«ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ» – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗΣ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Δημήτρη Δασκαλοθανάση, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, η οποία έχει τον τίτλο «ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ».
Περιλαμβάνει 8 τραγούδια σε στίχους της γνωστής δημοσιογράφου και ποιήτριας Ήρας Φελουκατζή, ένα οργανικό κομμάτι και ένα μελοποιημένο σονέτο του Shakespeare.

Ο τίτλος του cd «ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ» παραπέμπει σε περιπλανήσεις, μουσικές ή διανοητικές και τα τραγούδια, μπαλάντες που κινούνται σε μια έθνικ ατμόσφαιρα, αποδίδει αισθαντικά η ευαίσθητη τραγουδίστρια Κατερίνα Βλάχου. Στο σονέτο του Shakespeare ακούμε τη φωνή του Γιάννη Παλαμίδα. Στο  cd επίσης συμμετέχει, ερμηνεύοντας ένα τραγούδι, η Φένια Παπαδόδημα.

Η ηχογράφηση έγινε στο Παρίσι και στην Αθήνα στη διάρκεια του 2010 και το remixing στην Αθήνα όπου κυκλοφορεί αρχικά το cd.
Ο Δημήτρης Δασκαλοθανάσης, όπως και η Κατερίνα Βλάχου είναι μέλη του συγκροτήματος «Μανδραγόρας», που τα τελευταία 10 χρόνια έχει προωθήσει την ελληνική μουσική στη Γαλλία μέσα από πλήθος συναυλιών, καθώς και με την κυκλοφορία τριών cd σε συνεργασία με γαλλικές εταιρείες.

Στην πρώτη δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Δασκαλοθανάση στην Ελλάδα, διακρίνουμε κάποιες επιρροές από τη γαλλική μουσική και απολαμβάνουμε την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών δρόμων και παραδόσεων.
Το cd κυκλοφορεί από τις μουσικές εκδόσεις «Studio Mythos».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

•    Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές πιάνου, πτυχίο φλάουτου στο Ωδείο Αθηνών και Θεωρητικά στο Ωδείο Athenaeum. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris IV).

•    Μέλος των “Μουσικών Ταξιαρχιών” από το 1980 ως το 1985, παίζει μπάσο και πιάνο στους δίσκους Μουσικές Ταξιαρχίες (1982), Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμάν (1984), Hard Core (ζωντανή ηχογράφηση, 1985). Μετά την διάλυση του συγκροτήματος συνεργάζεται ως ανεξάρτητος μουσικός με τον Τζίμη Πανούση έως το 1992, έτος που εγκαθίσταται στο Παρίσι.

•    Το 1986 ιδρύει, μαζί με τον ντράμερ των “Aphrodite’s Child” Λουκά Σιδερά, την τραγουδίστρια Sigma Fay και τον κιθαρίστα των “Μουσικών Ταξιαρχιών” και των “Vavoura Band” Γιάννη Δρόλαπα, το συγκρότημα “Diesel”.

•    Έχει συνεργαστεί ως μουσικός με την Σωτηρία Μπέλλου, τον Δημήτρη Λάγιο, τον Βαγγέλη Γερμανό και τους “Apurimac”.

•    Συνεργάστηκε με την χορογράφο Μάχη Δημητριάδη και την ομάδα «Ασώματες Δυνάμεις» και μαζί με τον ντράμερ Γιώργο Δημητριάδη έγραψε την μουσική για το έργο Burning People που παρουσιάστηκε στο Παρίσι και την Αθήνα.

•    Έγραψε την μουσική για την θεατρική παράσταση Τρία μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που ανέβηκε στο Παρίσι από την σκηνοθέτιδα Ανδρομάχη Μοτζολή.

•    Στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται, διδάσκει μουσική στη γαλλική εκπαίδευση, είναι μέλος του συγκροτήματος « Mandragore » και συμμετέχει ως μουσικός και συνθέτης στους τρεις δίσκους του γκρουπ.

http://www.myspace.com/dimitrisdaskalothanasis
www.reverbnation.com/dimitrisdaskalothanasis

Σχετικές δημοσιεύσεις