσε το παρών σε 17 αγώνες και το 1976 δε συνέχισε, ενώ το 1992 πέθανε από καρκίνο.

Ωστόσο, την ίδια χρονιά τη θέση της πήρε η Ντίβικα Μαίρη Γκάλικα. Όμως, η Βρετανίδα δεν πήρε το… παράδειγμα της Λομπάρντι, αφού μόλις σε 3 αγώνες δεν είχε να δείξει κάτι αξιόλογο.
Το 1980 η Ντεσιρέ Γουίλσον έγινε η δεύτερη γυναίκα στη Williams, αλλά πέρασε και δεν… ακούμπησε! Η τελευταία που είχε μια θέση οδηγού αγώνων ήταν η Τζιοβάνα Αμάτι, η οποία το 1992 επιχείρησε και αυτή να δοκιμάσει την… τύχη της στη Formula1. Υπέγραψε στην ομάδα της Brabham, αλλά ούτε αυτή κατάφερε να πετύχει κάτι σημαντικό.

Σε ρόλο δοκιμαστή
Και φτάνουμε στις δυο φετινές, που είναι οι επόμενες, έπειτα από 20 χρόνια! Πριν από την έναρξη της σεζόν η 32χρονη Ισπανίδα, Μαρία ντε Βιγιότα ανακοινώθηκε από τη Marussia αναλαμβάνοντας ρόλο δοκιμαστή, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Williams ανακοίνωσε την 29χρονη Βρετανίδα, Σούζι Γουόλφ, ως οδηγό εξέλιξης, της οποίας ο σύζυγος είναι μέτοχος στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σχετικές δημοσιεύσεις